Apple iPhone 15 Pro Mungkin Mempunyai Kamera dan Paparan yang Sama

87
NextPit Kamera Apple iPhone 14 Pro Max
© NextPit

iPhone 15 Pro Max secara meluas dilaporkan sebagai iPhone pertama yang menampilkan kamera periskop. Sebagai sebahagian daripada mengelakkan serangan jantung akibat kenaikan harga kerana komponen baharu, Apple mungkin mengekalkan spesifikasi lama lain dalam peranti. Selaras dengan ini, khabar angin baru membuat spekulasi bahawa Apple akan menyimpan paparan dan kamera utama yang sama dalam iPhone akan datang.

Menurut tipster yang boleh dipercayai @Tech_Reve, pengeluar iPhone boleh menggunakan paparan dan sensor utama yang sama seperti pendahulunya dalam iPhone 15 Pro Max. Akaun itu menyebut bahawa skrin OLED 6.7-inci generasi semasa, yang merupakan panel M12 keluaran Samsung yang ditemui dalam iPhone 14 Pro Max (semakan), juga akan dipaparkan dalam model iPhone perdana tahun ini.

  • Baca juga: Telefon kamera terbaik untuk dibeli pada tahun 2023

Perkara baharu dalam Apple iPhone 15 Pro Max

Walau bagaimanapun, masih terdapat beberapa perubahan sederhana di hadapan yang berkaitan dengan paparan. Adalah dipercayai bahawa bezel pada iPhone 15 Pro Max akan melihat pengurangan saiz, menghasilkan profil yang lebih sempit dan lebih pendek secara keseluruhan. Pada masa yang sama, peranti boleh datang dengan casis titanium yang lebih keras, port USB-C dan butang tindakan boleh atur cara untuk menggantikan suis bisu.

Walaupun iPhone 15 Pro Max dikatakan dilengkapi dengan kamera periskop, sumber yang sama juga membuat spekulasi bahawa sensor 48 MP utama akan kekal tidak berubah. Dalam erti kata lain, Apple masih akan menggunakan penderia IMX803 Sony untuk setahun lagi dan bukannya menjadikannya objektif biasa untuk menaik taraf penderia utama untuk barisan Pro.

Butang Taptik Apple iPhone 15 Pro

Paparan Apple iPhone 15 Pro yang didakwa dengan butang tindakan baharu. / © Chenwen 1987 | edit oleh NextPit

Perkara yang sama kemungkinan besar akan berlaku dalam model iPhone 15 Pro yang lebih kecil dengan mengekalkan paparan 6.1 inci yang sama dengan potongan Pulau Dinamik, walaupun ia akan kehilangan sensor periskop dari segi kamera. Nampaknya, yang terakhir hanya tersedia pada iPhone 16 Pro 2024.

Apple secara tidak rasmi dijadualkan mengumumkan siri iPhone 15 pada bulan September. Seluruh barisan akan dikuasakan oleh iOS 17yang mana kita boleh melihat pratonton oleh Cupertino minggu depan di WWDC23.

Mengetahui spesifikasi dan ciri awal iPhone 15 Pro (Max), adakah anda fikir ia adalah peningkatan yang layak daripada iPhone 14 Pro? Kongsi jawapan anda dengan kami dalam ulasan.