Apple Menunjukkan Cara Getaran Akustik Boleh Mengesan Pensil Epal Anda

41
NextPit Apple iPad Pro 2021 pensel
© NextPit

Alat Apple Find My menyokong kebanyakan peranti syarikat seperti iPhone, Apple Watch dan AirPods, kecuali Apple Pencil. Paten baharu yang difailkan oleh Cupertino mencadangkan mereka sedang berusaha untuk membolehkan Cari Saya untuk stilus aktifnya juga, apatah lagi cara mereka akan memanfaatkan teknologi di sebalik getaran atau isyarat akustik.

Satu ciri ketara yang tiada pada Pensil Apple generasi pertama dan Pensel generasi ke-2 ialah keupayaan untuk mengesannya apabila ia dipisahkan daripada iPad atau jauh daripada pengguna. Dalam paten yang diterbitkan oleh Pejabat Tanda Dagangan dan Paten AS (melalui Patently Apple), Apple akan menggunakan jenis komponen baharu dan bukannya sambungan jalur lebar ultra semasa untuk memasukkan ciri penjejakan ini pada kedua-dua peranti pada masa hadapan.

  • Baca juga: Kajian Apple Pencil 1 vs. Pencil 2

Bagaimana Apple akan mengaktifkan penjejakan Cari Saya pada stylus aktifnya

Pemfailan itu menerangkan cara Apple Pencil (alternatif) akan dilengkapi dengan resonator akustik atau peranti serupa yang akan menghasilkan tahap getaran yang diperlukan pada frekuensi atau amplitud tertentu. Tambahan pula, telah ditunjukkan bahawa komponen itu akan diletakkan di hujung belakang pensel bersama modul haptik dan bukannya meletakkannya di dalam aci.

Salah satu contoh yang diberikan tentang cara penjejakan didayakan ialah apabila peranti Apple seperti iPhone atau iPad akan memulakan komunikasi dengan Pensil. Selepas itu, Pensil akan menghasilkan isyarat akustik sebelum ia diambil oleh pengesan sasaran telefon bimbit untuk menentukan lokasinya melalui peta pada aplikasi Cari Saya.

Paten Apple menunjukkan Cari Saya untuk Pensil Apple

Paten baharu Apple menunjukkan cara Cari Saya didayakan untuk Apple Pencil. / © Patently Apple

Pada masa ini, paten tidak mencadangkan bahawa ini adalah penyelesaian muktamad yang akan dilakukan oleh pengeluar iPhone. Mungkin, ia mungkin menggunakan teknologi UWB sedia ada yang telah terbukti berfungsi dengan tepat pada peranti Apple seperti AirTag (semakan). Walau bagaimanapun, perkembangan terbaru ini menunjukkan Apple mungkin hampir melancarkan Pensil Apple yang boleh ditemui apabila hilang.

Apakah pendapat anda tentang Apple menambah keupayaan penjejakan Cari Saya dalam Pensil Apple? Adakah ini ciri yang anda teruja untuk miliki? Beritahu kami dalam ulasan.