Apple Vision Pro, iOS 17 dan MacBook Air 15″: Roundup WWDC 2023 Apple

13
Tangkapan skrin 2023 06 05 pada 19.02.45
© NextPit

Apple baru sahaja menamatkan persidangan pembukaan WWDC 2023. Dan kami dilayan dengan beberapa perkara yang sangat berat, dengan pelancaran rasmi set kepala XR pertama Apple, Vision Pro dan tanda harganya yang terlalu tinggi. Apple juga akan terus maju dengan iOS 17, iPadOS 17 dan watchOS 10. Kami mengumpul semua pengumuman Apple semasa WWDC 2023.

iOS 17, iPadOS 17 dan watchOS 10 beta kini tersedia

Apple telah melancarkan pelbagai ciri baharu untuk semua sistem pengendalian iPhone dan iPadnya. Beta pembangun tersedia mulai Isnin ini, 5 Jun 2023.

Kami akan memaklumkan anda tentang ciri baharu iOS 17 untuk iPhone 14 (Plus) dan iPhone 14 Pro (Max), serta iPadOS 17 untuk iPad 2022 dan iPad Pro M2 2022, dan watchOS 10 untuk Apple Watch 8 dan Apple Watch Ultra.

MacBook Air 15-inci garis langsing

Pengilang bermula terus dengan mengumumkan MacBook Air 15 baharu”. Komputer riba dengan faktor bentuk ultra-slim ini dinanti-nantikan oleh peminat. Papaknya berukuran tepat 15.3 inci, ia mempunyai dua port USB-C, bicu 3.5 mm dan akan boleh didapati dalam empat warna.

Format nipis dengan dua port USB-C, bicu 3.5 mm dan 4 warna. Saiz skrin adalah tepat 15.3 inci, dan Apple telah memutuskan untuk menggunakan cip M2 untuk model ini.

Harga akan menjadi $1,299 di AS, dan jualan akan bermula minggu depan. Kami akan mengemas kini artikel ini dengan maklumat untuk pasaran Perancis.

Lembaran data Apple MacBook Air 15-inci

Lembaran data Apple MacBook Air 15-inci. / © NextPit

Mac Studio dan Mac Pro dengan cip M2 Ultra

Saya akan menyampaikan pengumuman PC seterusnya dengan cepat, kerana ini adalah produk yang bertujuan untuk “kebaikan”—dengan kata lain, orang kaya. Jadi, kami mempunyai versi baharu Mac Studio, tetapi kali ini dengan cip M2 Ultra baharu yang memuatkan 50% lebih banyak memori daripada M1 Ultra.

Spesifikasi teknikal Mac Pro baharu Apple.

Spesifikasi teknikal Mac Pro baharu Apple. / © NextPit

Terdapat juga Mac Pro, dikuasakan oleh cip Apple M2 Ultra. Produk ini boleh didapati minggu depan, tetapi harga, walaupun di AS, belum diketahui. Hanya harga Mac Studio dengan cip M2 Max telah diumumkan pada $1,999.

Spesifikasi teknikal Mac Studio baharu Apple.

Spesifikasi teknikal Mac Studio baharu Apple. / © NextPit

iOS 17: AirDrop dan Mel Suara Langsung yang lebih berkuasa kerana mengabaikan kenalan anda dengan hati nurani yang bersih

Ringkasan perkara baharu dalam iOS 17 Apple.

Ringkasan perkara baharu dalam iOS 17 Apple. / © NextPit

Mari kita mulakan dengan ciri yang benar-benar gimik yang tidak mempunyai tujuan, tetapi sangat keren jadi kami tidak peduli. Kami bercakap tentang poster diperibadikan yang muncul pada skrin anda mengikut kenalan yang memanggil anda. Pilihan pemperibadian sentiasa bagus untuk dimiliki.

  • iOS 17: Inilah Ciri Baharu yang Akan Datang untuk iPhone Anda pada 2023
iOS 17: Poster kenalan

Poster berubah bergantung pada siapa yang menelefon. / © NextPit

Seterusnya adalah sesuatu yang lebih berguna. Apple telah memperkenalkan fungsi Mel Suara Langsung. Apabila seseorang memanggil anda, dan anda mengubah hala mereka ke mel suara anda, anda akan melihat mesej mereka ditulis dalam masa nyata. Jadi, anda tidak perlu mendengar. Pemanggil anda juga boleh meninggalkan mesej suara kepada anda melalui FaceTime.

Apple iOS 17

Abaikan kenalan anda dengan hati nurani yang bersih. / © NextPit

Terdapat juga sesuatu yang baharu dalam iMessage. Ini termasuk fungsi Daftar Masuk, yang membolehkan anda memberitahu orang tersayang bahawa anda berada di rumah dengan selamat dan selamat dengan satu sentuhan butang. Terdapat juga pelekat baharu yang dibuat daripada Live Photos.

Apple iOS 17

Ciri yang berguna apabila pulang dari parti, contohnya. / © NextPit

Apple membuat pengumuman yang menarik tentang AirDrop, yang julatnya telah dilanjutkan, atau sebaliknya, anda masih boleh berkongsi fail daripada iPhone anda walaupun anda berada di luar julat biasa AirDrop. Apple mendakwa bahawa ini tidak akan mengakibatkan kehilangan kualiti untuk fail yang dipindahkan.

iOS 17: Nama Drop

AirDrop menjadi lebih berkuasa pada iPhone anda dengan iOS 17. / © NextPit

Ia tidak akan menjadi ucaptama Apple tanpa alat kecil eksklusif untuk peranti jenama Apple. Temui Apple Standby. Ia adalah pendirian kecil dengan lampiran MagSafe yang sepatutnya membenarkan anda menggunakan iPhone anda sebagai skrin bersambung, dalam mod landskap.

iOS 17: Bersedia

Apple Standby yang terkenal. / © NextPit

iPadOS 17 memfokuskan pada widget dan produktiviti

Apple iPadOS 17

Ringkasan perkara baharu dalam iPadOS 17 Apple. / © NextPit

Apple secara senyap-senyap telah mengisytiharkan bahawa “iPad ialah peranti terbaik untuk PDF”, dan iPadOS 17 akan membolehkan berbilang pengguna pada berbilang iPad untuk bekerjasama pada dokumen yang sama. Masing-masing akan dapat melihat pengubahsuaian yang lain dalam masa nyata pada tablet mereka sendiri.

Sokongan PDF pada iPadOS 17

Dengan fungsi PDF Dalam Talian, anda akan dapat bekerjasama dengan beberapa orang pada beberapa iPad pada masa yang sama. / © NextPit

Terdapat juga sesuatu yang baharu dalam Pengurus Pentas. Anda akan dapat mengurus tetingkap pada skrin anda dengan lebih mudah dan paparan akan dioptimumkan. Apple juga telah memperkenalkan widget interaktif baharu untuk Peringatan, contohnya, atau untuk menguruskan kecerahan lampu anda yang disambungkan.

Skrin kunci iPadOS 17 juga telah diolah semula untuk menjadi lebih ergonomik, dan akan memberikan anda pilihan penyesuaian yang lebih luas.

Apple iPadOS 17

Berbilang tugas dengan Pengurus Peringkat baharu iPadOS 17. / © NextPit

watchOS 10 dengan baik pulih grafik utama

Apple watchOS 10

Ringkasan perkara baharu dalam watchOS 10 Apple. / © NextPit

Bagaimana pula dengan watchOS 10? Kami banyak bercakap tentang widget. Dengan maklumat yang dipaparkan secara bijak mengikut masa dan tabiat anda. Apple memanggil fungsi ini Smart Stack.

Aplikasi asli Apple untuk Apple Watch juga telah mengalami perubahan visual yang besar. Sebagai contoh, penjejakan aktiviti telah menjadi lebih intuitif, dengan empat ikon di empat penjuru skrin untuk pintasan yang lebih mudah diakses.

Apple juga mempamerkan pelbagai Wajah Jam Tangan baharu, termasuk yang menampilkan Snoopy pada Apple Watch anda.

AKHIRNYA! Set kepala Apple Vision Pro XR adalah rasmi dan HARGA DISKAUN

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro ialah set kepala XR paling mahal di pasaran. / © NextPit

Dijangka selama berbulan-bulan, jika tidak bertahun-tahun, set kepala VR/AR pertama Apple adalah rasmi. Bukan Apple Glass, cermin mata bersambung Apple, yang masih fantasi peminat.

Tidak, ia adalah set kepala realiti campuran yang nilai jualan utamanya ialah anda boleh melihat persekitaran anda tanpa mengalih keluar set kepala anda. Dengan Meta, Pico atau HTC, fungsi ini dipanggil Passthrough. Ia membolehkan anda menukar sesuka hati antara mod yang mengasyikkan, benar-benar maya dan persekitaran separa fizikal, supaya anda sentiasa sedar tentang persekitaran anda.

Apple Vision Pro

Apple mahu anda dapat bergerak di sekitar persekitaran anda tanpa perlu mengeluarkan set kepala. / © NextPit

Apa yang menarik tentang Apple Vision Pro ini ialah navigasi antara mukanya. Anda boleh menggunakan arahan suara Siri, tetapi juga membuat gerak isyarat tangan seperti mencubit atau menggulung lengan anda ke atas dan ke bawah. Apple berjanji bahawa gerak isyarat ini adalah semulajadi yang mungkin supaya tidak mengganggu keselesaan dan rendaman anda.

Idea Apple juga adalah untuk membolehkan anda membuat persediaan maya anda sendiri, lengkap dengan papan kekunci dan semua yang lain. Tetapi anda juga boleh menyambungkan Papan Kekunci Ajaib fizikal, yakinlah.

Sebaliknya, Apple Vision Pro kelihatan seperti alat dengar berwayar, seperti yang dapat dilihat dalam demo rasmi. Kami tertanya-tanya sejauh mana kebebasan bergerak yang anda akan dapat di angkasa—seperti yang didakwa Apple—dengan kabel. Bateri luaran akan dicadangkan untuk kegunaan nomad.

Apple Vision Pro

Anda boleh melihat kabel Apple Vision Pro. Tetapi ia kelihatan seperti lampiran MagSafe, jadi mungkin alat dengar boleh digunakan secara wayarles. / © NextPit

Vision Pro juga mempunyai kamera 3D pertama Apple. Dengan menekan mudah di tepi set kepala, anda boleh mula merakam adegan (dan animasi ringan memberitahu orang di hadapan anda bahawa anda sedang merakam). Anda kemudian boleh menonton video ini dalam 3D dengan bunyi spatial 360°. Dan teknologi ini juga berfungsi dengan filem dan siri yang serasi.

Sebagai contoh, kami melihat rupa antara muka Disney+ pada Apple Vision Pro. Dari segi reka bentuk, Apple mendakwa bahawa ia sangat ringan dan bahan-bahannya sangat selesa. Untuk lensa, Apple telah bekerjasama dengan Zeiss.

Apple Vision Pro

Apple Vision Pro akan menjadi set kepala berbilang tugas untuk permainan, automasi pejabat dan penggunaan kandungan ./ © NextPit

Dua cip, R1 dan M2, kuasakan set kepala, yang berjalan di bawah OS baharu yang dipanggil visionOS. Akhirnya, Apple telah melancarkan teknologi terinspirasi Face ID baharu untuk set kepala. Ya, dengan Vision Pro di kepala anda, Face ID tidak akan berfungsi. Jadi, Apple mengumumkan Optic ID, sistem pengesahan yang menganalisis iris anda untuk memastikan anda yang meletakkan topi keledar di kepala anda.

Tetapi biarlah saya membuat kesimpulan dengan kejutan utama: harga. Tidak menghairankan, Apple Vision Pro pada mulanya hanya akan dijual di Amerika Syarikat. Dan mungkin itu juga, kerana ia memberi kita masa untuk menghadam tanda harga $3,499!!!!!

Sebutan Yang Berhormat

Saya akan mengakhiri rekap panjang ini dengan senarai pantas pengumuman Apple yang lain di WWDC 2023.

Kita boleh mulakan dengan Apple TV, yang kini menampilkan FaceTime. Ini bermakna anda boleh menyambungkan iPhone anda ke TV anda untuk melancarkan panggilan video, di mana anda akan dirakam dengan iPhone anda tetapi mempunyai maklum balas video pada TV anda. Anda juga boleh mengatur sesi untuk menonton program Apple TV+ bersama-sama.

Apple TV FaceTime

Anda boleh membuat panggilan FaceTime daripada iPhone anda dan mendapatkan maklum balas video pada TV anda. / © NextPit

Dan kami juga melihat macOS Sonoma baharu. Apple sekali lagi (ini pasti tema persidangan ini) memfokuskan pada widget dan penyelamat skrin.

gambaran keseluruhan macOS

Ringkasan perkara baharu dalam macOS Sonoma. / © NextPit

Apakah pendapat anda tentang pengumuman Apple? Berapa hari cuti yang anda perlukan untuk pulih daripada harga Apple Vision Pro yang sangat mahal? Adakah ciri baharu dalam iOS 17, iPadOS 17 dan watchOS 10 masuk akal kepada anda? Adakah anda merancang untuk memasang beta awam sebaik sahaja ia tersedia?