Bagaimana Minecraft Menjana Dunia

13

Dianggarkan bahawa 2.8 trilion dunia unik boleh didapati dengan penjana dunia Minecraft. Dunia pada dasarnya tidak berkesudahan, dan setiap permainan menjana peta dunia yang sama sekali berbeza. Tetapi bagaimana Minecraft menjana dunia yang luar biasa ini?

Bagaimana Minecraft Menjana Dunia

Jika anda ingin mengetahui jawapannya, anda telah datang ke tempat yang betul. Artikel ini akan menerangkan cara menjana dunia dalam Minecraft.

Ia Bermula Dengan Sebiji Benih

Generasi dunia Minecraft tidak benar-benar rawak, kerana setiap dunia yang dihasilkan bermula dengan nombor benih. Apabila anda mencipta dunia, anda mempunyai pilihan untuk memasukkan benih atau membenarkan Minecraft memilih benih untuk anda. Nombor-nombor ini dimasukkan ke dalam “penjana nombor pseudorandom.” Ini ialah algoritma yang menjana senarai nombor yang menganggarkan nombor rawak.

Nombor pseudo-rawak ini adalah asas penjanaan dunia Minecraft. Mereka digunakan untuk mengira nombor untuk proses yang dipanggil “penjanaan prosedur.” Proses ini mencipta data secara algoritma untuk membuat tekstur dan grafik komputer 3D berskala besar. Ini adalah untuk kes dengan banyak permainan komputer, termasuk Minecraft.

Secara ringkasnya:

 • Nombor benih dimasukkan.
 • Benih ini dimasukkan ke dalam penjana nombor pseudorandom.
 • Data matematik dicipta daripada benih untuk digunakan sebagai koordinat dan lokasi.
 • Oleh kerana semua data berasal dari nombor benih, benih yang sama akan menghasilkan dunia yang sama.

Penjanaan Prosedur Dunia Minecraft

Seperti yang mungkin anda duga, penjanaan prosedur rupa bumi dan elemen dunia mengikut set langkah atau prosedur tertentu. Setiap langkah menyumbang kepada dunia Minecraft yang dibangunkan sepenuhnya yang menghiburkan pemain dengan baik. Proses ini secara khusus berdasarkan pengiraan “Bunyi Perlin”.

Untuk Minecraft, proses itu mempunyai empat langkah utama.

 • Peta Bunyi
 • Elemen rupa bumi
 • Gua dan Bijih
 • Hiasan Dunia

Peta Bunyi

Ia adalah perkara biasa untuk penciptaan permainan komputer untuk bermula dengan “peta hingar”, dan Minecraft tidak terkecuali. Langkah pertama untuk mencipta dunia ialah penjanaan peta hingar rupa bumi, yang pada asasnya merupakan perwakilan rupa bumi dalam titik dan warna yang kemudiannya akan dibangunkan sepenuhnya. Penjana bunyi rupa bumi ini membuat peta topografi daripada batu dan air.

Semasa ia menjana, ia bermula dengan timbunan Island Biome dan mengikuti seluruh biom, menambah butiran sewajarnya. Topografi setiap Bioma masih dijana secara pseudo-rawak, tetapi sesuai untuk setiap biom.

Seterusnya, peta hingar lain diletakkan di atas peta pertama untuk melicinkan rupa bumi dan menambah butiran biom. Jika anda menonton dengan teliti, anda akan menyaksikan proses ini semasa dunia anda menjana. Hasilnya ialah topografi lengkap yang diperbuat daripada batu, air, dan udara. Minecraft menjana ketulan 16×16 semasa anda meneroka.

Berikut ialah beberapa fakta yang lebih penting tentang peta hingar:

 • Topografi dibina daripada sone menggunakan peta hingar.
 • Semua di bawah y=63 bukan batu tetapi air.
 • Segala-galanya adalah udara, dengan peraturan bahawa udara sentiasa berada di atas air.
 • Topografi dikembangkan dan dihaluskan berdasarkan pelbagai biom.
 • Tiada gua wujud dalam topografi batu lagi.

Ini memberikan dunia asas yang sedia untuk dipertingkatkan oleh seluruh proses kreatif. Pada ketika ini, bahan yang digunakan hanyalah batu, air dan udara.

Elemen rupa bumi

Langkah seterusnya dalam perkembangan ialah penambahan blok seperti rumput, kotoran, dan pasir. Ini tidak dibina di atas batu, sebaliknya ia menimpa landskap batu yang sedia ada. Ini terus diletakkan secara “pseudo-rawak” berdasarkan nombor yang dijana oleh algoritma benih dan binaan.

 • Rumput, pasir, kotoran, dll menggantikan batu dalam topografi.
 • Belum ada gua yang dicipta.
 • Bijih belum wujud.
 • Hiasan di permukaan tanah masih belum terhasil.

Algoritma Microsoft mengambil kira bahawa padang pasir memerlukan lebih banyak pasir, lautan lebih banyak kerikil, dan sebagainya. Setiap bioma diisi dengan kombinasi bahan tanah yang sesuai.

Gua dan Bijih

Memandangkan kita mempunyai dunia yang dibina daripada batu, tanah, dan seumpamanya, sudah tiba masanya untuk menambah gua pada gunung dan jurang ke lembah. Ini adalah proses dua langkah:

 • Gua dan gaung menjana.
 • Bijih segera dicipta dalam unsur-unsur batu.

Ini adalah apabila tembaga, arang batu, emas, dan lain-lain ditambah kepada dunia. Ini dikawal oleh peraturan dan pengedaran Minecraft yang ditetapkan dalam setiap versi.

Hiasan Dunia

Batu penjuru terakhir untuk melengkapkan penjanaan dunia ialah penambahan hiasan kepada dunia. Ini termasuk apa-apa lagi yang boleh terkandung di dunia. Struktur diisi dahulu, diikuti oleh flora dan fauna.

 • Pokok dan dedaunan
 • Rumput dan bunga tinggi
 • Sarang lebah, lebah, dan serangga lain
 • kampung-kampung
 • Kapal karam dan kubu kuat
 • Kuil hutan dan piramid padang pasir
 • Gerbang bawah

Butiran ini berbeza-beza di setiap dunia dan menambah kepelbagaian indah dalam Minecraft. Setiap item akan bertelur berdasarkan peraturan pengedaran tertentu. Sebagai contoh, sesetengah dunia boleh dipenuhi dengan lautan dan bangkai kapal manakala yang lain mempunyai lautan yang sedikit dan jauh di antaranya. Setiap dunia berbeza.

Bagaimana Faktor Biomes?

Apabila peta hingar rupa bumi awal dibuat, ia adalah berdasarkan peraturan bioma daripada Minecraft. Nombor untuk menentukan kawasan bioma juga datang daripada algoritma memproses nombor benih. Seperti segala-galanya di dunia, nombor benih menentukan bagaimana nombor itu jatuh.

Nombor suhu rawak pseudo diberikan kepada semua kawasan, dan ini menentukan bioma yang akan berkembang di mana-mana kawasan tertentu. Proses penalaan halus lain berjalan, seperti menggabungkan tepi biom bersama-sama. Butiran penjanaan seperti ini adalah sebahagian daripada algoritma proprietari Microsoft.

Soalan Lazim

Bagaimana pula dengan Tanah Jauh?

The Far Lands dicipta apabila algoritma penjanaan menjadi terlalu terharu sehingga ia berhenti berfungsi. Pengguna menganggarkan bahawa ini berlaku pada kira-kira 12 juta blok dari titik bertelur ke mana-mana arah. Ramai pemain telah berusaha untuk mencari Tanah Jauh. Khabar angin mengatakan bahawa Far Lands hilang dengan kemas kini kemudian dan penjana rupa bumi yang baharu.

Bagaimanakah pengedaran bijih berfungsi?

Untuk setiap versi Minecraft, anda boleh mendapatkan bijih terperinci pengagihan dalam talian. Ini mengawal lokasi bertelur dan kekerapan setiap bijih berdasarkan ketinggian atau nilai y. Contohnya, dalam versi 1.20 arang batu boleh bertelur daripada y=0 hingga y=320 dan paling biasa dalam lapisan 44, 95 dan 136. Melihat perkara ini boleh membantu mempercepatkan carian anda untuk bijih dan bahan berharga.

Mengapa benih akan menjana dunia yang sama setiap masa?

Mengapa benih akan menjana dunia yang sama setiap masa?

Dunia Dihasilkan Minecraft

Penjanaan dunia permainan yang tidak terhingga itu menarik. Sebarang nombor benih akan menjana dunianya yang unik tetapi hanya dengan input khusus itu. Sifat rumit algoritma menyumbang kepada kebolehmainan tanpa had permainan. Malah, setiap dunia adalah begitu besar, mustahil untuk meneroka sepenuhnya dan memenuhi mana-mana satu dunia, lebih-lebih lagi dunia berbilang. Beberapa dunia Minecraft dibina khusus untuk benih yang mempunyai makna berangka. Semasa anda bereksperimen, anda mungkin menemui beberapa korelasi benih dunia yang tersembunyi secara kreatif.

Apakah pendapat anda tentang dunia yang dihasilkan oleh Minecraft? Adakah anda menikmati kepelbagaian yang mereka tawarkan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.