Bagaimana untuk bekerja dengan lebih cekap dengan telefon pintar anda

79
AndroidPIT android 10 11
© NextPit

Teknologi baharu sentiasa berjanji untuk membantu kami bekerja dengan lebih bijak dan cekap, tetapi tanpa alatan yang betul, peranti mudah alih kadangkala boleh melambatkan kami. Dengan Android 10, terdapat beberapa ciri yang dimasukkan terus ke dalam OS yang membantu anda menyelesaikan kerja dengan cepat dan lebih mudah. Berikut ialah cara untuk bekerja lebih bijak dengan telefon pintar anda.

Terdapat beberapa ciri penjimatan masa pada telefon pintar anda jika anda menjalankan Android 10. Menyelesaikan kerja adalah mengenai komunikasi dan kecekapan, dan dengan petua ini untuk apl pendailan, pengambilan nota dan teks ke pertuturan yang lebih baik, anda’ Akan bekerja seperti profesional dalam masa yang singkat.

Pintasan:

Apakah Android Smart Reply?

Anda mungkin perasan bahawa apabila anda menerima mesej pada telefon pintar Android 10 anda, anda akan mendapat tindakan yang disyorkan daripada laci pemberitahuan. Walaupun ini selalunya agak pendek dan tumpul untuk komunikasi yang kaya dengan rakan dan keluarga, ia berguna untuk komunikasi pantas dalam perniagaan. Menghantar balasan ringkas dengan satu ketikan ialah cara yang cekap untuk mengesahkan mesyuarat atau keputusan dengan cepat. Anda juga akan melihat bahawa jika mesej mengandungi pautan ke Peta Google, anda boleh melompat ke lokasi dengan cepat pada apl Peta anda dengan sekali ketik juga. Balasan Pintar berfungsi dalam apl pemesejan seperti WhatsApp, Messages dan beberapa apl pihak ketiga seperti Signal.

  • Cara menggunakan Balasan Pintar pada Android 10
jawapan pintar android 10

Balasan Pintar sesuai untuk mesej yang cepat dan mudah apabila respons yang singkat akan dilakukan. / © NextPit

Transkripsi Langsung boleh menjimatkan masa anda

Bagi orang dalam perniagaan saya, Transkripsi Langsung boleh menjadi penyelamat mutlak untuk temu duga dan acara. Pada Android 10, anda boleh menggunakan transkripsi langsung untuk menukar mana-mana audio yang diambil oleh mikrofon kepada teks yang kemudiannya boleh dicari, disalin dan ditampal kemudian. Saya menggunakannya untuk temu bual, di mana saya perlu menggunakan petikan yang tepat dalam teks kemudian, dan saya sering membiarkannya semasa pembentangan supaya saya tidak terlepas sebarang maklumat. Hakikat bahawa ia boleh dicari bermakna saya boleh kembali kemudian dan mencari maklumat yang saya cari dengan mudah.

Transkripsi Langsung tidak sempurna, terutamanya apabila penutur bercakap dalam bahasa kedua, tetapi ia agak tepat apabila penutur bahasa Inggeris bercakap dalam bahasa ibunda mereka. Bagi sesiapa yang perlu mengambil nota dan menggunakannya untuk e-mel atau laporan di kemudian hari, ia adalah satu pendedahan. Sekarang saya hanya menyesali semua masa yang saya sia-siakan untuk belajar trengkas dan sekolah kewartawanan!

transkripsi langsung android 10

Transkripsi Langsung berfungsi dalam beberapa bahasa, tetapi ia paling tepat dalam bahasa Inggeris. / © NextPit

Anda boleh memuat turun Apl Transkripsi Langsung daripada Gedung Google Play. Ia berfungsi pada mana-mana telefon pintar yang menjalankan Android 5.0 ke atas. Pada telefon pintar Pixel 3 dan Pixel 4 ia dibina terus ke dalam perisian dan boleh diaktifkan melalui tetapan kebolehaksesan.

Panggilan Pantas ialah dail pantas baharu untuk tahun 2020

Bertukar antara komputer riba dan telefon pintar anda sepanjang masa melambatkan anda. Walaupun pemesej seperti Hangouts telah memudahkan panggilan video dan mesej teks daripada komputer anda, anda masih perlu mengangkat telefon untuk membuat panggilan tradisional ke talian tetap atau mudah alih. Tidak lagi.

Dengan Panggilan Pantas pada Android 10, anda boleh memasukkan nombor telefon pada komputer anda menggunakan penyemak imbas Chrome anda dan membuat panggilan daripada peranti Android anda. Ini menjadikan penaipan dalam nombor telefon, atau nombor klik kanan yang anda mahu panggil dari tapak web, lebih cepat dan lebih tepat. Bagi orang yang membuat banyak panggilan sebagai sebahagian daripada kerja harian mereka, ia menambahkan banyak masa yang dijimatkan, terutamanya jika anda membuat panggilan

Klik kanan pada nombor yang ingin anda hubungi dan kemudian pilih telefon Android anda daripada menu. Anda akan menghantar pemberitahuan tolak ke telefon anda. Ketik pemberitahuan dan butang dail untuk memulakan panggilan. Pastikan anda log masuk untuk menyegerak pada kedua-dua peranti.

panggilan daripada piksel 3. maks 1000x1000

Anda boleh menggunakan Chrome dan telefon Android anda secara serentak untuk menjadikan penaipan nombor telefon lebih cepat. / © Google

Adakah anda mempunyai sebarang petua untuk bekerja dengan lebih berkesan dengan telefon pintar anda? Kongsi mereka dengan pembaca kami di bahagian komen di bawah.