Bagaimana untuk Melumpuhkan Aplikasi Sistem dalam MIUI

62

Walaupun antara muka MIUI (dicipta oleh Xiaomi sebagai bahagian hadapan telefon pintar mereka) melihat peningkatan dengan setiap versi baharu, aplikasi sistemnya adalah perkara lain. Ramai menganggapnya sebagai “Bloatware”, bermakna ia adalah koleksi perisian yang tidak banyak membantu tetapi memperlahankan telefon anda dengan sedikit atau tiada manfaat. Orang lain tidak kisah dengan apl itu sendiri, tetapi mereka muak dan bosan menerima pemberitahuan berterusan tentang apl yang jarang mereka gunakan.

Bagaimana untuk Melumpuhkan Aplikasi Sistem dalam MIUI

Mana-mana kem yang anda gunakan, pembaikan ini membantu anda melumpuhkan apl sistem (termasuk kaedah untuk mereka yang tiada akses root) dan menyingkirkan beberapa pemberitahuan yang lebih menjengkelkan.

Lumpuhkan Apl Tanpa Akses Root dalam MIUI 12

Kebanyakan pengguna tidak mempunyai akses root kepada MIUI melalui telefon mereka. Ini masuk akal kerana akses root membolehkan anda melakukan perkara yang boleh merosakkan telefon anda, seperti memadamkan apl dan fail penting, atau sebaliknya membolehkan anda mengkonfigurasi telefon dengan cara yang tidak diingini.

Syukurlah, MIUI 12 menawarkan cara untuk anda menyingkirkan apl sistem tanpa melalui masalah memuat turun dan melaksanakan APK untuk mendapatkan akses root. Ikuti langkah ini untuk memanipulasi (dan memadam) apl sistem anda:

 1. Navigasi ke “Tetapan,” dan ketik “Paparan.”
 2. Lumpuhkan “Mod Gelap” (dengan andaian ia aktif) kerana mod mengganggu proses ini untuk memadamkan apl sistem.
 3. Buka “Gedung Google Play” dan ketik pada gambar profil anda.
 4. Pilih “Bantuan dan Maklum Balas” daripada menu yang terhasil untuk memaparkan skrin “Sokongan”.
 5. Pilih “Padam atau Lumpuhkan Apl pada Android.”
 6. Navigasi ke “Padam Apl Yang Dipasang” dan klik titik pertama untuk memaparkan “Tetapan Apl” anda.

Alih keluar Apl

Sebilangan terhad apl sistem MIUI tidak mempunyai perlindungan. Kekurangan perlindungan ini membolehkan anda menyahpasang apl menggunakan proses berikut:

 1. Navigasi ke ikon apl dan tahan jari anda padanya selama beberapa saat.
 2. Ketik pilihan “Maklumat Apl” untuk pergi ke halaman maklumat apl.
 3. Pilih “Nyahpasang” dan ketik “OK.”

Ambil perhatian bahawa kaedah ini tidak akan berfungsi untuk kebanyakan apl sistem peranti anda, walaupun ia masih berbaloi untuk dicuba sekiranya anda bernasib baik dan boleh melumpuhkan apl dengan menyahpasangnya.

Gunakan Android Debug Bridge

Jika anda tidak mempunyai akses kepada Gedung Google Play pada peranti MIUI anda, atau tidak dapat melumpuhkan apl sistem melalui gedung atas sebab lain, anda boleh menggunakan Android Debug Bridge (ADB). Ini adalah kaedah yang berisiko, kerana ia melibatkan bermain-main dengan pilihan yang biasanya dikhaskan untuk pembangun. Anda juga memerlukan PC Windows dengan Alat Platform Android SDK dipasang dan kabel USB.

Dengan mengandaikan anda mempunyai semua yang anda perlukan, menggabungkan kuasa peranti anda dan Alat Platform SDK Android membolehkan anda melumpuhkan apl sistem yang menjengkelkan:

 1. Navigasi ke “Tetapan” dan ketik “Perihal Telefon.”
 2. Ketik versi MIUI yang dipaparkan dalam bahagian “Perihal Telefon” tujuh kali untuk pergi ke bahagian “Pilihan Pembangun”.
 3. Gunakan PC anda untuk pergi ke folder tempat anda telah memasang ADB melalui Alat Platform SDK Android yang anda muat turun sebelum ini.
 4. Klik kanan ikon ADB dan pilih “Buka dalam Terminal Windows.”

Pada ketika ini, anda pada dasarnya telah mencipta persekitaran pembangunan pada kedua-dua peranti MIUI anda dan PC anda. Seterusnya, anda perlu menyambungkan kedua-duanya supaya anda boleh mengubah apl sistem anda.

 1. Gunakan kabel USB (seperti yang disertakan dengan telefon anda) untuk menyambungkan peranti MIUI anda ke PC anda.
 2. Taip “peranti adb” ke dalam baris arahan pada PC anda dan tekan kekunci “Enter”.
 3. Taipkan “peranti adb” sekali lagi dan jalankan arahan untuk mendedahkan nombor siri telefon anda, yang memberitahu anda bahawa anda telah berjaya membuat sambungan.
 4. Jalankan arahan “adb shell” dalam command prompt.
 5. Masukkan “pakej senarai pm | grep ‘xiaomi” untuk mendapatkan senarai setiap apl pada peranti anda (termasuk apl sistem) yang boleh anda gunakan

Dari sini, anda boleh berulang kali menggunakan perintah “pm uninstall -k —user 0 PackageName” untuk menyahpasang mana-mana apl yang anda lihat dalam senarai. Gantikan “PackageName” dengan nama apl (anda akan melihat ini dalam senarai yang baru anda buka) untuk menyingkirkan apl sistem.

Jika anda mendapati bahawa pakej (iaitu, apl sistem) yang baru anda padamkan adalah penting untuk peranti anda, anda boleh memasang semula pakej pada peranti anda menggunakan arahan berikut:

 1. Gunakan kabel USB untuk memasang semula peranti anda ke PC anda dan buka tetingkap arahan ADB.
 2. Taip “adb shell” dan tekan “Enter.”
 3. Gunakan arahan “pm install-existing PackageName” (Dengan “PackageName” sebagai nama penuh pakej) untuk mengembalikan semula apl sistem yang telah dipadamkan sebelum ini.

Gunakan Apl Tetapan Tersembunyi MIUI

Setiap telefon yang menjalankan antara muka pengguna MIUI mempunyai tetapan tersembunyi yang digunakan oleh pembangun untuk memikirkan cara telefon berfungsi. Dengan Tetapan Tersembunyi untuk apl MIUI, tersedia melalui Gedung Google Play, anda boleh mengakses tetapan tersembunyi tersebut untuk melumpuhkan apl sistem:

 1. Muat turun dan pasang Tetapan Tersembunyi untuk apl MIUI.
 2. Lancarkan apl dan pilih versi Android anda apabila digesa.
 3. Ketik “Urus Aplikasi.”
 4. Pilih apl sistem dan pilih sama ada “Lumpuhkan” atau “Nyahpasang.”

Harap maklum bahawa melumpuhkan apl ialah idea yang lebih baik jika anda tidak tahu perkara yang dilakukan oleh apl itu dan ingin menguji cara peranti anda berfungsi apabila apl itu tidak berjalan. Hanya pilih untuk menyahpasang jika anda tahu bahawa menyingkirkan apl sistem tidak akan menjejaskan telefon anda.

Sekat Pemberitahuan Kemas Kini Apl Sistem

Pemberitahuan berterusan daripada apl sistem peranti MIUI boleh berasa seperti nyamuk yang berdengung di sekeliling kepala anda yang perlu anda elakkan. Beberapa apl ini – termasuk GetApps dan Pengemaskini Apl Sistem – boleh menghantar berbilang pemberitahuan setiap hari. Jika anda ingin memastikan apl tersebut dipasang tetapi ingin menyingkirkan pemberitahuannya, anda boleh berbuat demikian menggunakan peranti itu sendiri.

Lumpuhkan Pemberitahuan GetApps

 1. Navigasi ke “Tetapan” dan ketik “Apl.”
 2. Pilih “Urus Apl” dan tatal sehingga anda melihat “GetApps.”
 3. Ketik “GetApps” dan pilih “Pemberitahuan.”
 4. Matikan togol “Tunjukkan Pemberitahuan”.

Hentikan Apl Sistem MIUI dalam Laluan Mereka

Tidak dapat dinafikan bahawa kebanyakan apl yang dikelaskan sebagai apl sistem dalam peranti MIUI sebenarnya hanyalah perisian bloat yang tidak mengambil ruang atau menghantar pemberitahuan yang tidak diingini. Menghapuskan apl tersebut boleh menjadi mudah, terutamanya jika anda boleh mengakses dan menyahpasangnya. Tetapi anda mungkin perlu menggunakan cara yang lebih rumit untuk memberi anda akses peringkat pembangun untuk apl yang lebih degil.

Memandangkan setiap kaedah ini menawarkan tahap pelumpuhan atau pembungkaman apl yang berbeza, yang manakah pada pendapat anda paling sesuai untuk anda? Apakah apl sistem pertama yang anda akan lumpuhkan sekarang setelah anda tahu caranya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.