Bagaimana untuk memadam data daripada peranti anda yang hilang atau dicuri

56
keselamatan maya 01b
© Tiko Aramyan/Shutterstock

Terdapat hanya satu perkara yang lebih teruk daripada kehilangan telefon Android anda, dan itu kehilangan telefon anda apabila anda mempunyai banyak barangan peribadi padanya. Jika pemikiran orang lain mengakses apl, e-mel atau rancangan rahsia untuk menguasai dunia menakutkan anda, kami ada penyelesaiannya.

Jika anda memastikan anda mengambil semua langkah ini, anda boleh berasa tenang apabila telefon anda hilang. Berikut ialah langkah yang perlu untuk melindungi data anda dari jauh.

Pintasan:

Semasa anda masih mempunyai telefon anda, lakukan ini

Jika anda mahukan keupayaan untuk memadam telefon anda dari jauh, anda perlu memasang apl Cari Peranti Saya dan semak tetapan anda. Ia harus didayakan secara lalai, tetapi semak untuk memastikan:

  • Pertama sekali, pergi ke Gedung Google Play dan muat turun Cari Peranti Saya.
  • Pergi ke Tetapan Google > Keselamatan > Cari Peranti Saya.
  • Pastikan Cari Peranti Saya didayakan.
  • Benarkan lokasi peranti anda diakses oleh apl.
Google Cari Peranti Saya

Anda harus memasang Cari Peranti Saya pada telefon pintar anda. / © NextPit

Jika anda mempunyai peranti yang lebih lama, anda juga mungkin perlu mengambil langkah ini dengan versi lama Cari Peranti Saya (Pengurus Peranti Android):

  • Cari Benarkan kunci dan padam jauh dan pastikan ia dihidupkan.
  • Dayakan togol kedua dalam Pengurus Peranti: Cari Peranti Ini dari Jauh.
  • Semak semula bahawa kedua-dua tetapan didayakan.

Cari Peranti Saya berfungsi untuk tablet juga, tetapi jika anda mempunyai berbilang akaun pengguna, hanya orang yang ditetapkan sebagai pemilik tablet boleh menetapkan ciri ini.

Video Google sendiri menerangkan cara menggunakan Cari Peranti Saya sekiranya telefon hilang:

Ia juga merupakan idea yang baik untuk mengambil beberapa langkah berjaga-jaga lain juga: jangan simpan apa-apa yang sensitif pada kad mikroSD (penghapusan jauh tidak dapat memadamkannya), pastikan anda mempunyai kod kunci atau corak yang baik, dan pertimbangkan untuk melabur dalam aplikasi seperti sebagai AirDroid atau Tinjau. Kedua-dua apl menawarkan ciri hapus jauh, tetapi ia juga boleh memindahkan data penting sebelum menarik palam.

Bagaimana untuk mencari telefon Android anda

Nota: Semua pilihan yang dibincangkan di bawah bukan sahaja memerlukan anda memasang apl seperti Cari Peranti Saya terlebih dahulu tetapi juga menjangkakan bahawa pencuri akan memastikan telefon pintar anda dihidupkan dan membiarkannya bersambung ke rangkaian data. Kebanyakan pencuri boleh dengan mudah memintas kelemahan ini dengan mematikan telefon serta-merta, mengeluarkan kad SIM, atau lebih teruk lagi, dengan melakukan tetapan semula keras.


Oh tidak! Telefon anda hilang! Sudah tiba masanya untuk bertindak dan dengan tindakan yang kami maksudkan Cari Peranti Saya. Anda boleh mengakses Cari Peranti Saya dalam dua cara: melalui apl Cari Peranti Saya pada peranti Android yang lain, atau melalui laman web di sini.

Setelah anda log masuk, Cari Peranti Saya akan cuba mencari peranti anda yang hilang. Jika ia dihidupkan dan boleh mendapat isyarat, anda akan melihat lokasi pada peta. Anda juga akan melihat tiga pilihan: membunyikannya, menguncinya atau mengelapnya dari jauh. Jika peranti tidak dihidupkan atau tidak mendapat isyarat, Cari Peranti Saya akan melaporkan lokasinya apabila peranti dihidupkan dan disambungkan ke rangkaian Wi-Fi atau selular.

cari peranti saya google

Anda boleh mencari telefon anda dari mana-mana pelayar web dan mula mengambil tindakan. / © NextPit

Pada ketika itu, anda boleh memadamkan semua data daripada telefon anda, tetapi kami amat mengesyorkan mencuba pilihan yang kurang serius sebelum anda menggunakan nuklear dan memadamkan semuanya. Cuba mereka dalam susunan ini:

Sebelum anda melakukan apa-apa, pastikan ia tidak hilang begitu sahaja

Telefon yang hilang selalunya tersilap dan bukannya hilang atau dicuri secara kekal. Anda boleh menggunakan Cari Peranti Saya untuk membuat telefon berdering dengan kuat selama lima minit penuh. Ini membolehkan anda mencari telefon anda jika ia jatuh ke lantai kereta anda atau, disembunyikan dalam selipar oleh salah seorang anak anda – perkara ini berlaku!

mengagumi

Cuba ini sebelum anda menggunakan nuklear: telefon yang hilang selalunya tersasar. / © NextPit

Tukar skrin kunci

Terdapat pilihan bukan nuklear kedua yang tersedia untuk anda: menukar skrin kunci supaya apabila telefon dihidupkan seterusnya, mesej anda dipaparkan. “BERIKAN KEMBALI TELEFON SAYA” berkemungkinan tidak produktif, tetapi mesej “Sila hubungi saya”, mungkin disokong dengan ganjaran yang sederhana, mungkin berkesan.

Cuba itu? Masih tiada kegembiraan? OKEY. Sudah tiba masanya untuk memusnahkan data anda.

admlock

Anda boleh cuba memaparkan mesej tersuai pada skrin kunci. / © NextPit

Jika semuanya gagal, padamkan data anda

Anda akan mempunyai pilihan untuk memadamkan data anda, tetapi perlu diingat bahawa data pada kad SD mungkin tidak dipadamkan, dan jika ternyata ia tidak dicuri atau hilang selama-lamanya, maka anda mungkin memerlukan kata laluan Google anda untuk digunakan. sekali lagi selepas dipadamkan. Anda juga tidak akan dapat menggunakan apl Cari Peranti Saya selepas proses ini.

Memilih pilihan padam akan memadamkan telefon atau tablet anda dari jauh pada sesetengah peranti. Itu sama seperti melakukan tetapan semula kilang penuh, jadi ia akan memadamkan semua tetapan anda, muzik anda, foto anda dan apl anda (tetapi sudah tentu, bukan kad SD). Seperti mengunci, jika telefon yang hilang dimatikan maka memilih pilihan ini akan memadamnya dari jauh sebaik sahaja telefon itu kembali dalam talian.

Jika anda cukup bimbang untuk mengambil pilihan ini, anda juga harus pergi ke Akaun Google anda dan membatalkan akses untuk telefon anda yang hilang. Anda ingin mengambil langkah berjaga-jaga tambahan kerana penggodam yang sangat gigih mungkin masih boleh mengakses data anda, walaupun selepas tetapan semula kilang. Kami juga mengesyorkan menukar sebarang kata laluan kepada perkhidmatan dalam talian anda. Kemungkinan telefon hilang yang membawa kepada penjahat mengakses semua barangan anda adalah sangat jauh, tetapi ia tidak mengambil masa yang lama untuk mengalih keluar kemungkinan itu sama sekali.

admerase

Apabila semuanya gagal, padamkan semua barangan anda dari jauh. / © NextPit.com

Bagaimana jika Cari Peranti Saya tidak dapat disambungkan?

Jika Cari Peranti Saya tidak dapat menyambung, terdapat dua lagi perkara yang anda boleh cuba. Peta Google menjejaki sejarah lokasi telefon anda – atau sekurang-kurangnya, ia berlaku jika anda belum mematikan ciri tersebut dalam Akaun Google anda – jadi anda kadangkala boleh mengetahui lokasi telefon anda yang hilang dengan melawati halaman Sejarah Lokasi dan menyemak cap masa. Ia tidak semestinya memberitahu anda di mana telefon anda sekarang, tetapi ia boleh memberitahu anda di mana telefon anda berada.

Pilihan lain ialah menggunakan aplikasi seperti Android Hilang, yang berfungsi dengan baik pada peranti Android yang lebih lama. Ia adalah salah satu daripada beberapa penyelesaian yang boleh anda pasang dari jauh, jadi ini adalah pilihan yang baik jika anda tidak mendayakan pilihan Cari Peranti Saya yang dinyatakan di atas. Apl dan tapak web kelihatan buruk tetapi berfungsi dengan baik, walaupun peranti perlu berada dalam talian melalui rangkaian selular atau Wi-Fi untuk berfungsi.

Pernahkah anda menggunakan Cari Peranti Saya atau kaedah lain untuk berjaya mencari atau memadam telefon yang hilang? Beritahu kami dalam ulasan!