Bagaimana untuk memasang fail AAB pada telefon pintar Android anda?

46
Logo fail AAB
© Nextpit

Jika anda seorang peminat teknologi, kemungkinan besar anda tahu apa itu fail APK. Selama lebih sedekad, fail APK telah sinonim dengan apl Android. Namun, mulai Ogos 2021, Google telah mengubah cara apl dimuat naik ke Gedung Google Play – terima kasih kepada ketibaan dan pelaksanaan format AAB serba baharu. Dalam artikel ini, kami meneroka cara anda boleh memasang fail AAB pada telefon pintar Android anda.

Sebelum kita mula bercakap tentang topik ini, adalah idea yang bagus jika anda membaca artikel terperinci kami yang menerangkan maksud fail AAB dan masa depannya. Artikel itu juga menerangkan sebab di sebalik Google beralih kepada kaedah pengedaran apl baharu ini. Membaca artikel itu juga akan memberikan banyak kejelasan mengenai beberapa perkara yang kita bincangkan di bawah.

  • Mesti Baca: Apakah fail AAB untuk Android dan bagaimana ia berbeza daripada APK?

Lompat Ke:

fail AAB. Apa yang anda perlu tahu

Walaupun kami mempunyai artikel sedia ada mengenai fail AAB, saya merasakan perlu untuk menangani beberapa aspeknya dalam artikel ini juga, jadi ia menjadikan pengalaman membaca yang padu. Bagi anda yang hanya berminat untuk memuatkan fail AAB, klik di sini untuk pergi ke bahagian di mana kami menanganinya.

Perkara pertama yang anda perlu fahami tentang fail AAB ialah ia bukan versi ‘dinaik taraf’ standard APK yang lebih lama. Ini bermakna fail AAB bukanlah format fail baharu yang boleh ‘bongkar’ telefon pintar Android untuk memasang aplikasi. Sebaliknya, AAB – yang merupakan singkatan untuk Android App Bundle – mengubah cara telefon pintar mengakses fail pemasangan aplikasi daripada Gedung Google Play.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian ialah hakikat bahawa ketibaan fail AAB tidak mengubah proses muat turun aplikasi sebenar untuk pengguna akhir menggunakan Gedung Google Play. Dan ya, setakat ini, format AAB baharu hanya terpakai untuk apl baharu yang dimuat naik ke Gedung Play. Walau bagaimanapun, kebanyakan apl Android yang popular telah pun beralih kepada format AAB yang lebih baharu dan pada masa hadapan, ini mungkin berlaku untuk semua apl Android.

AndroidPIT pasang google play store 01

Fail AAB tidak mengubah cara anda memuat turun apl daripada Gedung Google Play / © NextPit

Untuk memahami sebab Google memaksa pembangun beralih ke fail AAB, anda perlu mengetahui cara proses memasang apl pada telefon anda berfungsi melalui format APK yang lebih lama. Bagi orang awam, fail APK boleh dipanggil setara dengan fail ZIP yang mengandungi kod yang membentuk apl. Fail APK biasa juga termasuk sumber seperti imej dan fail audio. Walau bagaimanapun, memandangkan telefon bimbit Android terdapat dalam pelbagai jenis perkakasan, pembangun tidak mempunyai pilihan selain membungkus APK dengan berbilang imej (untuk menyesuaikan diri dengan saiz/resolusi paparan yang berbeza) – dan fail APK yang anda muat turun termasuk perkara yang anda tidak tahu. sangat diperlukan untuk peranti anda.

Penyelesaian kepada isu ini ialah mempunyai berbilang APK apl yang sama – dengan perubahan kecil pada atribut ini dan Google menguruskan penghantaran APK yang betul ke telefon yang betul. Walau bagaimanapun, ini bermakna pembangun perlu meluangkan masa tambahan untuk memperhalusi APK tersebut dan memuat naiknya secara individu. Bukan penyelesaian yang ideal.

Di sinilah format AAB baharu muncul.

Untuk menjadikan apl serasi dengan format AAB baharu, pembangun dikehendaki membahagikan APK mereka kepada berbilang segmen. Segmen pertama menganjurkan sesuatu yang dikenali sebagai APK asas yang akan dimuat turun pada semua telefon pintar dan membentuk ciri teras apl. Segmen lain direka bentuk dengan mengambil kira atribut pembolehubah. Semua segmen ini dibungkus ke dalam AAB dan dihoskan dalam awan Gedung Google Play).

Kini, apabila anda melawati Gedung Google Play dan memuat turun apl dalam format AAB, bukannya memuat turun keseluruhan APK, Google menyemak spesifikasi peranti anda dan mengeluarkan APK asas dan hanya bahagian yang berkaitan bagi APK pecahan yang terbaik untuk anda. peranti dimuat turun. Apa yang berkesan ini lakukan ialah; menjimatkan banyak lebar jalur dan masa muat turun dan pemasangan aplikasi menjadi lebih singkat.

Inilah sebabnya kebanyakan pengguna Android tidak akan melihat sebarang perubahan pada proses muat turun/pemasangan apl biasa mereka dengan ketibaan AAB. Tetapi ia menjadikan perkara agak rumit bagi peminat yang sering memuatkan apl pada telefon mereka.

Bagaimana untuk memuatkan fail AAB pada Android?

Memandangkan Android App Bundle ialah masa depan apl Android, pembangun sedang berusaha untuk mencipta apl pemasang app bundle yang boleh membantu anda sideload fail AAB dan app bundle pada peranti Android. Malah, beberapa aplikasi ini sudah tersedia untuk dimuat turun melalui Gedung Google Play. Mari kita lihat sebahagian daripada mereka.

Menggunakan Pemasang APK Split (SAI)

Pemasang APK Split (SAI) ialah pemasang apl sumber terbuka yang bukan sahaja membenarkan anda memasang fail APK standard – tetapi juga fail APK berpecah yang lebih baharu yang disertakan dalam AAB. Ambil perhatian bahawa Pemasang APK Split mungkin tidak berfungsi pada telefon yang menjalankan MIUI (malangnya, saya mempunyainya dengan saya). Untuk mendapatkan SAI pada telefon anda, anda hanya perlu melakukannya muat turun dari Gedung Google Play.

Setelah anda memuat turun Android App Bundle pada peranti anda, anda boleh membuka SAI dan menggunakannya untuk memilih himpunan menggunakan ciri pemilih fail.

Pemasang APK Pisah

Pemasang Split APK agak mudah digunakan/ © NextPit

Apa yang baik tentang SAI ialah hakikat bahawa ia secara automatik memilih APK pisah yang paling sesuai untuk peranti anda.

Setelah APK dipilih, ketik pada pasang dan AAB akan dipasang seperti biasa.

Menggunakan App Bundle Installer

Apl lain yang boleh anda gunakan untuk memasang fail AAB dipanggil App Bundle Installer, yang, sekali lagi, tersedia untuk dimuat turun di Gedung Google Play. Ambil perhatian bahawa ini ialah apl percuma yang disokong iklan yang masih dalam pembangunan. Jadi, kemungkinan besar anda mungkin menemui beberapa pepijat. Walau bagaimanapun, ini adalah aplikasi yang baik untuk dimulakan jika anda terjumpa fail AAB yang ingin anda pasang.

Pemasang App Bundle

Anda boleh menggunakan App Bundle Installer untuk memasang fail AAB/ © NextPit

Sebaik sahaja anda memasang apl itu, proses memilih fail AAB adalah semudah memilih fail daripada pengurus fail.

Setelah fail AAB dipilih, ketik pada butang ‘Pasang Fail” dan ikut arahan pada skrin.

Menggunakan pemasang APKMirror

APKMirror ialah repositori apl popular yang secara tradisinya telah mengehoskan banyak fail APK yang dipercayai. Pada masa ini, APKMirror membenarkan anda memasang app bundle menggunakan pemasangnya sendiri yang dipanggil pemasang APKMirror. Anda boleh memasangnya terus dari laman web mereka dengan mengklik di sini atau muat turun dari Gedung Google Play.

APKMirror

Pemasang APKMirror tidak boleh memasang fail AAB lagi dan menggunakan sambungannya sendiri untuk memasang app bundle / © NextPit

Harap maklum bahawa APKMirror, setakat ini, hanya membenarkan anda memuat turun app bundle dalam format .apkmnya sendiri. Jadi, untuk melihat pemasang APKMirror sedang beraksi, anda perlu memuat turun app bundle dalam format yang disokong.

Memandangkan kami telah menangani beberapa kaedah yang anda gunakan untuk memasang Android App Bundle pada telefon pintar anda, anda mungkin juga sedar bahawa ini bukan lagi proses pemasangan APK yang mudah seperti dahulu. Memandangkan dunia masih dalam proses beralih kepada fail AAB dan app bundle, kami mungkin melihat kaedah yang lebih mudah untuk memasang fail AAB muncul beberapa bulan atau tahun ke hadapan.