Bagaimana untuk membatalkan keahlian Amazon Prime anda

65
shutterstock 1131922442
© photobyphotoboy / Shutterstock.com

Amazon Prime memberikan banyak kelebihan untuk pembeli yang kerap di Amazon tetapi mungkin anda tidak cukup menggunakannya, jadi wajarkan yuran tahunan $139. Atau mungkin anda hanya mendaftar untuk percubaan percuma pada Hari Perdana untuk tawaran awal tersebut. Kami tidak akan menilai, tetapi jika anda telah memutuskan perkhidmatan itu bukan untuk anda, berikut ialah cara untuk membatalkan keahlian Amazon Prime anda.

 • Berkaitan: Amazon Prime Day 2022: Tawaran awal dan tawaran besar!

Berhati-hati, jika anda mendaftar untuk percubaan 30 hari Amazon Prime pada Hari Perdana, atau bila-bila masa lain, akaun anda disediakan untuk mengecaj kad kredit anda secara automatik dengan yuran $139 apabila tempoh percubaan tamat, dan setiap tahun selepas itu. Jadi daripada menunggu pengesahan pada penghujung percubaan anda, anda perlu membatalkan keahlian anda secara aktif sebelum tamat tempoh 30 hari. Begini cara melakukannya.

Bagaimanakah saya tahu bila keahlian Perdana saya tamat?

Untuk menyemak semua butiran tentang keahlian Perdana anda, ikut arahan ini.

 1. Pergi ke anda Halaman akaun Amazon dan log masuk dengan kelayakan anda.
 2. Di bahagian atas sebelah kanan halaman, anda akan melihat mesej “Hai, “.
 3. Buka menu lungsur di bawah mesej itu dan pilih Akaun Anda daripada pilihan yang tersedia. Dari sana, pilih Perdana.

Anda kini seharusnya melihat status keahlian Amazon Prime anda, termasuk tarikh anda akan dicaj untuk tahun perkhidmatan anda yang seterusnya. Jika anda mempunyai sedikit masa sebelum tarikh caj, anda boleh mendaftar untuk menerima peringatan e-mel tiga hari sebelum tarikh pembaharuan anda.

Bagaimana untuk membatalkan keahlian Amazon Prime

Membatalkan keahlian Amazon Prime anda boleh dilakukan dalam langkah mudah berikut:

 1. Pergi ke Tamatkan Keahlian Perdana Amazon Anda pada sokongan Amazon oleh klik di sini.
 2. Tekan butang Tamat Keahlian.
 3. Log masuk ke Amazon dengan kelayakan anda untuk mengesahkan akaun anda.
 4. Setelah log masuk, klik Teruskan untuk membatalkan.
 5. Pilih Tamat Sekarang untuk membatalkan Perdana bagi baki kitaran pengebilan semasa dan bayar balik sebahagian daripada pembayaran Perdana anda untuk bulan tersebut, ATAU pilih Tamat pada [Date] untuk terus menggunakan Amazon Prime sehingga akhir tempoh tahunan semasa anda.
 6. Anda kemudian akan melihat halaman yang disahkan Pembatalan muncul.
Amazon Prime membatalkan

Melakukan apa yang tertulis pada tin. / © NextPit (tangkapan skrin)

Bagaimana untuk membatalkan Amazon Prime daripada aplikasi mudah alih

Membatalkan daripada aplikasi Amazon adalah mungkin, walaupun terdapat beberapa langkah lagi dalam proses ini kerana Amazon cuba membuat anda bertahan.

 1. Buka aplikasi Amazon.
 2. Ketik butang menu.
 3. Pilih Akaun Anda daripada menu yang muncul.
 4. Pergi ke tetapan Akaun dan pilih Urus Keahlian Perdana.
 5. Kini tiba masanya untuk log masuk ke Amazon, sama ada dengan kelayakan anda atau cap jari anda jika anda telah menyediakannya.
 6. Tatal ke bawah dan tekan Tamat Keahlian, atau Tamat Percubaan jika anda sedang menjalani percubaan, berhampiran bahagian bawah.
 7. Anda mungkin diminta untuk mengesahkan pada ketika ini, pilih Batalkan faedah saya.
 8. Anda kemudiannya boleh membatalkan keahlian anda, dengan Tamat Sekarang dan Tamat dihidupkan [date] pilihan seperti yang diterangkan sebelum ini.

Adakah saya akan mendapat bayaran balik jika saya membatalkannya?

Jika anda tidak menggunakan keahlian Amazon Prime anda sejak kad kredit anda pada mulanya dicaj, maka anda layak mendapat bayaran balik penuh. Ini masih dikira walaupun tempoh percubaan anda telah tamat.

Berhati-hati: Jika anda membatalkan, Amazon mungkin mengenakan anda harga biasa bukan Perdana untuk sebarang faedah Prime yang anda gunakan dalam tempoh tiga hari itu, seperti muat turun muzik dan buku serta penstriman. Atau setelah menggunakan faedah seperti penghantaran percuma pada item boleh menyebabkan caj penghantaran ditolak daripada jumlah bayaran balik anda. Jika anda tidak menggunakan sebarang faedah Prime sejak anda mendaftar, anda tidak akan dikenakan bayaran.

Bolehkah saya melakukan lebih daripada satu percubaan percuma?

Peraturannya ialah pelanggan hanya layak untuk satu percubaan percuma Amazon Prime setiap 12 bulan. Ini bermakna jika anda membatalkan keahlian anda dan memutuskan untuk mencuba lagi dalam masa setahun, anda akan segera bermula dengan keahlian berbayar dan bukannya percubaan. Tetapi jika lebih daripada setahun kemudian, percubaan percuma selama 30 hari akan menjadi pilihan semula.

Adakah anda menggunakan Amazon Prime? Adakah faedahnya benar-benar berbaloi?