Bagaimana untuk membersihkan skrin MacBook anda

42
Bagaimana untuk membersihkan skrin MacBook anda

Jika anda banyak menggunakan Mac anda, ia cepat menangkap cap jari, habuk, gris, dsb. Jadi, membersihkan MacBook dengan kerap adalah penting untuk jangka hayat dan prestasi optimumnya. Dalam blog ini, saya akan membawa anda melalui arahan langkah demi langkah tentang cara membersihkan skrin MacBook anda. Lebih-lebih lagi, saya akan berkongsi petua dan petua pakar untuk menghilangkan kotoran agar ia kekal busuk.

Apa yang anda perlukan untuk membersihkan skrin Mac?

Keperluan untuk membersihkan skrin MacBook
 • Kain lembut dan tidak berbulu atau tuala mikrofiber
 • Tisu pembasmi kuman Clorox
 • 70% isopropil alkohol
 • Pembersih habuk

Ingin tahu produk berjenama terbaik bagi setiap kategori? Rujuk panduan lengkap kami tentang alatan penting untuk membersihkan MacBook anda.

Apakah perkara yang anda tidak patut gunakan untuk membersihkan skrin Mac anda?

Apple mencadangkan beberapa langkah berjaga-jaga untuk diikuti sebelum anda mula membersihkan MacBook anda.

 • Elakkan menggunakan tuala rumah, tuala kertas, kain kasar, kulit atau bahan lain yang kasar.
 • Mengelap secara berlebihan dan memberi tekanan pada skrin Mac anda boleh membahayakan permukaan skrin anda.
 • Keluarkan sebarang peralatan, kabel atau sumber kuasa luaran yang dipalamkan.
 • Jauhkan penyelesaian pembersihan cecair.
 • Elakkan menggunakan Windex, pembersih tingkap, pembersih rumah, pelarut, bahan pelelas, peluntur, ammonia, semburan aerosol atau pembersih yang mengandungi hidrogen peroksida dan aseton.
 • Jangan sembur pembersih terus pada Mac anda.

Cara membersihkan skrin MacBook Air atau Pro anda

Bersihkan Skrin MacBook anda
 1. Matikan MacBook anda dan putuskan sambungannya daripada sebarang pengecas atau aksesori.

 2. Gunakan kain microfiber yang lembut dan bebas lin untuk mengeluarkan sebarang habuk dan serpihan yang ketara.
  Gunakan kain yang dibekalkan dengan iMac atau Pro Display XDR anda untuk paparan kaca tekstur nano.
 3. Sekarang, lembapkan sedikit sebelah kain mikrofiber dengan larutan pembersih skrin atau ambil kain lap pembasmi kuman basah. Anda mesti memerah cecair yang berlebihan.
 4. Mula mengelap paparan dengan berhati-hati dari bahagian bawah ke arah kamera dalam gerakan ke atas dan sebelah menyebelah. Jauhkan kelembapan daripada bukaan.
 5. Lihat sama ada ia sedang mengeluarkan kotoran dan cap jari daripada skrin lain, ambil beberapa penyelesaian lagi.
 6. Ulangi prosedur dengan bahagian kering tuala mikrofiber untuk mengelap baki lembapan dan menyerlahkan skrin.
 7. Pastikan skrin Mac anda kering sepenuhnya sebelum menghidupkannya.

Sekarang, skrin pada MacBook anda sepatutnya kelihatan serba baharu. Dengan cara yang sama, anda boleh membersihkan bahagian luar Mac anda. Untuk membersihkan Bar Sentuh MacBook Pro, lembapkan sedikit kain dengan air sahaja. Selain itu, gunakan 3M Grey Microfiber atau kain lembut, bebas pewarna dan kain untuk bahagian bawah.

Anda juga mesti membersihkan papan kekunci dan port pada MacBook anda. Ini kerana mereka cepat mengumpul habuk dan zarah lain. Malah, keadaan menjadi lebih teruk apabila serpihan mengakibatkan kesukaran seperti kunci tersekat dan masalah pengecasan. Jadi, gunakan udara termampat untuk meniup kawasan yang sukar dijangkau itu.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menggunakan pembersih cermin mata saya pada skrin MacBook saya?

Skrin MacBook mempunyai salutan anti-reflektif yang serupa dengan cermin mata anti-reflektif dan kanta kamera. Jadi, dengan kain microfiber yang segar, anda boleh menggunakan pembersih kaca atau kanta pada skrin Mac anda tanpa risiko.

Berapa kerap saya perlu membersihkan paparan MacBook saya?

Bersihkan skrin setiap dua minggu, atau lebih kerap, jika anda menggunakan MacBook anda dalam persekitaran yang berdebu atau tidak bersih. Pembersihan tetap menghalang habuk dan kotoran daripada terkumpul, menjadikan pembersihan seterusnya lebih mudah.

Bolehkah habuk membahayakan MacBook saya?

Penimbunan habuk dan serpihan boleh membahayakan bateri dan memanaskan MacBook dengan menyekat kipas. Selain itu, menggaru skrin mungkin mengakibatkan kecederaan badan yang berpanjangan.

Adakah OK untuk membersihkan skrin Mac dengan air?

Anda boleh menggunakan air suling berbungkus untuk membersihkan skrin Mac anda tanpa coretan. Apple terutamanya mengesyorkan melembapkan pakaian iMac yang disediakan dengan air.

Berikan MacBook anda TLC yang sepatutnya!

Saya pasti anda telah berjaya mempelajari cara membersihkan skrin dan papan kekunci MacBook anda di rumah. Anda boleh memastikan skrin Mac anda jelas dan bebas daripada cap jari dan comot menggunakan langkah mudah dan alatan yang betul. Ingat untuk mengikuti langkah berjaga-jaga untuk mengelakkan kerosakan skrin anda.

Membersihkan skrin MacBook anda dengan kerap meningkatkan daya tarikan visualnya dan memastikan pengalaman tontonan yang optimum. Selain itu, skrin yang bersih membantu mengelakkan ketegangan mata dan membolehkan anda menikmati sepenuhnya paparan bertenaga MacBook anda.

Terokai lagiā€¦

 • Cara membersihkan AirPods dan bekas pengecas anda: Panduan lengkap
 • Cara membersihkan Apple Watch anda: Band, pembesar suara, muka jam dan mahkota digital
 • Sarung terbaik untuk MacBook Pro 14-inci

Profil Pengarang


Ava

Penulis Kandungan
di

iGeeksBlog

Ava ialah seorang penulis teknologi pengguna yang bersemangat datang dari latar belakang teknikal. Dia suka meneroka dan menyelidik produk & aksesori Apple baharu serta membantu pembaca menyahkod teknologi dengan mudah. Bersama dengan belajar, rancangan hujung minggunya termasuk menonton anime pesta.