Bagaimana Untuk Membetulkan ‘Fail iTunes Library.itl tidak boleh dibaca’

27

Jika anda telah menggunakan iTunes untuk seketika, anda mungkin mengalami ralat “Fail iTunes Library.itl tidak boleh dibaca”. Ia biasanya berlaku selepas naik taraf atau apabila anda telah memuatkan semula iTunes ke komputer baharu. Ralat menghalang iTunes daripada mengakses pustaka anda. Ia adalah penampil tetapi boleh ditangani dengan cepat.

Bagaimana Untuk Membetulkan 'Fail iTunes Library.itl tidak boleh dibaca'

Ralat nampaknya disebabkan oleh ketidakpadanan antara fail perpustakaan. Seperti yang dinyatakan di atas, ia selalunya boleh berlaku apabila menukar iTunes kepada komputer baharu atau memulihkan sandaran perpustakaan lama. Terdapat juga isu apabila iTunes mengalih keluar App Store untuk seketika, dan beberapa pengguna menurunkan versi iTunes mereka untuk membawanya kembali. Sebarang fail pustaka yang dibuat dengan versi iTunes yang lebih baharu tidak akan berfungsi sebaik sahaja pengguna tersebut kembali ke versi sebelumnya.

Ralat lengkap mungkin memaparkan perkara berikut: “Fail iTunes Library.itl tidak boleh dibaca kerana ia dicipta oleh versi iTunes yang lebih baharu.” Ini memberi kita petunjuk tentang apa yang berlaku. Inilah cara untuk membetulkannya jika anda melihatnya. Ralat ini berlaku pada kedua-dua Windows dan Mac.

Betulkan Ralat Membaca pustaka iTunes pada Mac

Untuk membetulkan ralat iTunes library read error, anda perlu mengalih keluar versi lama iTunes dan memasang versi terkini. Anda kemudian boleh mencuba semula atau meneruskan pembaikan.

 1. Alih keluar versi lama iTunes daripada Mac anda dan pasangkan versi iTunes terkini.
 2. Jika anda menggunakan iCloud, hentikan sambungan internet anda semasa langkah-langkah berikut. Ini menghalang sebarang masalah dengan penyegerakan semasa anda membaiki pustaka iTunes anda.
 3. Tekan “Command+Shift+G” dan taip “~/Music/iTunes/” untuk membuka folder iTunes.
 4. Namakan semula “iTunes Library.itl” kepada “iTunes Library.itl.old” dalam folder iTunes.
 5. Navigasi ke Perpustakaan iTunes Sebelumnya dan salin fail perpustakaan terkini. Ia termasuk tarikh dalam nama fail.
 6. Tampalkan fail dalam “Muzik/iTunes/” dan namakannya semula kepada “iTunes Library.itl.”
 7. Buka iTunes dan uji semula.

Menamakan semula fail kepada .old ialah kaedah teknologi IT untuk mengekalkan fail asal, untuk berjaga-jaga. Nama fail tidak digunakan oleh perkara lain, jadi kami boleh mengekalkan integriti fail tanpa mengganggu operasi. Jika berlaku sebarang masalah di sini, anda boleh menamakan semula fail “.old” kepada fail itu dan kami kembali ke tempat kami bermula.

Betulkan Ralat Membaca pustaka iTunes dalam Windows

Jika anda mencampur dan memadankan sistem pengendalian anda, versi Windows iTunes berfungsi dengan baik. Ia masih mengalami ralat membaca iTunes jika anda melancarkan semula versi iTunes anda. Inilah cara untuk membetulkannya.

 1. Keluarkan versi lama iTunes daripada komputer anda dan pasangkan versi Windows iTunes terkini.
 2. Navigasi ke folder Muzik anda dan buka folder “iTunes”.
 3. Cari “iTunes Library.itl.” Jika anda tidak melihatnya, pilih “Lihat” dalam Penjelajah Fail dan hidupkan “Item Tersembunyi.”
 4. Namakan semula “iTunes Library.itl” kepada “iTunes Library.itl.old.”
 5. Buka folder “Perpustakaan iTunes Sebelumnya” dan salin fail perpustakaan terkini. Format tarikh yang tepat juga wujud dalam Windows.
 6. Tampalkan fail ke dalam folder “iTunes” dan namakan semula kepada “iTunes Library.itl.”
 7. Buka iTunes dan uji semula.

Sekarang, apabila anda membuka iTunes, semuanya akan berfungsi dengan baik. Pustaka anda harus dimuatkan dan anda seharusnya dapat mengakses semua media anda seperti biasa.

Jika Anda Tidak Mempunyai folder atau fail ‘Perpustakaan iTunes Sebelumnya’…

Terdapat keadaan di mana tidak terdapat folder “Perpustakaan iTunes Sebelumnya” atau sebarang fail dalam folder itu. Ia bukan satu isu, walaupun. Apa yang berlaku ialah anda menamakan semula fail “.itl” sedia ada anda kepada “.old,” mulakan iTunes, dan anda akan bermula tanpa perpustakaan.

Selagi iTunes boleh menyegerakkan daripada Mac anda, ia harus memuat turun pustaka anda daripada iCloud atau Mesin Masa. Anda mungkin perlu menunggu sebentar kerana semuanya disegerakkan, tetapi ia akan berlaku dan anda akan mendapat kembali pustaka anda.

Pengguna Windows mungkin boleh mendapatkan semula fail itu juga, bergantung pada cara anda menyandarkan komputer anda. Anda boleh menyemak Sejarah Fail Windows 10 atau Titik Pemulihan Sistem, bergantung pada perkara yang anda gunakan. Windows TIDAK menyegerak ke iCloud melainkan anda melanggan Apple Music atau iTunes Match. Jika anda membaca ini, mungkin sudah terlambat. Jika anda tidak mempunyai pilihan sandaran untuk iTunes pada komputer Windows anda, sekarang adalah masa terbaik untuk menyediakannya!

Itulah cara untuk membetulkan ralat “Fail iTunes Library.itl tidak boleh dibaca” pada Mac atau Windows. Ia adalah ralat kritikal yang mudah dibaiki. Semoga artikel ini membantu anda!