Bagaimana Untuk Membetulkan ifconfig Tidak Ditemui

33

Jika anda menggunakan Windows 10 atau versi Linux lama, anda mungkin telah bergantung pada gesaan baris arahan ipconfig (Internet Protocol Configuration) untuk menyemak alamat IP yang diberikan kepada peranti anda. Ia adalah arahan serba boleh, terutamanya dalam Linux, di mana ia boleh memaparkan alamat IP Wi-Fi dan Ethernet. Itu menjadikannya lebih mengecewakan apabila anda mendapat ralat “ipconfig Not Found” yang ditakuti.

Bagaimana Untuk Membetulkan ifconfig Tidak Ditemui

Ralat ini boleh berlaku atas beberapa sebab, dengan pembetulan berbeza bergantung pada sama ada anda menggunakan sistem pengendalian Windows 10 atau Linux lama.

Membaiki ipconfig Tidak Ditemui dalam Windows 10

Dalam Windows 10, isu ipconfig boleh nyata sebagai sama ada amaran “ipconfig tidak dijumpai” atau amaran “konfigurasi ip tidak dikenali”. Sama ada cara, anda baru sahaja kehilangan kaedah berguna untuk menyemak alamat IP, membuang Pelayan Nama Domain (DNS) dan mengubah suai pelbagai aspek PC Windows 10 anda.

Terdapat tiga kemungkinan pembetulan untuk ralat “ipconfig tidak dijumpai” dalam Windows 10.

Betulkan 1 – Gunakan Fungsi Pembolehubah Laluan

Dengan fungsi pembolehubah laluan, anda boleh menambah lokasi fail pada laluan sistem, memberikan anda keupayaan untuk menjalankan fail boleh laku. Itu penting kerana ralat “ipconfig tidak dijumpai” boleh disebabkan oleh laluan sistem yang salah yang diberikan kepada fungsi ipconfig.

Membetulkan isu itu ialah kes menambah pembolehubah laluan yang betul.

 1. Tekan Win + R untuk membuka kotak dialog “Run” dan taip “sysdm.cpl.”
 2. Tekan “Enter” dan pilih “System Properties.”
 3. Navigasi ke tab “Lanjutan”.
 4. Cari dan klik “Permulaan dan Pemulihan,” yang anda akan klik pada butang “Pembolehubah Persekitaran”.
 5. Cari pembolehubah yang dipanggil “Laluan” dalam tetingkap baharu dan klik dua kali padanya.
 6. Klik “Baru” dan taip “%SystemRoot%\system32” untuk mencipta laluan baharu.
 7. Pilih “OK” sebelum memulakan semula komputer anda.

Selepas but semula, anda sepatutnya mendapati bahawa laluan anda yang dikonfigurasikan secara manual membolehkan arahan ipconfig berfungsi semula. Tetapi anda juga mungkin menghadapi masalah apabila mengikuti langkah-langkah ini – pembolehubah “Laluan” yang disebut dalam langkah kelima mungkin tidak muncul dalam pop timbul “Permulaan dan Pemulihan”.

Jika itu berlaku, anda boleh mencipta pembolehubah Laluan dan memautkan nilainya kepada arahan ipconfig dengan langkah berikut:

 1. Dari tetingkap “Permulaan dan Pemulihan”, klik “Baharu.”
 2. Taip “Path” sebagai “Nama Pembolehubah” dalam kotak pop timbul.
 3. Masukkan “%SystemRoot%\system32” ke dalam kotak teks “Nilai boleh ubah”.
 4. Tekan “OK” dan but semula peranti anda.

Betulkan 2 – Lakukan Imbasan DISM dan SFC

Kadangkala, isu ipconfig bermakna terdapat masalah dengan fail boleh laku di luar pencarian laluan wonky. Fail mungkin rosak atau hilang, jadi mengkonfigurasi laluan baharu tidak akan berfungsi kerana tiada tempat untuk laluan itu.

Memperbaiki boleh laku yang rosak atau hilang boleh menyelesaikan masalah ipconfig anda. Dan anda boleh melakukannya dengan menjalankan alat pengimbasan SFC dan DISM:

 1. Navigasi ke bar carian Windows anda dan taip “cmd” untuk mencari apl Command Prompt.
 2. Klik kanan “Prompt Perintah” dan pilih “Jalankan sebagai pentadbir.”
 3. Taip “sfc/scannow” dan ketik kekunci “Enter” untuk menjalankan semakan bagi sebarang isu integriti dalam sistem anda.
 4. Selepas melengkapkan proses, ulangi Langkah 1 dan Langkah 2 untuk membuka semula Prompt Perintah sebagai pentadbir.
 5. Taip “DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth” dan tekan “Enter”.

Benarkan proses berjalan (ia mengambil masa kira-kira 15 minit) dan ia harus mengesan dan membetulkan mana-mana fail boleh laku atau sistem yang rosak, termasuk ipconfig. Setelah imbasan selesai, taip “ipconfig” ke dalam Command Prompt untuk melihat sama ada ia berfungsi semula.

Betulkan 3 – Gunakan Powershell

menggunakan Microsoft Powershell bukan pembetulan teknikal untuk isu “ipconfig tidak dijumpai”. Ia adalah pengganti, iaitu, satu cara untuk mengatasi masalah menggunakan apa yang pada asasnya merupakan versi apl Command Prompt yang lebih berkuasa. Perintahnya, seperti “Get-NetIPConfiguration,” menyampaikan hasil yang lebih terperinci daripada arahan ipconfig.

Menggunakannya adalah mudah:

 1. Tekan Win + R untuk membuka kotak dialog “Run”.
 2. Taip “Powershell” dan buka apl.
 3. Taip arahan Powershell untuk menyemak alamat IP anda, seperti “ ” atau “Get-NetIPConfiguration.”

Ini bukan penyelesaian yang sempurna – anda tidak mendapat ipconfig kembali untuk peranti Windows 10 anda. Tetapi sebagai alternatif, ia memberikan hasil yang lebih baik dan bermakna anda tidak perlu bersusah payah membuat laluan baharu atau membetulkan boleh laku yang rosak.

Membaiki ipconfig Tidak Ditemui dalam Linux

Versi Linux yang lebih lama mempunyai perintah ipconfig yang diprapasang, tetapi kekurangan penyelenggaraan menyebabkan kebanyakan pembangun meninggalkannya sebagai arahan yang tidak berfungsi. Jika anda mengalami ralat “ipconfig not found” dalam Linux, ini biasanya bermakna anda menjalankan versi baharu sistem pengendalian yang arahannya tidak lagi wujud.

Tetapi anda boleh mendapatkannya dengan memasang pakej net-tools.

Memasang pakej net-tools ialah kes mudah menjalankan arahan, walaupun arahan berbeza bergantung pada versi Linux yang anda miliki.

 • Sistem Berasaskan Arch – Jalankan “sudo pacman -S net-tools

 • Sistem atau Derivatif Debian dan Ubuntu – Jalankan “sudo apt install net-tools

 • Sistem RHEL, Fedora dan CentOS – Jalankan “sudo dnf install net-tools

Perintah yang berkaitan untuk sistem anda menggesa Linux untuk memasang net-tools, yang mengandungi ipconfig boleh laku. Setelah dipasang, cuba jalankan ipconfig dari baris arahan untuk melihat sama ada ia berfungsi.

Menjalankan Alternatif kepada ipconfig dalam Linux

Sebab utama mengapa anda akan menghadapi ralat “ipconfig not found” dalam Linux ialah ia (dan pakej net-tools) dianggap “tidak digunakan lagi”. Ini bermakna pembangun Linux secara kolektif percaya ia sudah lapuk, jadi mereka tidak lagi mengusahakannya.

Syukurlah, pakej net-tools telah digantikan dengan iproute2 dalam versi Linux yang lebih baharu, yang mempunyai arahan yang menyampaikan output yang sama seperti arahan ipconfig lama yang dihantar. Hanya taip “ip a” sebagai arahan dan anda akan melihat output yang memaparkan alamat IP peranti Linux anda.

Selesaikan Masalah ipconfig Anda

Menjalani ralat “ipconfig not found” adalah menjengkelkan apabila anda hanya perlu menyemak alamat IP peranti. Namun, ia semakin biasa, terutamanya memandangkan ipconfig ialah arahan warisan yang dianggap lapuk pada kedua-dua sistem Windows dan Linux. Dalam Windows, ia digantikan dengan apl Powershell, dan arahan baharunya, manakala suite perisian iproute2 menggantikannya dalam versi Linux yang lebih baharu.

Penggunaan sistem warisan, atau dalam kes Linux, mereka yang hanya mahu mendapatkan akses kepada ipconfig pada sistem pengendalian baharu, mempunyai penyelesaian dan pembetulan. Memuat turun semula, membetulkan laluan ke ipconfig dan menjalankan imbasan untuk mengesahkan boleh laku tidak rosak semuanya boleh menyelesaikan ralat “ipconfig tidak ditemui” anda.

Adakah anda lebih suka menggunakan ipconfig lebih awal daripada arahan baharu yang ditawarkan dalam Windows dan Linux? Berapa kerap anda menggunakan ipconfig sebelum anda menghadapi isu “tidak dijumpai”? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.