Bagaimana untuk memindahkan muzik dari PC ke Android

88
telefon pintar muzik
© NextPit

Pada suatu masa dahulu, satu-satunya cara untuk memindahkan muzik dari PC anda ke peranti Android anda ialah dengan kabel USB. Pada masa kini, terdapat lebih banyak pilihan. Anda boleh melakukannya tanpa kabel, terima kasih kepada apl yang membolehkan anda memindahkan muzik, foto, video dan semua jenis fail daripada komputer anda ke telefon Android anda secara wayarles.

  • Bagaimana untuk memindahkan segala-galanya dari iPhone ke Android
  • Apl penstriman muzik terbaik untuk Android

Pindahkan muzik secara wayarles dengan apl Portal

Salah satu yang terbaik ialah Portal, alat berasaskan web baharu daripada pasukan Pushbullet. Nilai jualan utama Portal ialah hakikat bahawa ia menggunakan rangkaian Wi-FI tempatan anda untuk memindahkan fail. Ini bermakna Portal boleh mengendalikan fail yang sangat besar atau sejumlah besar fail sekaligus, jadi ia boleh memindahkan sebahagian besar koleksi muzik anda atau sekumpulan filem dengan mudah. Ia juga jauh lebih pantas daripada banyak alternatif.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memuat turun Portal dari Gedung Play ke telefon anda. Kemudian buka Laman portal dalam penyemak imbas anda (sebaik-baiknya Chrome) pada PC anda. Kemudian buka apl yang baru dipasang pada telefon anda dan imbas kod dari tapak.

Seterusnya, kurangkan tetingkap penyemak imbas awal pada PC anda dan seret dan lepaskan mana-mana fail yang anda suka – muzik, gambar, dll – ke dalam folder yang berkaitan, dan apl akan menghantarnya dari komputer anda ke telefon anda. Jika anda menggunakan Chrome, Portal juga akan membenarkan anda memuat turun keseluruhan folder.

Kod imbasan peluru tolak portal
Portal membolehkan anda memindahkan fail dan folder besar daripada PC anda ke telefon Android anda. / © NextPit

Satu lagi kelebihan menggunakan Portal ialah ia membolehkan anda menghantar fail terus ke kad SD mikro dalam telefon. Untuk melakukan ini, anda hanya perlu menukar destinasi (di bawah Simpan Fail ke) dalam Tetapan. Anda juga boleh memilih folder destinasi untuk gambar dan muzik anda. Gambar akan secara automatik masuk ke galeri dan muzik anda ke dalam folder muzik anda, tetapi jika anda mahu gambar itu berakhir di tempat yang berbeza, anda boleh memutuskannya dalam Tetapan juga.

Proses ini agak mudah, tetapi terdapat satu isu kecil yang mungkin anda hadapi. Anda mungkin menghadapi masalah dengan sesuatu yang dipanggil Pengasingan Titik Akses jika komputer anda disambungkan ke penghala dengan kabel dan telefon anda tidak.

Ini terutamanya langkah keselamatan dan tidak semestinya perlu diaktifkan melainkan anda menggunakan Wi-Fi di tempat awam. Anda akan dapat mematikan ini dalam tetapan penghala anda.

Pindahkan muzik secara wayarles dengan Airdroid

Satu lagi aplikasi berguna untuk memindahkan muzik, foto, video dan fail lain ialah AirDroid. Airdroid membolehkan anda mengatur dan mengurus telefon pintar anda pada PC atau Mac anda, memindahkan fail dari jauh dan menghantar fail dengan cara lain (iaitu dari telefon pintar ke komputer).

Apl ini mempunyai banyak ciri hebat untuk bermula, dan jika anda mempunyai akses root, terdapat lebih banyak lagi (seperti penghantaran skrin). Ketahui lebih lanjut dalam tutorial kami.

AndroidPIT iTunes pada Android 1

Mereka yang masih menggunakan iTunes tidak bernasib baik. / © NextPit

Gunakan Apple Music untuk Android

Kami tahu anda berada di luar sana, pengguna iTunes. Jika anda masih menggunakan iTunes walaupun anda mempunyai telefon pintar Android, masih ada harapan.

Dengan apl Apple Music untuk Android, anda boleh memanfaatkan perkhidmatan penstriman muzik berbayar mereka, dan mungkin yang lebih penting, simpan semua senarai main anda dan pindahkan pustaka muzik anda secara wayarles daripada PC anda. Apa yang anda perlukan ialah maklumat log masuk Apple ID anda. Untuk arahan penuh, lihat artikel kami yang menerangkan langkah mudah secara terperinci.

Adakah anda menggunakan Portal? Atau adakah anda mempunyai cara lain untuk memindahkan dari PC ke telefon Android? Beritahu kami dalam ulasan.