Bagaimana untuk mendapatkan Alexa menyebut nama anda dengan betul

46
Alexa aussprache nextpit
© r.classen / Shutterstock.com / NextPit

Nama anda agak luar biasa dan disebut dengan salah oleh Alexa Amazon? Jika begitu, maka anda boleh membetulkan sebutan nama anda dengan mudah dalam apl Alexa. Anda boleh memilih daripada beberapa pilihan atau menentukan sendiri pemisah dan aksen dalam nama anda. NextPit menunjukkan kepada anda cara ini berfungsi!

Tidak kira sama ada anda Mee-gan atau May-gan, Lay-na atau Lee-na, sentiasa ada penekanan pada nama yang tidak boleh dibaca dengan mudah berdasarkan perkataan sahaja. Pada masa yang sama, terdapat nama yang tidak disalah sebut oleh Alexa dalam bahasa yang dikehendaki. Oleh itu, jika pembantu suara Amazon menyebut nama anda secara salah, anda tidak perlu bersungguh-sungguh untuk mengutuk nama itu hanya untuk membuat ia membutakan sebutan yang betul.

Ini kerana dalam aplikasi Alexa, terdapat fungsi yang agak tersembunyi yang boleh digunakan untuk mengarahkannya membuat sebutan yang betul. Anda boleh memilih antara tiga pilihan atau temui sendiri sebutan yang betul menggunakan sempang dan tanda baca. Arahan berikut akan menunjukkan kepada anda cara untuk ke sana:

Alexa menyebut nama dengan salah—begini cara membetulkannya

Pertama sekali, anda perlu memasang aplikasi Alexa pada telefon pintar anda. Anda telah pun terpaksa menggunakannya untuk menyediakan pembesar suara Echo anda, tetapi jika anda telah menukar telefon anda sementara itu, anda boleh memuat turunnya semula untuk Android dan iOS secara percuma. Dari sana, teruskan log masuk ke aplikasi dan masukkan tetapan. Ikuti langkah-langkah ini selepas itu:

  1. Ketik Lagi di bahagian bawah sebelah kanan.
  2. Pergi ke tetapan dalam apl Alexa.
  3. Pilih Profil saya.
  4. Ketik pada profil anda atau profil yang anda ingin laraskan sebutannya.
  5. Pilih Edit nama dan sebutan di bahagian atas skrin.
  6. Pergi ke sebutan yang disimpan (di bahagian bawah skrin).
  7. Dengar sebutan yang salah—sekali lagi (🙄).
  8. Pilih Mari kita betulkan ini.
  9. Anda boleh memilih antara satu daripada tiga pilihan atau taipkan sebutan yang dikehendaki di sini.

Menaip sebutan boleh menjadi sedikit rumit, kerana Alexa mengenali frasa tertentu sebagai singkatan. Sebagai contoh, nama saya ialah “Ben-jah-min,” di mana “min” disebut sebagai “minit.” Itu benar-benar salah, sudah tentu, melainkan ibu bapa saya telah menyembunyikan saya selama hampir 30 tahun bahawa nama saya sebenarnya disebut sebagai “Benjaminute.”

Dengan cara ini, anda boleh menukar sebutan untuk mana-mana profil dalam keluarga Alexa anda. Saya melihat potensi besar untuk hari lahir atau 1 April untuk meletakkan senyuman di wajah keluarga anda dengan sebutan nama mereka yang salah sama sekali.

Pernahkah anda menghadapi masalah dengan sebutan nama Alexa? Dan jika ya, apakah yang pembantu suara salah sebut? Beritahu saya dalam komen!