Bagaimana untuk Mengaktifkan iPhone Baharu

37

Menyediakan iPhone baharu anda mungkin kelihatan seperti tugas besar, terutamanya jika anda perlu memindahkan data dan fail dari telefon lama anda ke telefon baharu anda. Tetapi jangan risau; kamu tidak keseorangan.

Bagaimana untuk Mengaktifkan iPhone Baharu

Dalam artikel ini, kami akan membincangkan semua yang anda perlu ketahui tentang menghidupkan dan menjalankan iPhone baharu anda. Dengan cara itu, anda boleh menikmati peranti anda sepenuhnya.

Menyediakan iPhone 15 Anda

Inilah perkara yang anda tidak tahu tentang iPhone 15 dan 15 Pro baharu: Mereka tidak disediakan dengan kad SIM fizikal. Anda perlu menggunakan e-SIM (kad SIM elektronik).

Jika anda tidak perlu memindahkan sebarang data dan anda hanya mahu mengaktifkan iPhone 15 atau 15 Pro baharu anda, kemudian ikuti langkah berikut:

 1. Hidupkan telefon dan leret ke atas untuk memilih rantau dan negara. Kemudian, pilih saiz skrin.
 2. Sambungkan ke Wi-Fi anda, kemudian baca dan terima kenyataan Data dan Privasi.
 3. Seterusnya, sediakan ID FaceTime anda, masukkan kod laluan enam digit, dan kemudian buat ID Apple anda atau masukkan ID Apple sedia ada anda. Akhir sekali, baca dan luluskan terma dan syarat.
 4. Anda boleh sama ada memilih “Teruskan” dan ikuti langkah. Sebagai alternatif, pilih “Bukan Sekarang” dan langkau langkah ini. Ia termasuk iMessage dan FaceTime, tetapan Lokasi, Apple Pay Wallet, Siri, Laporan Mingguan dan Analitis iPhone.
 5. Seterusnya, anda boleh memilih penampilan skrin anda, yang termasuk sama ada skrin terang atau gelap dan zum paparan skrin anda.

Voila! Anda sudah bersedia dan bersedia untuk mula menggunakan iPhone 15 atau 15 Pro baharu anda!

Pemindahan Data

Jika anda merancang untuk memindahkan data antara telefon lama dan baharu anda, anda memerlukan perkara berikut:

 • Wi-Fi atau data
 • Maklumat akaun Apple atau Google anda
 • Telefon lama anda dan iPhone 15 atau 15 Pro baharu anda
 • Kedua-dua telefon bimbit mesti dicas sepenuhnya

Sandaran data hendaklah sentiasa menjadi langkah pertama anda. Setelah data anda disandarkan, langkah seterusnya ialah menyediakan telefon baharu anda dan mengalihkan foto, kenalan dan data lain anda. Walau bagaimanapun, sebelum anda meneruskan, pastikan kedua-dua telefon telah dicas sepenuhnya dan disambungkan ke Internet melalui Wi-Fi.

Sediakan Telefon Lama Anda untuk Pemindahan Data

Jika telefon lama anda ialah Android, anda perlu memuat turun apl daripada Gedung Google Play untuk memindahkan data anda daripada Android anda ke iPhone anda. Ikut langkah-langkah ini:

 1. Buka Gedung Google Play pada telefon Android anda.
 2. Kemudian, muat turun dan pasang apl “Alih ke IOS”.
 3. Selepas memuat turun apl, ketik “Teruskan, Setuju” dan kemudian “Seterusnya.”
 4. Seterusnya, hidupkan iPhone anda dan ikut arahan persediaan sehingga anda mencapai skrin yang tertera “Apl dan Data.”
 5. Pilih “Pindahkan Data daripada Android” dan kemudian “Teruskan.”
 6. Kod enam hingga sembilan digit akan muncul pada skrin. Masukkan kod ini dalam apl “Alih ke IOS” yang terletak pada telefon lama anda.
 7. Anda akan melihat skrin “Pemindahan Data” muncul pada telefon lama anda. Dari sini, anda boleh memilih data yang anda ingin pindahkan ke telefon baharu anda. Setelah anda membuat pilihan anda, ketik “Teruskan”.
 8. Benarkan data dipindahkan tanpa mengganggu atau menyentuh telefon. Apabila bar pemuatan penuh, anda boleh memilih “Selesai.”
 9. Kemudian, pilih “Teruskan” pada iPhone anda. Ikut arahan persediaan akhir pada iPhone 15 atau 15 Pro anda.

Bagus! Anda sudah bersedia!

Sandarkan Data Anda

Telefon lama anda menyimpan semua kenangan anda dan data penting yang lain. Sebelum anda memulakan, anda perlu menyandarkan data ini. Jika apa-apa berlaku dan anda kehilangan fail ini dalam proses, anda akan mempunyai sandaran untuk memulihkannya. Oleh itu, membuat sandaran data telefon anda adalah langkah penting yang anda tidak boleh mengabaikannya.

Jika telefon lama anda ialah Android, ikut langkah berikut:

 1. Buka apl Google Drive pada telefon anda.
 2. Pergi ke Bar Menu dan pilih “Tetapan” kemudian pilih “Sandaran dan Tetapkan Semula.”
 3. Akaun Google anda mesti disenaraikan. Kemudian pilih “Sandarkan Sekarang” dan benarkan proses berjalan hingga selesai.

Jika telefon lama anda ialah iPhone, ikuti langkah berikut:

 1. Pilih “Tetapan” dalam Bar Menu kemudian pilih “iCloud” dan “Sandaran iCloud.”
 2. Kemudian, hidupkan “Sandaran iCloud.”
 3. Di samping itu, iPhone anda akan menyandarkan semua data anda secara automatik jika ia disambungkan kepada kuasa dan Wi-Fi.

Soalan Lazim

Bolehkah saya menyediakan iPhone saya tanpa Wi-Fi?

Ya, anda boleh menyediakan telefon baharu anda tanpa menyambung ke Internet. Walau bagaimanapun, jika anda perlu menyandarkan data anda dan memindahkannya ke telefon baharu anda, anda perlu mengaktifkan Wi-Fi pada kedua-dua telefon dan kedua-dua telefon memerlukan pengecasan penuh.

Apakah Permulaan Pantas dan bagaimana ia berfungsi?

Mula Pantas ialah ciri produk Apple yang membolehkan anda memindahkan data dengan cepat daripada peranti iPhone lama anda ke telefon baharu anda. Contohnya, jika anda ingin memindahkan data daripada iPad lama anda ke telefon baharu anda, anda boleh menggunakan Mula Pantas. Nota sampingan yang pantas, anda memerlukan iOS 11, iPadOS 13 atau versi yang lebih baru untuk menggunakan Mula Pantas. Apa yang anda perlu lakukan ialah mendekatkan peranti anda antara satu sama lain dan proses akan diaktifkan.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya tidak mempunyai ruang storan yang mencukupi untuk sandaran?

Berita baik! iCloud menawarkan storan tambahan kepada pengguna, secara percuma, sehingga tiga minggu. Ciri ini bersifat sementara dan bertujuan untuk membantu pengguna semasa mereka membuat pengaturan untuk storan tambahan. Untuk mengakses ciri ini hanya ikut gesaan ini. Pergi ke “Tetapan” pada peranti lama anda, kemudian ketik pada “Umum,” dan kemudian “Pindahkan atau Tetapkan Semula.”

Apakah versi terkini iOS?

Versi terkini ialah iOS 17.

Bagaimana jika iPhone saya ialah telefon syarikat? Adakah arahan tetapan masih sama?

ya. Walau bagaimanapun, anda perlu melawat Apple Di Tempat Kerja tapak web dan ikut arahan mereka untuk menyediakan telefon anda.

Sedia, Tetapkan, Gunakan Telefon

Adalah penting untuk menyediakan peranti anda dengan betul secepat mungkin untuk menikmati faedah yang ditawarkan oleh telefon baharu anda. Ia akan menjimatkan masa dan usaha anda dalam jangka masa panjang. Apple iPhone anda menyertakan satu siri apl dan ciri unik yang menjadikannya salah satu produk peneraju industri.

Adakah anda baru sahaja menyediakan iPhone anda? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan petua dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.