Bagaimana untuk mengalih keluar Anchor dalam Microsoft Word

48

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan dengan Microsoft Word. Bagi kebanyakan orang, ia adalah pemproses kata kegemaran mutlak dan boleh didapati di pelbagai platform.

Melakukan asas pada Word agak mudah, tetapi apabila ia datang untuk memasukkan imej, perkara menjadi sedikit lebih rumit. Kadangkala anda mempunyai Anchor yang dilampirkan pada imej anda, dan ia menghalang anda. Jadi, bagaimana anda mengeluarkannya?

Mengalih keluar Pilihan Sauh 1

Sebelum memahami tujuan Anchor kecil dalam Word dan cara menggunakannya sebaiknya, mari lihat cara untuk mengalih keluarnya jika anda mendapati diri anda bergelut dengannya. Jika anda ingin mengelak daripada melihat Anchor sama sekali, cara terbaik untuk melakukannya ialah dengan melumpuhkan ciri ini dalam dokumen Word. Ianya mudah. Ini sahaja yang perlu anda lakukan:

 1. Buat dokumen baharu atau buka dokumen Word.
 2. Pergi ke Fail (sudut kiri atas).
 3. Di bahagian bawah halaman, pilih Pilihan.
 4. Daripada tetingkap pop timbul, pilih Paparan.
 5. Di bawah Sentiasa tunjukkan tanda pemformatan ini pada skrin, pastikan kotak Object Anchors dinyahtandai.
  Keluarkan Anchor dalam Microsoft Word

Kini apabila anda memasukkan objek, imej atau ikon, ikon Anchor kecil tidak akan muncul.

Mengalih keluar Pilihan Sauh 2

Cara lain untuk melakukannya ialah menukar objek atau imej daripada terapung kepada sebaris. Ini bermakna jika objek terapung, ia akan bergerak bersama teks dalam pelbagai cara. Tetapi jika objek atau imej selaras dengan teks, itu bermakna mereka berkelakuan seperti teks itu sendiri.

Ia terletak di tempatnya dan akan bergerak dengan cara yang sama dengan baris teks. Melainkan anda memerlukan imej dalam dokumen Word anda untuk diisih dan diformat secara khusus, mengekalkan imej selaras dengan teks akan memastikan bahawa Anchor dialih keluar. Oleh itu, inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Klik pada objek di sebelah yang merupakan Anchor yang anda mahu alih keluar.
 2. Di bahagian atas sebelah kanan objek, anda akan melihat ikon untuk Pilihan Tata Letak.
 3. Klik pada pilihan “Selaras dengan Teks”.
 4. Sauh akan hilang dan imej anda kini berada dalam baris dan bukannya terapung.

Sekiranya anda berubah fikiran, anda sentiasa boleh mengklik pada objek sekali lagi dan pilih Dengan Balutan Teks untuk menukar objek menjadi terapung semula. Dalam kes itu, Anchor akan muncul semula.

Bagaimana untuk membuang Anchor dalam Microsoft Word

Apakah yang dilakukan oleh Anchor dengan tepat?

Anda mungkin tertanya-tanya mengapa ciri ini dinamakan “Anchor.” Nah, simbolisme Anchor menjelaskannya. Apabila anda memasukkan objek ke dalam dokumen Word, anda melihat Anchor kecil di sudut kiri atas. Jika anda menuding dengan kursor di atas Anchor, ia akan memberitahu anda bahawa objek yang dimaksudkan adalah Berlabuh pada teks di lokasi tersebut dalam dokumen.

Ini bermakna, pada asasnya, objek khusus ini Berlabuh pada perenggan tertentu. Dan jika anda memutuskan untuk memindahkan objek, perenggan akan bergerak bersamanya. Cara mudah untuk menyemak adalah hanya dengan menekan Enter beberapa kali dan semak sama ada objek bergerak dengan teks.

Perkara lain yang boleh anda lakukan untuk menetapkan kedudukan objek pada halaman ialah memilih semula objek dan klik sekali lagi pada Pilihan Susun Atur. Di bahagian bawah, anda akan melihat pilihan itu. Ini bermakna objek kemudian kekal pada halaman, tetapi teks boleh bergerak tanpanya. Walau bagaimanapun, Anchor kekal di sebelah perenggan. Dan sebaik sahaja teks itu sampai ke halaman seterusnya, objek itu mengikuti.

Anda juga boleh mencapai Pilihan Tata Letak untuk menggunakan pilihan “Kunci Sauh”. Hanya pergi ke Layout Options> Position dan kemudian tandakan kotak Lock Anchor. Dengan cara ini, kedua-dua Anchor dan objek kekal di tempat yang sama pada halaman.

Pembungkusan Teks dalam Word

Segala-galanya tentang Anchor mempunyai kaitan dengan meletakkan objek dan teks. Dan semua itu ada kaitan dengan pembalut teks dalam Word. Jika anda memilih untuk menggunakan objek terapung dalam dokumen Word anda, anda kemudian boleh memilih beberapa cara berbeza objek itu digabungkan dengan teks. Anda boleh memilih “persegi,” dan teks akan membungkus objek.

Terdapat juga pilihan atas dan bawah dan untuk objek berada di belakang teks atau di atas teks. Pilihan tersebut cukup banyak memastikan bahawa anda akan dapat mempunyai imej dan teks berfungsi bersama seperti yang anda inginkan.

Keluarkan Anchor dalam Microsoft Word

Jangan Biarkan Sauh Menghalang

The Anchor ialah alat hebat yang membolehkan anda mempunyai kebebasan yang lebih kreatif apabila memasukkan imej ke dalam dokumen Word anda. Tetapi jika ia ada ketika anda tidak memerlukannya, ia boleh menyusahkan. Adalah penting untuk diingat bahawa jika anda tidak mahu melihat ikon Sauh sama sekali, sebaiknya pergi ke Pilihan dahulu.

Kemudian anda akan dapat mempunyai objek terapung, tetapi Anchor tidak akan berada di sana. Sebagai alternatif, anda boleh mengekalkan objek dalam barisan.

Beritahu kami pendapat anda tentang Anchor in Word dalam bahagian komen di bawah.