Bagaimana untuk Mengubah Peralihan dalam iMovie

39

Peralihan memberikan klip video anda rupa sinematik. iMovie membantu anda mengedit dan menambah peralihan pada video anda, sekali gus menambahkan sentuhan profesional pada kandungan video anda. Walau bagaimanapun, menukar peralihan boleh menjadi sukar jika anda baru menggunakan platform.

Bagaimana untuk Mengubah Peralihan dalam iMovie

Tetapi jangan takut. Dengan pengetahuan yang betul, anda boleh menavigasi proses dalam beberapa minit. Artikel ini akan menerangkan cara menukar peralihan dalam iMovie.

Langkah untuk Menambah Peralihan pada Video pada iMovie

iMovie mempunyai pelbagai ciri, menjadikan penciptaan dan penyuntingan video sebagai tugas yang mudah. Ikuti langkah di bawah untuk menambah peralihan pada video anda pada iMovie menggunakan Mac.

1. Buka iMovie

Aplikasi iMovie mempunyai ikon yang kelihatan seperti bintang ungu dengan kamera terbenam di tengah. Untuk membuka iMovie, klik pada ikon ini, atau anda boleh beralih ke folder “Aplikasi” dalam Finder dan klik pada iMovie di dalam.

2. Buka Tab Projek

Setelah anda log masuk ke iMovie, klik pada tab “Projek” di bahagian atas tetingkap iMovie. Seterusnya, klik pada projek untuk membuka menu projek dan ketik “Buat Baharu” untuk menjana projek baharu. Pilih “Filem” untuk beralih ke langkah seterusnya.

3. Import Video ke Garis Masa

Garis masa ialah tetingkap yang tersedia di bahagian bawah skrin anda. Pendekatan paling mudah untuk mengimport video ke garis masa ialah menggunakan ciri seret dan lepas. Anda hanya seret video daripada Finder dan lepaskannya ke dalam garis masa.

Selain itu, anda boleh mengimport video dengan mengklik pada “Semua Acara” atau melawati kategori tertentu di sebelah kiri menu. Anda boleh menyeret video pilihan anda dari storan setempat dan menambahkannya pada garis masa.

4. Import Video Kedua ke Garis Masa

Malangnya, anda tidak boleh menambah peralihan kepada satu video sahaja. Untuk mengatasi masalah ini, import video lain ke garis masa menggunakan prosedur yang sama seperti yang digariskan di atas. Ingat bahawa anda perlu menambah video lain yang anda ingin pautkan kepada yang pertama.

Selain itu, anda boleh membahagikan klip video kepada dua bahagian untuk menambah peralihan. Untuk membahagikan video semasa berada di garis masa, klik tempat yang anda mahu bahagikan, pilih “Ubah suai” pada bar menu dan klik “Split” atau gunakan pintasan papan kekunci (Kawalan B).

5. Pilih “Peralihan”

Butang “Peralihan” ditemui di atas tetingkap perpustakaan dalam iMovie. Di sini, anda boleh menilai pelbagai jenis peralihan yang anda gunakan dalam klip video anda. Sekiranya anda tidak menemui tab “Peralihan”, klik pada ikon yang kelihatan seperti dua segi tiga bersentuhan di tengah.

Bar alat ini berada di atas tetingkap pratonton video di bahagian atas sebelah kanan skrin anda.

6. Seret Jenis Peralihan Anda dan Letakkannya Di Antara Dua Klip pada Garis Masa

Untuk menambah peralihan pada klip dalam garis masa anda, pilih jenis peralihan pilihan anda, seret dan letakkannya di tengah-tengah dua klip. Sebelum memilih jenis peralihan, pastikan anda mempratontonnya untuk melihat sama ada ia memenuhi keperluan anda.

7. Pilih Tempoh Peralihan

Selepas meletakkan peralihan, anda perlu menyediakan berapa lama anda mahu peralihan itu dijalankan. Untuk berbuat demikian, klik dua kali pada ikon peralihan antara klip. Ikon menyerupai dua segi tiga bersentuhan antara satu sama lain di sudut.

Pilih berapa lama anda mahu peralihan dijalankan dalam menu pop timbul. Kemudian, klik “Guna” untuk menyimpan perubahan. Sebaik sahaja anda menyimpan perubahan, peralihan hanya akan dijalankan untuk tempoh yang ditentukan.

Menambah Peralihan dengan Tema Secara Automatik

Jika anda ingin menambah peralihan dalam iMovie, terdapat pilihan yang membolehkan anda menetapkannya kepada “Tambah Peralihan Secara Automatik”. Tema yang digunakan dalam kes ini dipilih secara manual apabila menyediakan keseluruhannya.

Untuk menambah peralihan dengan tema secara automatik, ikut langkah di bawah:

 1. Dalam bar menu yang terletak di bahagian atas skrin, klik “Tetingkap.”
 2. Pilih tab “Pemilih Tema”.
 3. Pilih tema pilihan anda daripada pilihan yang tersedia. Anda juga boleh memilih “Tiada Tema” untuk menggunakan peralihan tanpa tema yang tersedia.
 4. Tandai kotak semak yang memerlukan anda menambah peralihan dan tajuk secara automatik.

Cara Menukar Peralihan pada iMovie

Selepas menambah peralihan pada video anda, anda mungkin mahu menukarnya. Menukar peralihan dalam iMovie agak mudah dan dilakukan dalam beberapa klik sahaja.

 1. Dalam pelayar projek dalam iMovie, klik dua kali pada jenis peralihan yang ingin anda ubah.
 2. Dalam menu pop timbul, klik pada butang peralihan dengan nama peralihan yang ingin anda ubah.
 3. Pada tetingkap di mana anda perlu memilih peralihan baharu, pratonton peralihan dengan menghalakan tetikus anda ke atas gaya peralihan yang dibentangkan.
 4. Pilih gaya peralihan pilihan anda dan pilihnya.
 5. Jika ikon peralihan automatik dihidupkan, matikan ia dalam kotak dialog.
 6. Klik “Selesai” untuk menyimpan perubahan.

Prosedur ini akan membolehkan anda menukar peralihan sedia ada dan menggantikannya dengan yang baharu. Sentiasa pilih jenis peralihan yang seiring dengan klip video anda untuk mengelakkan keperluan untuk menukarnya dari semasa ke semasa.

Menukar Berbilang Peralihan

Menggunakan prosedur yang dikongsi di atas boleh menjadi sibuk jika anda ingin menukar berbilang peralihan. Berita baiknya ialah terdapat jalan keluar mudah yang boleh anda gunakan untuk menukar berbilang peralihan pada masa lalu.

Ikuti langkah di bawah apabila menukar berbilang peralihan:

 1. Dalam bar alat iMovie, klik pada butang peralihan.
 2. Dalam segmen peralihan, gerakkan penuding tetikus anda ke atas gaya peralihan yang berbeza untuk memilih gaya pilihan anda.
 3. Pilih dan seret gaya peralihan pilihan anda ke ikon peralihan dalam pelayar projek.
 4. Dalam kotak dialog yang muncul, klik “Ganti” untuk menukar peralihan yang dipilih. Klik “Ganti Serupa” untuk sistem menggantikan semua peralihan yang serupa. Jika peralihan automatik dihidupkan, ingat untuk mematikannya sebelum menyimpan perubahan.

Selepas membuat semua perubahan, selesaikan proses dengan menyimpannya. Sejurus selepas menyimpan perubahan, kesemuanya digunakan secara automatik.

Memadamkan Peralihan

Anda mungkin mahu memadamkan peralihan pada satu ketika pada iMovie. Ini mungkin mencabar kerana kebanyakan orang hanya memahami cara menukar peralihan dengan menggantikannya dengan pilihan lain. Ini tidak lagi menjadi masalah jika anda mengikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Klik pada peralihan yang ingin anda padamkan daripada garis masa anda.
 2. Tekan butang “Padam”.

Teknik yang sama digunakan apabila anda ingin memadam berbilang peralihan. Serlahkan peralihan yang anda mahu alih keluar daripada garis masa dan tekan kekunci “Padam”.

Tukar Peralihan dalam iMovie dalam Hanya Beberapa Klik!

Sudah berlalu apabila orang membuat video dengan peralihan yang lemah. Kini anda boleh memberikan kandungan anda ubah suai profesional menggunakan peralihan yang bergema dengan khalayak anda. Anda boleh melakukan ini dengan mudah dan mencipta video berkualiti untuk pengikut semasa anda dan diharapkan menarik beberapa yang baharu.

Pernahkah anda menukar peralihan dalam iMovie? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan helah yang dipaparkan dalam artikel ini? Mari ketahui pendapat anda dalam ulasan di bawah.