Bagaimana untuk menukar MKV ke MP4 dengan VLC

52

Video Matroska, lebih dikenali sebagai MKV, ialah format bekas yang direka untuk menyimpan berbilang fail multimedia. Tetapi, format bekas MKV tidak sebiasa MP4 dan cenderung menghadapi masalah memuat naik. Proses mencari peranti yang serasi dengan format ini juga boleh menjengkelkan.

Bagaimana untuk menukar MKV ke MP4 dengan VLC

Kebanyakan pengguna memilih untuk menukar fail MKV kepada MP4 untuk mengakses dan menikmati kandungan kualiti video dan audio yang lebih tinggi. Jadi, bagaimana anda pergi tentang ini? Pemain media VLC menyediakan cara yang agak mudah untuk menukar format ini.

Dalam artikel ini, anda akan dapat mempelajari cara menggunakan VLC untuk menukar MKV kepada MP4 dan beberapa petua penyelesaian masalah penukaran.

Menggunakan Pemain Media VLC

VLC adalah kegemaran ramai kerana ia menggabungkan pelbagai format video dan audio, termasuk MKV. Tetapi anda juga boleh menggunakan ciri Tukarnya untuk menukar format video anda jika anda masih memerlukan fail anda dalam MP4. Semak langkah di bawah untuk bermula.

 1. Klik pada pilihan “Media” di bahagian atas sebelah kiri tetingkap utama VLC anda.
 2. Tatal ke bawah menu lungsur dan klik pada “Tukar/Simpan.”
 3. Pilih “Tambah” dan cari video MKV yang ingin anda tukar.
 4. Klik “Tukar/Simpan” sebaik sahaja video dimuat naik.
 5. Kotak dialog “Tukar” akan muncul. Klik pada anak panah lungsur di bawah pilihan “Profil”.
 6. Pilih “Video – H.264 + MP3 (MP4)” dan klik ikon “Tetapan” di sebelah kanannya.
 7. Pilih “MP4/MOV” di bawah tab “Encapsulation”.
 8. Navigasi ke tab “Video codec” dan tandai kedua-dua kotak “Video dan “Simpan trek video asal”, kemudian klik butang “Simpan”.
 9. Klik pilihan “Semak imbas” di bawah “Fail destinasi.”
 10. Cari butang “Mula” pada kotak dialog semasa anda dan klik padanya untuk menyelesaikan proses.

Petua pro: Jika anda mendapati anda masih tidak dapat menukar fail MKV anda kepada MP4 menggunakan kaedah ini, tukar “Video Input – H.264 + MP3 (MP4)” kepada “Video – H.265 + MP3 (MP4)”. Sediakan codec Video anda kepada “Codec= H- 264” dan Codec Audio kepada “MPEG 4 (AAC).” Ini dikenali untuk melakukan silap mata.

VLC akan memaparkan kemajuan penukaran dan menyimpan video anda secara automatik di bawah folder destinasi sebaik sahaja penukaran selesai. Jika anda mendapati bahawa selepas menukar video MKV anda kepada MP4 bahawa terdapat isu penyegerakan audio, berikut ialah perkara yang boleh anda lakukan:

 1. Buka menu utama VLC anda dan navigasi ke “Alat.”
 2. Klik pada “Keutamaan,” kemudian pilih “Keutamaan Lanjutan.”
 3. Pilih tab “Audio”, kemudian klik pada “Semua’ di bawah “Tunjukkan Tetapan.”
 4. Cari tetapan “Pampasan penyahsegerakan audio” dan masukkan nilai. Untuk memperlahankan audio, masukkan nilai negatif dan nilai positif untuk mempercepatkan audio.
 5. Klik pada “Simpan” untuk melengkapkan penyegerakan.

Memahami Penukaran Video VLC

Anda boleh menukar format fail anda dengan mudah melalui VLC, tetapi apl itu mempunyai beberapa kelemahan, termasuk:

 • Anda tidak boleh menentukan kualiti dan resolusi fail video anda.
 • Kadar penukaran adalah perlahan, terutamanya untuk format MKV.
 • Anda tidak boleh mengedit video anda sebelum penukaran.
 • Ia menawarkan anda kurang kawalan ke atas output berbanding alat penukaran video berbayar.
 • Kualiti fail yang ditukar MKV adalah lebih rendah berbanding dengan program berbayar.

Pembaikan Pantas untuk VLC Tidak Akan Menukar MKV kepada MP4

VLC mungkin gagal untuk menukar video anda dalam beberapa keadaan. Di bawah ialah beberapa punca biasa dan beberapa pembetulan pantas tentang cara menyelesaikan isu tersebut.

Ketidakserasian Audio

Format bekas MP4 tidak menyokong Bunyi Teater Digital (DTS), manakala MKV menyokong format audio ini. Akibatnya, anda mungkin mendapati bahawa video anda tidak mempunyai bunyi selepas penukaran. Terdapat beberapa cara anda boleh membetulkan isu ini. Cuba pilihan di bawah untuk menyelesaikan masalah audio anda:

Dayakan Strim Audio Menggunakan Windows

Format MKV menggunakan kedua-dua aliran video dan audio. Jika anda belum menyemak pilihan strim audio di bawah tetapan Codec, ia mungkin tidak berfungsi. Anda perlu memastikan pilihan audio didayakan untuk mengelakkan isu ini. Begini cara anda boleh melakukannya apabila menggunakan VLC pada Windows:

 1. Buka tetingkap Tukar/Simpan dalam VLC.
 2. Cari butang “Tambah” dan pilihnya untuk menambah video yang formatnya anda mahu tukar ke pemain VLC.
 3. Tatal ke bawah tetingkap semasa anda dan pilih butang “Tukar/Simpan”.
 4. Pilih ikon “Sepana” untuk mengedit profil yang dipilih.
 5. Dayakan pilihan strim “Audio” dengan menandakan kotak di sebelahnya.
 6. Klik pada “Simpan” dan mulakan penukaran.

Dayakan Strim Audio Menggunakan Mac

Walaupun langkah dalam mendayakan aliran audio adalah serupa untuk kedua-duanya, penamaan mungkin berbeza dalam versi MACs VLC.

 1. Lancarkan Pemain VLC anda dan klik pada menu “Fail”.
 2. Pilih “Tukar/Strim” dan tambahkan video yang ingin anda tukar.
 3. Klik butang “Sesuaikan” dan pilih pilihan “Kod Audio”.
 4. Semak kedua-dua “Audio” dan “Simpan trek audio asal.”
 5. Pilih “Simpan sebagai Fail”, kemudian pilih fail destinasi untuk memulakan penukaran.

Perisian VLC yang tidak stabil

Terdapat laporan daripada Forum VideoLan bahawa kemas kini VLC baru-baru ini tidak stabil. Jadi, jika anda baru-baru ini mengemas kini perisian VLC anda dan tidak dapat menukar video MKV anda kepada MP4, anda disyorkan supaya menggunakan versi yang lebih lama untuk membantu menukar fail anda. Cuba pasang versi lama dan semak sama ada isu itu akan diselesaikan.

Semak Tetapan Codec Anda

Pemain media VLC memerlukan anda melaraskan tetapan Codec untuk beberapa format, termasuk MKV. Semak semula tetapan Codec anda kerana memilih strim yang tidak serasi mungkin akan mengganggu penukaran video MKV kepada MP4 anda. Jika MP4 masih tidak menyokong penukaran video, anda perlu menggunakan aplikasi pihak ketiga.

Kadar Penukaran Lambat

Anda mungkin melihat bahawa bar kemajuan penukaran anda telah terhenti atau ia terlalu perlahan. Ralat ini boleh disebabkan oleh saiz fail video yang besar atau CPU yang dikenakan cukai berlebihan. Melumpuhkan semua aplikasi lain semasa menjalankan pemain media VLC anda ialah penyelesaian terbaik untuk membantu mempercepatkan kelajuan.

Menggunakan Aplikasi Pihak Ketiga

Cuba gunakan penukar fail lain, seperti Penukar Video TinyWow. Ini ialah alat percuma gred profesional yang mempunyai lebih banyak ciri yang boleh menyelesaikan dengan cepat strim audio dan isu tetapan Codec.

Soalan Lazim

Adakah bekas format MKV anda kehilangan kualiti apabila anda menggunakan VLC untuk menukarnya kepada MP4?

ya. Berkemungkinan kualiti dan peleraian video anda akan menurun selepas menggunakan VLC kerana ia mengekod semula video.

Mengapa anda perlu memilih VLC untuk penukaran MKV anda?

Penukar video sumber terbuka ini mudah kerana ia boleh menyokong julat format yang lebih luas.

Kuasai Penukaran VLC MKV ke MP4

Had utama MKV ialah keserasian. Pemain media VLC menyediakan cara mudah untuk menukar fail anda kepada format MP4. VLC juga mempunyai antara muka mesra pengguna dan mempunyai pelbagai ciri untuk kegunaan yang paling biasa. Walau bagaimanapun, aplikasi pihak ketiga mungkin memberi anda lebih banyak pilihan jika anda memerlukan ciri yang lebih maju.

Berapa kerap anda menukar fail menggunakan VLC? Mengapa anda lebih sukakannya daripada aplikasi berbayar? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.