Bagaimana Untuk Menyambungkan Telefon ke TV TCL

53

TV TCL pintar mempunyai fungsi yang lebih maju berbanding TV tradisional. Ia menampilkan definisi tinggi, sokongan Roku terbina dalam, dan, yang paling penting, pilihan sambungan yang berbeza.

Bagaimana Untuk Menyambungkan Telefon ke TV TCL

Sememangnya, dengan peranti seperti itu, anda akan tergoda untuk mengembangkan lagi kemungkinannya. Dan menyambungkan TV TCL anda dengan telefon pintar akan menjadi langkah logik ke arah itu.

Artikel ini akan menerangkan proses menyambungkan telefon anda dengan TV TCL. Sebagai bonus, kami akan menambah beberapa petua berguna tentang perkara yang boleh anda lakukan setelah sambungan diwujudkan.

Cara Menyambungkan Telefon Android Anda ke TV TCL

Cara terbaik untuk membuat sambungan terus antara TV TCL dan telefon pintar anda adalah melalui penghantaran imej atau perkongsian skrin.

Cara anda menyambungkan telefon dengan TV TCL bergantung pada sama ada telefon pintar Android anda mempunyai Miracast atau tidak. Miracast ialah standard untuk paparan wayarles dan terdapat dalam setiap OS Android daripada versi 4.2 ke atas.

Menyambungkan Telefon Android Anda Dengan TV TCL melalui Miracast

Jika telefon anda mempunyai Miracast, menyambungkannya ke TV TCL akan menjadi lancar. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Sambungkan TV TCL dan telefon pintar Android anda kepada Wi-Fi. Adalah penting bahawa kedua-dua peranti berada pada rangkaian yang sama.
 2. Pastikan pencerminan skrin didayakan pada TV TCL anda
 3. Pada telefon anda, pergi ke “Tetapan”, kemudian “Sambungan & perkongsian”.
 4. Cari pilihan “Paparan wayarles” dan ketik untuk memasuki menu.
 5. Ketik pada “Pencerminan skrin.” Anda sepatutnya melihat bahawa fungsi pencerminan kini dihidupkan.
 6. Sebaik sahaja anda mendayakan pencerminan skrin pada telefon anda, anda akan melihat senarai peranti yang tersedia. Cari TV TCL anda dan ketik padanya untuk memilihnya.
 7. Sambungkan kedua-dua peranti dengan mengikut arahan pada telefon anda. Langkah yang tepat bergantung pada versi perkakasan dan perisian anda dan mungkin termasuk memasukkan kod laluan.

Menyambungkan Telefon Android Anda Dengan TV TCL Tanpa Miracast

Jika telefon anda menyokong Miracast tetapi TV TCL tidak, anda memerlukan penyelesaian untuk menyambungkan peranti. Cara paling mudah untuk membuat sambungan adalah dengan menggunakan penyesuai paparan wayarles.

Penyesuai ini menyambung ke TV anda melalui USB. Setelah penyesuai dipasang, anda boleh menggunakan proses yang diterangkan di atas untuk menyambungkan TV TCL ke telefon anda.

Menyambung iPhone Anda Dengan TV TCL

Untuk menyambungkan iPhone dengan TV TCL anda, telefon anda perlu mempunyai sokongan AirPlay. Fungsi ini akan serasi dengan versi Roku terkini TV TCL, walaupun ia mungkin tidak berfungsi pada model terdahulu.

Jika kedua-dua iPhone dan TV TCL anda serasi dan menyokong AirPlay, sambungkannya menggunakan kaedah berikut:

 1. Pastikan iPhone dan TV TCL anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang sama.
 2. Pergi ke “Pusat Kawalan” pada iPhone anda.
 3. Cari “Screen Mirroring” dan ketik padanya untuk mengaktifkan menu lungsur.
 4. Cari TV TCL anda pada senarai peranti yang tersedia dan ketik padanya.
 5. TV anda akan memaparkan kod yang anda perlu masukkan pada telefon anda. Setelah anda melakukannya, ketik “OK” untuk menyelesaikan proses tersebut.

Menggunakan Apl Pencerminan Skrin

Jika anda menghadapi kesukaran menyambungkan telefon anda ke TV TCL menggunakan kaedah yang diterangkan, terdapat penyelesaian alternatif yang mungkin berfungsi dengan lebih baik.

Anda boleh memasang salah satu apl khusus pada TV dan telefon pintar anda. Apl ini direka bentuk untuk membenarkan pencerminan skrin walaupun perisian tegar pada mana-mana peranti tidak membenarkannya. Sudah tentu, anda akan menggunakan apl berbeza bergantung pada sama ada anda mempunyai telefon Android atau iPhone.

Apl Pencerminan Skrin untuk Telefon Android

Terdapat pelbagai aplikasi pencerminan skrin tersedia di Gedung Google Play. Walau bagaimanapun, tidak semua apl dibuat sama dari segi fungsi dan kualiti sambungan. Sesetengah mungkin mengalami ketinggalan yang ketara, yang boleh menjadikan keseluruhan pengalaman tidak menyenangkan dan malah mengecewakan.

Kami telah memilih dua apl yang berprestasi lebih baik daripada kebanyakan apl: LetsView dan ApowerMirror.

Proses sambungan adalah sama untuk kedua-dua apl. Berikut ialah langkah-langkah untuk melengkapkan proses:

 1. Muat turun dan pasang LetsView atau ApowerMirror pada telefon pintar dan TV TCL anda. Gunakan apl yang sama pada kedua-dua peranti – LetsView dan ApowerMirror tidak serasi antara satu sama lain.
 2. Sambungkan TV TCL dan telefon ke rangkaian yang sama melalui Wi-Fi.
 3. Buka apl pencerminan skrin pada kedua-dua peranti anda.
 4. Anda akan melihat kod QR pada TV TCL anda. Imbasnya dengan telefon anda menggunakan pilihan pengimbasan dalam LetsView atau ApowerMirror. Peranti kini harus disambungkan.

Jika anda memerlukan bantuan untuk memilih antara LetsView dan ApowerMirror, adalah berbaloi untuk mengetahui ciri yang menonjol bagi setiap apl.

LetsView mempunyai ciri lanjutan yang biasanya dikhaskan untuk apl premium. Ini adalah kejutan yang menyenangkan kerana LetsView tersedia secara percuma. Menggunakan apl ini, anda boleh merakam skrin anda, menangkap tangkapan skrin dan juga memanfaatkan alatan lukisan tertentu. Apl ini sesuai jika anda ingin menjadi kreatif dengan bahan yang anda lihat dan rakam video.

Sebaliknya, ApowerMirror memfokuskan pada kualiti. Aplikasi ini menyediakan pencerminan pada tahap tinggi dengan gambar dan audio yang jelas. Di samping itu, sambungan akan bertahan lama dan biasanya kekal sangat stabil. Dengan ApowerMirror, anda akan mendapat alat permainan yang hebat, tetapi apl itu juga sesuai untuk menonton filem, rancangan atau kandungan video lain.

Apl Pencerminan Skrin untuk iPhone

Jika anda ingin menggunakan pencerminan skrin untuk menyambungkan iPhone anda dengan TV TCL, anda boleh menggunakan MirrorMeister aplikasi.

Menggunakan apl ini hanya boleh dilakukan dalam situasi di mana TV TCL anda mempunyai sokongan pencerminan skrin tetapi iPhone tidak. Apa yang anda perlu lakukan dalam kes itu ialah memuat turun dan memasang apl pada iPhone anda, bukanya dan ketik “Mulakan Mencerminkan”.

Sambungan harus disediakan secara automatik dan skrin iPhone anda akan muncul pada TV TCL. Sudah tentu, seperti semua kaedah lain, anda perlu menyambungkan kedua-dua peranti ke rangkaian Wi-Fi yang sama untuk membuat perkara ini berlaku.

Pastikan Teknologi Anda Terhubung

Menyambungkan telefon anda ke TV TCL boleh menjadi sangat mudah. Anda boleh melihat kandungan yang tidak kelihatan baik pada skrin telefon yang lebih kecil, bermain permainan dan juga menyemak imbas internet. Jika anda seorang pengguna telefon pintar yang gemar tetapi mahukan faedah skrin yang lebih besar, penyelesaian ini sesuai.

Kini setelah anda tahu cara menyambungkan telefon anda ke TV TCL anda, anda boleh memanfaatkan kedua-dua peranti sepenuhnya.

Adakah anda berjaya menyambungkan telefon anda ke TV TCL? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.