Bagaimana untuk menyediakan Apple Pay dan meninggalkan kad kredit anda di rumah!

43
NextPit apple pay
© Primakov / Shutterstock.com

Apple Pay ialah ciri yang boleh dipercayai dan selamat untuk mereka yang ingin memusatkan sebanyak mungkin ciri pada telefon bimbit mereka. Jika anda memiliki iPhone atau Apple Watch, tetapi belum menggunakan ciri Apple Pay, lihat tutorial ini dan kembangkan potensi peranti anda.

Apple Pay berfungsi bersama Apple Wallet, yang menjadi lebih mantap dengan setiap versi baharu. Dengan pengumuman iOS 15, sebagai contoh, Wallet kini menawarkan penyimpanan kad ID dan lesen memandu di negeri AS tertentu. Dengan ini, iPhone anda adalah semua yang anda perlukan—sebagai contoh—semasa melakukan perjalanan dengan kapal terbang. Dengan iOS 16, Apple turut memperkenalkan ciri hebat baharu kepada Apple Pay yang dipanggil Apple Pay Later, yang memberi anda kemungkinan untuk membayar dengan Apple Pay dalam empat ansuran tanpa sebarang faedah.

  • Berkaitan: 7 petua dan kiat iOS untuk menghidupkan iPhone anda dengan lebih baik

Dengan begitu banyak ciri tertumpu dalam satu perkhidmatan, trendnya adalah untuk menyepadukan seberapa banyak kad pembayaran, tiket kapal terbang atau konsert, dan juga kad ID yang mungkin ke dalam Apple Wallet. Dengan iPhone di dalam poket anda atau Apple Watch di pergelangan tangan anda, pembayaran tanpa sentuh adalah sangat mudah.

Jadi sama ada anda baru membeli iPhone baharu atau menyediakan kad debit atau kredit baharu dalam Wallet, lihat betapa mudahnya untuk menyediakan Apple Pay daripada iPhone anda dan beroleh kelebihan membuat transaksi menggunakan telefon anda sahaja. Tetapi sebelum anda berbuat demikian, pastikan kad kredit anda layak untuk ditambahkan pada Apple Pay dengan menyemaknya pengeluar kad yang bekerjasama dengan Apple Pay.

Cara menyediakan Apple Pay pada iPhone anda

Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah pasang Apple Pay pada iPhone anda. Selepas itu ikut arahan berikut untuk menyediakan Apple Pay pada iPhone anda:

  1. Buka apl Wallet pada iPhone anda.
  2. Ketik butang “+” di penjuru kanan sebelah atas.
  3. Ketik Teruskan pada skrin persediaan Apple Pay.
  4. Pilih jenis kad yang anda ingin tambahkan pada Apple Pay—Kad Kredit atau Debit, atau Kad Apple.
  5. Ikut langkah untuk menambah kad baharu. Di sini anda akan dapat mengimbas bahagian hadapan kad anda dengan kamera iPhone atau memasukkan butiran kad secara manual (nama dan nombor kad). Kemudian ketik Seterusnya.
  6. Sekarang masukkan tarikh tamat tempoh dan kod keselamatan kad, kemudian ketik Seterusnya.
  7. Baca dan setuju dengan terma dan syarat.
  8. Pilih kaedah pengesahan—e-mel, teks atau panggilan—dan masukkan kod pengesahan apabila digesa. Kemudian klik Seterusnya.
  9. Bank atau pengeluar kad anda akan mengesahkan maklumat anda dan setelah kad anda disahkan, ketik Seterusnya untuk mula menggunakan Apple Pay.

Jika anda ingin menyediakan Apple Pay pada iPad, Apple Watch atau Mac anda, prosesnya agak serupa, namun, beberapa langkah pertama mungkin berbeza-beza. Juga, ambil perhatian bahawa kad pertama yang anda tambahkan pada dompet anda menjadi kad lalai anda untuk pembayaran. Dalam video di bawah, anda boleh melihat betapa mudahnya untuk menyediakan Apple Pay pada iPhone anda:

Dengan persediaan Apple Pay, anda boleh membuat pembelian dengan mudah hanya menggunakan iPhone anda untuk menyemak. Ini memerlukan penggunaan Face ID atau kod laluan anda, untuk mengesahkan pembayaran melalui Apple Pay, anda juga perlu mengklik dua kali butang sisi.

Jika anda menggunakan ciri pada Apple Watch, cuma klik dua kali butang sisi. Memandangkan Apple Pay juga boleh digunakan pada Mac, Touch ID akan diperlukan jika anda ingin membuat pembelian melalui komputer.

Jadi, berapa kerap anda menggunakan dompet digital anda untuk membuat pembayaran?