Bagaimana untuk menyemak FPS dalam Minecraft

96

Fenomena kotak pasir binaan blok yang dikenali sebagai Minecraft mungkin bukan permainan yang paling menarik secara visual, tetapi ia mempunyai bahagian yang saksama peminat setia. Walaupun grafik gaya retronya, permainan ini boleh menjadi sumber, terutamanya apabila beberapa tindakan dilaksanakan secara serentak dalam kawasan yang sama atau anda berada di alam berbilang pemain yang penuh dengan ratusan pemain.

Bagaimana untuk menyemak FPS dalam Minecraft

Anda mungkin fikir peranti anda harus mengendalikannya dengan baik, tetapi penurunan FPS adalah terlalu biasa. Ia mungkin bernilai menyemak FPS anda dari semasa ke semasa. Anda boleh menggunakan nombor sebagai garis dasar apabila melaraskan tetapan video atau tetapan GPU anda untuk meningkatkan pengalaman permainan anda.

Berikut ialah cara untuk menyemak FPS anda dalam Minecraft pada kebanyakan platform.

Bagaimana untuk menyemak FPS dalam Minecraft pada Mac

Komputer Mac melakukan perkara secara berbeza, jadi ia dijangka mempunyai pintasan yang berbeza daripada rakan Windows mereka apabila cuba melaksanakan tindakan.

Anda boleh menekan FN + F3 pada Mac untuk membuka tetingkap nyahpepijat dan menyemak Minecraft FPS anda di penjuru kiri sebelah atas skrin.

Cara Semak FPS dalam Minecraft pada PC Windows 10

Windows 10 membolehkan anda menyemak FPS dalam permainan tanpa perisian pihak ketiga jika anda mendayakan Xbox Game Bar. Begini cara melakukannya.

 1. Klik Menu Mula dan pilih Tetapan.
 2. Pilih Permainan.
 3. Togol pilihan Bar Permainan Xbox ke kedudukan Hidup.
 4. Tutup tetingkap Tetapan, klik pada Menu Mula diikuti dengan ikon Kuasa, kemudian pilih Mulakan semula.
 5. Lancarkan Minecraft.
 6. Bawa Bar Permainan Xbox.

Setelah panel Prestasi terapung muncul, anda boleh menyesuaikannya untuk memaparkan statistik yang anda perlukan sahaja.

FPS berada di bawah tab Prestasi dan merupakan pilihan kelima dalam senarai selepas angka penggunaan CPU, GPU, VRAM dan RAM.

Selain itu, anda boleh menyemat tindanan Prestasi agar ia kelihatan pada setiap masa atau menyahsematnya dan mengemukakannya pada masa lapang anda.

Bagaimana untuk menyemak FPS dalam Minecraft PE

Oleh kerana Edisi Pocket cenderung mempunyai grafik yang lebih lancar daripada versi PC asal, semakin ramai pemain memilih untuk bermain permainan pada telefon dan tablet mereka.

Tetapi permainan itu sendiri boleh mengecewakan jika anda tidak mempunyai peranti yang berkuasa.

Nasib baik, anda boleh menukar tetapan dan memerah lebih banyak prestasi. Sebaiknya semak kaunter FPS anda dan lihat sama ada tweak anda mempunyai kesan yang diingini.

Untuk mendayakan FPS dalam Minecraft PE, anda boleh memasang Penggalak Permainan apl daripada Google Play. Ia adalah apl pelancar permainan Android yang membolehkan pemantauan FPS dalam permainan yang tidak mempunyai ciri asli, seperti Minecraft PE.

Hanya log masuk ke akaun Google Play anda, cari dan pasang apl dan gunakannya untuk melancarkan dan mengurus Minecraft PE. Anda juga boleh melakukan ini untuk permainan lain, menjadikan Game Booster sebagai alat yang mudah, terutamanya pada telefon pintar yang lebih lama.

Perlu diingat bahawa secara lalai, anda hanya boleh mendapatkan maksimum 60 FPS dalam Minecraft PE apabila bermain pada peranti mudah alih. Walau bagaimanapun, jika anda bermain menggunakan emulator seperti Bluestacks, permainan boleh dijalankan pada FPS yang lebih tinggi, bergantung pada perkakasan anda.

Cara Melihat FPS dalam Edisi Pendidikan Minecraft

Edisi Pendidikan Minecraft mempunyai beberapa had berbanding dengan versi kotak pasir standard permainan. Salah satu perbezaannya ialah ketiadaan menu nyahpepijat. Oleh itu, jika anda ingin melihat kaunter FPS dalam Edisi Pendidikan Minecraft, anda perlu bergantung pada apl pihak ketiga.

Jika anda mempunyai GPU khusus daripada Nvidia atau AMD, anda boleh menggunakan perisian asli untuk mendayakan tindanan FPS. Ini akan memaparkan FPS di atas tetingkap permainan. Ambil perhatian bahawa ini harus digunakan untuk semua permainan lain semasa bermain.

Pilihan lain termasuk apl pihak ketiga, seperti yang popular RivaTuner perisian utiliti kad grafik, yang berfungsi dengan semua GPU dan mempunyai pilihan tindanan FPS.

Bagaimana untuk menyemak FPS dalam Minecraft Bedrock

Sama seperti Edisi Pendidikan atau PE, Minecraft Bedrock tidak mempunyai kaunter FPS terbina dalam asli.

Walau bagaimanapun, anda boleh menggunakan perisian seperti Nvidia GeForce Experience atau RivaTuner. Sebagai alternatif, anda juga boleh menggunakan Xbox Game Bar dengan menekan Windows Key + G (lalai) untuk memaparkan Windows Performance Overlay.

Cara Melihat FPS dalam Minecraft OptiFine

OptiFine ialah salah satu mod Minecraft yang paling popular. Ia membolehkan pengguna menukar pelbagai tetapan dengan mudah dan boleh memaparkan pembilang FPS. Inilah cara anda melihat FPS anda dengan mod ini:

 1. Muat turun mod OptiFine daripada laman web rasmi.
 2. Jalankan fail Java.
 3. Ikuti tutorial pemasangan.
 4. Mulakan Minecraft.
 5. Pergi ke Pilihan.
 6. Pilih Tetapan Video.
 7. Pergi ke tetapan Lain.
 8. Hidupkan pilihan Tunjukkan FPS kepada HIDUP.

Jika anda mendapati FPS anda terhad, kembali ke menu Tetapan Video dan gerakkan peluncur Kadar Bingkai Maks ke sasaran yang diingini.

Bagaimana untuk menyemak FPS dalam Minecraft Tlauncher

Walaupun Tlauncher tidak disokong oleh Mojang atau Microsoft, sudah pasti ia merupakan salah satu pelancar terbaik untuk permainan itu. Ia meningkatkan prestasi, membolehkan anda bertukar antara versi permainan yang berbeza dan memberi anda lebih kawalan ke atas tetapan.

Begini cara anda boleh menyemak FPS menggunakan Tlauncher.

 1. Muat turun Mod OptiFine.
 2. Jalankan fail Java.
 3. Ikuti tutorial pemasangan.
 4. Buka Tlauncher.
 5. Pilih versi permainan Optifine.
 6. Pergi ke Pilihan.
 7. Pilih Tetapan Video.
 8. Pergi ke Tetapan Lain.
 9. Hidupkan pilihan Tunjukkan FPS kepada HIDUP.

Pastikan anda memilih kadar bingkai maksimum yang mungkin dalam menu Tetapan untuk mengelak daripada dihadkan.

Perlu diingat bahawa mungkin terdapat beberapa isu semasa menggunakan Tlauncher dan bukannya pelancar asal permainan, seperti tidak dapat mengakses beberapa pelayan rasmi. Walau bagaimanapun, anda masih boleh menggunakan maklumat log masuk akaun anda.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana untuk Meningkatkan Minecraft FPS?

Kedua-dua edisi Java dan C++ Minecraft menghabiskan banyak sumber. Walaupun yang terakhir lebih memaafkan pada konfigurasi sistem yang lebih lama, ia masih boleh menyebabkan penurunan FPS apabila anda tidak menjangkakannya.

Biasanya, menjalankan permainan dalam mod skrin penuh akan membolehkan FPS anda lancar dan meminimumkan lonjakan penurunan. Mengurangkan tetapan kualiti video dan meminimumkan FOV juga boleh membantu anda memperoleh beberapa FPS.

Mengapa FPS Minecraft Saya Rendah?

Tetapan permainan lalai mungkin menghadkan FPS anda pada 30 atau bahkan 60 bingkai sesaat. Semak menu Tetapan Video dan cari pilihan Kadar Bingkai Maks. Seret penggelangsar ke kanan sehingga anda memaksimumkannya untuk mengalih keluar pengehadan FPS. Ini sepatutnya meningkatkan kaunter FPS anda jika peranti anda cukup berkuasa.

Tiada Lagi Kotak Pasir Gagap

Tidak ada kegembiraan untuk diletupkan oleh makhluk menjalar pada tegar hanya kerana anda tercicir beberapa FPS semasa cuba pergi ke tempat yang lebih tinggi. Memantau FPS anda adalah sangat penting dalam Minecraft, walaupun, secara mengejutkan, banyak versi permainan tidak menawarkan ciri pemantauan terbina dalam.

Walau bagaimanapun, banyak apl pihak ketiga, perisian GPU dan penjejak prestasi Windows terbina dalam boleh membantu anda melihat cara pelantar anda mengendalikan permainan. Sebaik sahaja anda mendapat beberapa angka masa nyata, anda boleh mula bermain dengan tetapan video dan konfigurasi GPU anda dan mencuba pelbagai helah untuk meningkatkan prestasi.

Mudah-mudahan, panduan ini menjawab soalan anda mengenai paparan kaunter Minecraft FPS. Jangan ragu untuk memberitahu kami di bahagian komen di bawah jika anda mengetahui alatan lain yang membantu menyelesaikan tugas ini pada mana-mana versi Minecraft, atau kongsi dengan kami helah anda untuk mendapatkan FPS tiga digit.