Bagaimana untuk Tangkapan Skrin pada PC atau Laptop Dell

48

Tangkapan skrin ialah alat yang sangat berguna untuk menghantar kepada orang lain apa yang anda lihat pada skrin anda. Tambahan pula, ini adalah cara yang tidak menyakitkan dan pantas untuk menyimpan maklumat yang sukar disimpan melalui kaedah lain. Nasib baik, semua komputer Dell dilengkapi dengan keupayaan tangkapan skrin. Jadi, anda boleh merakam gambar skrin anda dengan serta-merta apabila tiba masanya.

Bagaimana untuk Tangkapan Skrin pada PC atau Laptop Dell

Jika anda ingin mengetahui cara untuk tangkapan skrin pada peranti Dell anda, artikel ini adalah untuk anda. Baca terus untuk mengetahui semua yang anda perlu tahu.

Cara Mengambil Skrin pada Dell Menggunakan Kekunci Panas

Revolusi digital telah membawa kepada era baharu – zaman digital, dan ia tidak menunjukkan tanda-tanda perlahan atau mengubah haluan. Akibatnya, masa yang anda luangkan di hadapan skrin anda berkemungkinan besar meningkat. Oleh itu, kuasa untuk menangkap dan berkongsi skrin anda dengan rakan dan rakan sekerja tidak pernah menjadi lebih berguna dan dalam permintaan. Tambahan pula, menyimpan dan berkongsi tangkapan skrin boleh dilakukan hampir serta-merta, dan seperti kata pepatah, “gambar berkata seribu perkataan.”

Terdapat beberapa kaedah berbeza untuk mengambil tangkapan skrin pada peranti Dell anda. Pertama, anda boleh menggunakan pintasan papan kekunci untuk mengambil tangkapan skrin dengan cepat. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan utiliti tangkapan skrin Windows – Alat Snipping.

Berikut ialah langkah untuk tangkapan skrin pada peranti Dell anda menggunakan kekunci pintas:

 1. Buka skrin yang anda mahu tangkapan skrin pada komputer riba atau komputer Dell anda.
 2. Tekan dan tahan kekunci “Windows” dan “PrtSc” serentak untuk mengambil tangkapan skrin segera.
 3. Komputer anda kemudiannya akan menyimpan tangkapan skrin anda ke folder “Tangkapan Skrin” dalam folder “Gambar” anda.

Bergantung pada papan kekunci yang anda gunakan, anda mungkin boleh melakukan tangkapan skrin dengan hanya menekan kekunci “PrtSc”. Tetapi, jika ini tidak berfungsi, gunakan langkah di atas.

Cara Mengambil Skrin pada Dell Menggunakan Alat Snipping

Setiap komputer dan komputer riba Dell dilengkapi dengan Windows yang diprapasang. Oleh itu, jika anda memilikinya, anda akan dapat menggunakan keseluruhan suite alatan Windows, termasuk Alat Snipping. Alat Snipping Windows ialah aplikasi yang telah direka khusus untuk mengambil dan mengedit tangkapan skrin.

Ini ialah kaedah untuk tangkapan skrin pada peranti Dell anda menggunakan Alat Snipping:

 1. Buka skrin yang anda mahu tangkapan skrin.
 2. Tekan dan tahan kekunci “Windows,” “Shift,” dan “S” serentak untuk membuka Alat Snipping pada halaman.
 3. Menggunakan tetikus atau pad jejak anda, pilih kawasan yang anda ingin tangkapan skrin.
 4. Lepaskan butang tetikus/pad jejak untuk menyimpan tangkapan skrin ke papan keratan anda. Ini akan menggesa lakaran kecil tangkapan skrin untuk dipaparkan.
 5. Pilih lakaran kenit untuk mengedit atau menyimpan tangkapan skrin ke lokasi lain.

Cara Mengedit Tangkapan Skrin pada Peranti Dell Anda Menggunakan Alat Snipping

Alat Snipping Windows bukan sahaja berguna untuk menangkap imej mana-mana bahagian skrin anda. Ia juga dilengkapi dengan pelbagai alat pengeditan yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan, melaraskan atau menjelaskan tangkapan skrin anda.

 1. Buka skrin yang anda mahu tangkapan skrin pada komputer riba atau komputer Dell anda.
 2. Tekan dan tahan pintasan “Windows + Shift + S” untuk membuka Alat Snipping pada halaman.
 3. Pilih kawasan yang anda ingin tangkapan skrin.
 4. Simpan tangkapan skrin secara automatik ke papan keratan dengan melepaskan tetikus atau pad jejak.
 5. Klik pada lakaran kecil di bahagian bawah sebelah kanan skrin anda untuk membuka tangkapan skrin dalam Alat Snipping.
 6. Pilih ikon “Paint” dari bar alat untuk membuka tangkapan skrin dalam Microsoft Paint.
 7. Setelah anda selesai mengedit, Pilih “Fail”.
 8. Daripada menu lungsur, pilih “Simpan” atau “Simpan Sebagai” untuk menyimpan tangkapan skrin anda yang diedit.

Alat Snipping itu sendiri mempunyai alat penyuntingan asas. Oleh itu, anda tidak perlu menggunakan Paint. Walau bagaimanapun, alat yang ditawarkan dalam Paint adalah lebih pelbagai.

Apakah Ciri Penyuntingan yang Ada pada Alat Snipping?

Pelbagai ciri penyuntingan yang ditawarkan dalam Alat Snipping adalah agak asas. Walau bagaimanapun, asas tidak bermakna mereka tidak berguna. Set pilihan pengeditan yang tersedia dalam Alat Snipping mungkin terhad, tetapi ia juga telah direka bentuk untuk memenuhi keperluan khusus pengeditan tangkapan skrin. Oleh itu, anda mungkin mendapati bahawa ia mempunyai semua yang anda perlukan untuk meminda tangkapan skrin anda seperti yang dikehendaki.

 • Pen: Ciri ini membolehkan anda menandakan kawasan tertentu pada tangkapan skrin anda seperti yang anda lakukan dengan pen. Ia berguna untuk membuat nota ringkas atau menggariskan bahagian tangkapan skrin anda.
 • Penyerlah: Anda benar-benar boleh menyerlahkan petikan atau bahagian tangkapan skrin anda untuk menarik perhatian kepada sesuatu yang anda anggap penting.
 • Pemadam: Jika anda membuat sebarang kesilapan semasa proses penyuntingan, anda akan sentiasa mempunyai pemadam yang boleh dipercayai untuk menghilangkannya.
 • Pembaris: Ciri pembaris digunakan bersama dengan alat penyuntingan lain. Sebagai contoh, jika anda ingin menyerlahkan bahagian tertentu secara profesional, pembaris boleh digunakan untuk memastikan bahagian itu lurus.
 • Pangkas: Fungsi pangkas membolehkan anda memotong mana-mana kawasan yang tidak diingini atau tidak perlu pada tangkapan skrin anda.
 • Simpan: Alat snipping membolehkan anda menyimpan tangkapan skrin ke mana-mana lokasi pada peranti Dell anda, menjadikannya lebih mudah untuk dicari apabila diperlukan.
 • Tindakan Teks: Alat Snipping boleh melakukan beberapa tindakan teks yang unik. Sebagai contoh, anda boleh menyunting maklumat peribadi atau menyalin teks.
 • Paint: Alat Snipping membolehkan anda membuka tangkapan skrin anda dalam Microsoft Paint, memberikan anda akses kepada pelbagai alat penyuntingan tambahan.

Cara Mengesan Tangkapan Skrin Anda jika Anda Tidak Dapat Menemuinya

Tidak ada yang lebih buruk daripada menyimpan tangkapan skrin anda hanya untuk kehilangannya di dalam hutan fail yang disimpan pada komputer anda. Tambahan pula, walaupun Alat Snipping membenarkan anda menyimpan tangkapan skrin anda ke mana-mana lokasi, kaedah hotkey tidak. Jika anda tidak pasti di mana untuk mencari tangkapan skrin yang telah anda simpan menggunakan pintasan papan kekunci, jangan takut kerana anda sentiasa boleh mendapatkannya.

Berikut ialah langkah untuk mencari tangkapan skrin pada komputer riba atau komputer Dell anda:

 1. Buka “File Explorer” dengan mengklik pada ikon yang terletak di bar tugas anda. Sebagai alternatif, jika ia tidak kelihatan pada bar tugas anda. Pilih butang “Windows” dan taip “File Explorer” ke dalam kotak carian.
 2. Tatal ke bawah dan pilih “PC ini” daripada panel pilihan lokasi di sebelah kiri skrin anda.
 3. Klik dua kali pada folder “Gambar” dari pilihan.
 4. Cari dan pilih “Tangkapan Skrin” untuk mendapatkan akses kepada semua tangkapan skrin yang telah anda simpan menggunakan kekunci pintas.

Cara Menukar Tempat Tangkapan Skrin Disimpan Secara Lalai

Anda mungkin mahu menukar lokasi tangkapan skrin anda disimpan apabila menggunakan kekunci pintas. Nasib baik, ia adalah proses yang agak mudah untuk membuat ini berlaku.

Berikut adalah langkah-langkahnya:

 1. Buka “File Explorer” dengan mengklik pada ikon yang terletak di bar tugas anda. Pilih butang “Windows” dan taip “File Explorer” ke dalam kotak carian jika ia tidak kelihatan pada bar tugas anda.
 2. Pergi ke lokasi yang anda mahu tangkapan skrin anda disimpan dan buat folder baharu di lokasi tersebut yang dinamakan “Tangkapan Skrin”.
 3. Pilih “PC ini” daripada panel pilihan lokasi di sebelah kiri skrin anda.
 4. Klik dua kali pada folder “Gambar”.
 5. Klik kanan pada folder “Screenshot” lalai dan pilih “Properties.” Ini akan menggesa tetingkap untuk muncul pada skrin anda.
 6. Pilih tab “Lokasi” di bahagian atas tetingkap.
 7. Klik pada butang “Alih” untuk membuka tetingkap untuk memilih lokasi simpan baharu.
 8. Navigasi jalan anda ke folder “Tangkapan Skrin” baharu yang anda buat dan tekan “Pilih Folder.”
 9. Pada skrin yang dipaparkan, pilih “Guna” dan kemudian “OK” untuk memuktamadkan perubahan anda kepada lokasi simpan tangkapan skrin lalai.

Tangkapan skrin Cara Anda

Tangkapan skrin ialah cara yang tidak ternilai untuk menyimpan dan berkongsi maklumat dengan cepat, menjimatkan sumber anda yang paling berharga – masa. Oleh itu, itulah sebabnya setiap sistem pengendalian di pasaran mempunyai mekanisme terbina dalam untuk menangkap imej skrin anda.

Pernahkah anda menggunakan tangkapan skrin pada komputer riba atau komputer Dell anda? Jika ya, adakah anda menggunakan mana-mana petua dan petua yang diliputi dalam artikel ini? Beritahu kami di bahagian komen.