Bateri Galaxy Z Fold 5 & Z Flip 5: Mencabar Standard 5,000 mAh

9
nextpit Samsung Galaxy Z Fold 5
© nextpit

Apabila Samsung baru-baru ini melancarkan Galaxy Z Flip 5 dan Galaxy Z Fold 5, beberapa kritikan tertumpu pada bateri kecil yang tidak berubah bagi telefon pintar boleh lipat ini. Bagaimanapun, ujian bateri yang melibatkan beberapa telefon semasa mendedahkan bahawa Samsung nampaknya tidak perlu menambah saiz bateri. Dalam ujian ini, model boleh lipat mengatasi prestasi telefon 5,000 mAh, termasuk Google Pixel 7 Pro.

Samsung mempersembahkan Foldables baharunya minggu lepas. Pasukan nextpit sudah mempunyai masa praktikal, dan kami juga secara langsung membandingkan kedua-dua model dengan model terdahulu berdasarkan spesifikasi. Walaupun peranti ujian akan tiba pada bila-bila masa sekarang, anda sudah boleh melihat kesan pertama Galaxy Z Flip 5 dan hands-on Galaxy Z Fold 5.

BERKAITAN:

  • Samsung Galaxy Z Flip 5 dan Z Flip 4 dibandingkan
  • Perbandingan Samsung Galaxy Z Fold 5 dan Z Fold 4

Pandangan pertama pada spesifikasi teknikal ternyata agak mengecewakan: Hmm, tiada bateri yang lebih besar lagi! Memandangkan banyak telefon pintar yang memasang bateri 5,000 mAh yang gemuk, 4,400 mAh dalam Galaxy Z Fold 5 dan terutamanya 3,700 mAh dalam Galaxy Z Flip 5 tidak kelihatan terkini lagi.

Tetapi jangan biarkan itu menipu anda, kerana rakan sekerja dari SamMobile melaporkan bahawa bateri sebenarnya lebih kuat daripada yang ditakuti.

Rakan sekerja terjumpa video di mana beberapa telefon pintar semasa diuji dengan bateri. Sebagai contoh, 3,700 mAh dalam Flip baharu bertahan lebih lama daripada Pixel 7 Pro (ulasan) dengan bateri 5,000 mAhnya. Dan Galaxy Z Fold 5, yang bersaing dengan paparan 7.6″ yang sangat gemuk, meninggalkan OnePlus 11 (ulasan) 6.7″ dengan 4,400 mAh.

Skrin yang lebih besar (7.6 inci) dan dikuasakan oleh bateri 4,400 mAh tahan lebih lama daripada OnePlus 11, yang mempunyai paparan 6.7 inci, pemproses Snapdragon 8 Gen 2 yang sama dan bateri 5,000 mAh. Tonton video dari saluran YouTube TechDroider di sini:

Selain telefon pintar yang telah disebutkan, yang berikut bersaing dalam ujian ini: Galaxy S23 Ultra (ulasan), Xiaomi 13 Ultra (ulasan) dan Apple iPhone 14 Pro Max (ulasan). Peranti terpaksa bertahan selama dua setengah jam permainan dan tiga jam penstriman video di YouTube dalam ujian.

Selepas satu setengah jam penggunaan media sosial dan penyemakan imbas web, rakaman video (4 K 60 fps) telah dijadualkan. Semasa rakaman video ini, dua peranti boleh lipat Samsung juga tercicir, tetapi mereka tidak meletakkan diri mereka di hujung medan. Berikut ialah gambaran keseluruhan keputusan:

Model Hayat bateri
Apple iPhone 14 Pro Max 11h19m
Samsung Galaxy S23 Ultra 10j50m
Xiaomi 13 Ultra 10j25m
Samsung Galaxy Z Fold 5 9j48m
OnePlus 11 9j22m
Samsung Galaxy Z Flip 5 9j16m
Google Pixel 7 Pro 9j7m

Anda dapat melihat bahawa iPhone dengan mudah memimpin. Galaxy S23 Ultra dan Xiaomi 13 Ultra juga berfungsi dengan baik dengan lebih daripada sepuluh jam. Selepas itu, bagaimanapun, semuanya sangat rapat, walaupun bateri boleh dilipat lebih kecil daripada yang dipertandingkan. Sekurang-kurangnya dalam hal ini, bateri Samsung tidak perlu bersembunyi, walaupun ujian ini hanyalah petunjuk dan tidak semestinya mewakili.

Adakah ujian itu meyakinkan anda? Kemudian anda boleh mengetahui cara untuk prapesanan Galaxy Z Flip 5 dan Galaxy Z Fold 5 dalam artikel yang dipautkan. Jika anda masih tidak pasti, kemudian tunggu semakan terakhir kami untuk kedua-dua alat lipat. Sudah tentu, kita juga akan melihat lebih dekat pada bateri itu sendiri di sana.

Sila beritahu kami dalam ulasan pendapat anda tentang ujian ini dan kapasiti bateri alat lipat secara umum. Adakah anda mahukan bateri yang lebih gemuk untuk kedua-dua model? Atau adakah anda lebih suka pengecasan pantas yang munasabah?

Sumber:
SamMobile