Berapa Kerapkah Peta Google Kemas Kini? Bilakah Ia Akan Kemas Kini Seterusnya?

92

Pernahkah anda melihat rumah atau sekolah anda atau tempat menarik lain di Peta Google, mengezum masuk dan berseru, “Hei! Itu bukan rupanya sekarang!” Mungkin anda memasang atau mengalihkan kolam renang, atau bangsal merah lama jiran anda terbakar dua tahun lalu, namun terdapat pemandangan lama harta itu. Ada apa dengan itu? Peta Google tidak mengemas kini dalam masa nyata atau bahkan dengan kekerapan yang banyak. Malah, untuk sesetengah tempat, peta mungkin sudah lapuk bertahun-tahun! Ramai orang tertanya-tanya berapa kerap Peta Google mengemas kini dan cara mengetahui masa ia akan dikemas kini seterusnya untuk tempat tertentu. Artikel ini membincangkan cara Peta Google, Google Earth dan Google Street View berfungsi serta kekerapan mereka mengemas kini.

Berapa Kerapkah Peta Google Kemas Kini?  Bilakah Ia Akan Kemas Kini Seterusnya?

Memahami Peta Google

Sebelum menyelidiki kekerapan Peta Google mengemas kini, anda perlu memahami cara ia berfungsi—sekurang-kurangnya sedikit. Peta Google ialah sebahagian daripada program “Google Earth” yang lebih besar dan merupakan bahagian yang paling biasa digunakan dalam Google Earth. Syarikat, tapak pelancongan dan banyak lagi melampirkan peta pada tapak web mereka untuk menunjukkan lokasi mereka dan cara untuk ke sana. Peta Google menyediakan arah yang diperibadikan untuk membantu membimbing anda ke destinasi anda.

Peta Google termasuk imejan Google Earth dan menambah jalan dan lebuh raya kerana itu adalah tujuan utamanya. Peta Google juga mengezum masuk lebih daripada Bumi, ke bahagian kecil bandar. Lebih banyak anda mengezum masuk, lebih banyak jalan yang anda lihat. Imejan lanjutan yang dibuat oleh Google Earth, seperti yang dibincangkan selanjutnya di bawah, memberikan hasil yang bersih apabila mengezum ke bawah ke jalan tertentu. Walaupun Peta tidak memaparkan imej sebenar dan menunjukkan imejan garisan untuk jalan raya, ia berfungsi dengan baik untuk tujuannya. Dari sudut ini, terpulang kepada Google Street View untuk mengendalikan butiran, yang dibincangkan lebih lanjut di bawah.

Bilakah Kemas Kini Peta Google?

Google tidak mempunyai jadual kemas kini yang tetap untuk Peta Google, atau jika ada, ia tidak mengeluarkan maklumat tersebut kepada orang ramai. Walau apa pun, kekerapan kemas kini bergantung pada bahagian dunia yang diambil imej daripada pengumpulan data empirikal. Sudah tentu, beberapa kawasan diimej pada masa yang sama. Di bahagian kecil benua Amerika Syarikat yang berpenduduk tinggi, kemas kini berlaku sekerap setiap minggu. Untuk tempat yang lebih terpencil, kekerapannya boleh menjadi perlahan seperti setiap beberapa bulan, tahun, atau lebih lama lagi. Walau apa pun, kesimpulannya ialah anda tidak dapat mengetahui bila kawasan anda akan dikemas kini dalam Peta Google, walaupun anda boleh melihat ke mana Street View akan pergi seterusnya—perincian lanjut mengenainya kemudian.

mengikut Blog Google Earth pada tahun 2016, lebih ramai penduduk tempat, lebih kerap ia dikemas kini. Bandar seperti New York, Washington DC, Los Angeles dan kawasan metro penting lain di AS melihat lebih banyak kemas kini daripada pekan kecil. Kawasan luar bandar, termasuk kebanyakan Amerika Syarikat di luar pantai, dikemas kini pada kadar yang lebih perlahan, hanya apabila sesuatu dianggap cukup penting untuk dikemas kini. Sebagai contoh, jika pembangunan tanah baharu bercambah dengan berpuluh-puluh rumah yang pernah ada ladang, Google akan mengemas kini bahagian peta ini dengan cepat untuk memastikan mereka menawarkan pengguna bukan sahaja keupayaan untuk melihat perkara di sekeliling mereka tetapi juga baharu. alamat rakan-rakan mereka.

Perkara yang lebih kecil, termasuk contoh seperti kumpulan baharu anda, tidak dianggap cukup penting untuk Google mengemas kini kandungannya. Ini agak masuk akal, terutamanya memandangkan kekerapan berbilion orang di seluruh dunia menukar rumah atau halaman belakang mereka. Lagipun, kawasan itu tidak berfungsi sebagai keperluan perjalanan.

Memahami Google Earth

Google Earth menggunakan fotografi berasaskan satelit daripada NASA dan Satelit Landsat 8 US Geological Survey (USGS). Alat ini menawarkan pandangan yang sangat terperinci meliputi hampir keseluruhan permukaan planet ini. Google mengakses imej ini dan menggunakan algoritma yang canggih untuk mengesan litupan awan dan menggantikan kawasan mendung dengan rakaman sebelumnya untuk mendapatkan pandangan dunia tanpa gangguan. Semua maklumat ini dimasukkan ke dalam salinan Enjin Google Earth, yang memecah semua data dan mencipta peta.

Program Landsat dibiayai oleh kerajaan, tetapi data yang dikumpulnya tersedia untuk seluruh dunia. Para saintis, penyelidik, kumpulan alam sekitar dan pekerja Google hanyalah beberapa orang yang mengakses maklumat untuk mengetahui lebih lanjut tentang bumi dan cara ia berubah dari semasa ke semasa. Menurut Google, data yang mereka kumpulkan daripada program Landsat berjumlah hampir satu petabyte atau 700 trilion piksel. Ia akan mengambil hampir satu bilion monitor komputer 1280×960 untuk memaparkan keseluruhan peta sekaligus!

Berapa kerap Peta Google dikemas kini dan bilakah ia akan dikemas kini seterusnya2

Memahami Google Street View

Seperti program Peta Google biasa, Google tidak mengeluarkan jadual kemas kini yang tepat untuk Google Street View. Seperti dengan Peta, kekerapan Street View dikemas kini bergantung pada kawasan yang anda tinggali. Google sentiasa mengemas kini kawasan metro kerana perolehan bangunan, restoran, syarikat dan banyak lagi. Walau bagaimanapun, jika anda tinggal di kawasan luar bandar, selalunya anda tidak perlu mengemas kini Street View sehingga beberapa tahun berlalu. Ingat bahawa Street View melibatkan kenderaan penuh yang dilengkapi dengan peralatan kamera bernilai ribuan dolar yang memandu di jalan raya, jadi jangan terkejut jika Street View hanya dikemas kini di kawasan kejiranan anda setiap setengah dekad atau lebih.

Jadual Google untuk Street View

Walaupun anda tidak boleh mendapatkan jadual tertentu tentang masa dan tempat Street View akan menangkap imej dari bawah, anda boleh melihat kawasan yang dijadualkan muncul pada kawasan tertentu. Halaman web Street View Peta Google. Halaman ini ialah penunjuk yang baik tentang lokasi Google Street View dan ke mana ia akan pergi seterusnya. Begini cara menggunakannya.

  1. Akses ke Halaman web Street View Peta Google.
  2. Tatal ke bawah sedikit, dan anda akan melihat bahagian dengan bulan dan tahun semasa. Pilih negara daripada pilihan lungsur turun untuk melihat perkara yang akan diimbas oleh Google seterusnya menggunakan kereta mereka yang dilengkapi khas.
  3. Klik Ketahui lebih lanjut untuk memecahkan jadual ke kawasan tertentu, seperti bandar di AS

Maklumat yang diberikan hanya turun ke peringkat bandar, dan jadual termasuk julat bulanan untuk setiap kawasan. Walau apa pun, Google Street View tidak akan memberitahu anda bahagian bandar mana yang ditetapkan untuk dikemas kini, tetapi anda sekurang-kurangnya melihat rangka masa umum.

Ciri Kemas Kini Lain dalam Peta Google

Google menambahkan ciri pada masa lalu yang dipanggil “Perkongsian Lokasi” yang membolehkan anda berkongsi lokasi anda dengan rakan dan menjejaki rakan dalam masa nyata apabila mereka berkongsi lokasi mereka dengan anda. Peta Google turut menambah kandungan seperti sokongan pemain muzik bersepadu (Spotify, Apple Music, dll.), meter kelajuan dan pelaporan kemalangan untuk membantu menjadikan platform lebih berkuasa berbanding sebelum ini. Ciri-ciri ini dikemas kini dengan kerap.

Tambahan yang lebih berguna ialah keupayaan untuk mencari tempat letak kereta di bandar anda. Semasa mengembara, anda harus melihat ‘P’ bulat pada pelbagai titik pada peta. Tindakan ini menunjukkan kepada anda tempat letak kereta untuk membantu anda mencari banyak berhampiran anda. Selain itu, ikon lain muncul pada laluan anda juga, seperti laporan kemalangan, perangkap kelajuan, pembinaan dan juga lencongan. Ciri ini juga dikemas kini dan ia melakukannya hampir berulang kali setiap hari kerana orang berinteraksi dengan Peta setiap hari.

Sebagai penutup, Google Earth, Peta dan Street View semuanya bekerjasama untuk menyampaikan lokasi yang boleh dilihat. Peta dan Paparan jalan menyediakan pemetaan jalan bersepadu dan situasi terkini untuk membantu membimbing anda ke destinasi anda dengan lebih mudah. Street View membahagikan Peta kepada lebih terperinci untuk melihat pemandangan seolah-olah anda sedang berjalan di jalan dan walaupun anda tidak dapat mendapatkan jadual yang tepat untuk masa lokasi atau harta benda diimej dalam Street View, anda boleh, sekurang-kurangnya, melihat apa kawasan dijadualkan berdasarkan julat bulanan. Bagi Google Earth dan Peta, anda tidak boleh melihat sebarang bentuk jadual untuk menerima paparan yang dikemas kini.