Buka kunci Gerak Isyarat Tersembunyi: Dwiketik untuk Menguasai Jam Tangan Galaxy

31
cara menggunakan kawalan gerak isyarat universal jam tangan samsung galaxy
© nextpit

Kemas kini perisian One UI Watch 5 menambah pelbagai ciri baharu pada jam tangan pintar Samsung Galaxy. Antara tambahan ini ialah kawalan kebolehaksesan yang dipanggil Gerak Isyarat Universal. Dalam panduan ini, nextpit memberitahu anda cara mengaktifkan ini dan menggunakan gerak isyarat yang berbeza.

Apakah Gerak Isyarat Universal, dan mengapa anda perlu menggunakannya?

Walaupun Apple Watch Series 9 dan Watch Ultra 2 baharu membawa ciri Ketik Dua Kali baharu, jam tangan pintar Samsung telah lama mempopularkan kawalan gerak isyarat. Ini dipertingkatkan lagi dalam kemas kini perisian One UI Watch 5 baharu dan kini dipanggil Gerak Isyarat Universal selepas kemas kini.

Bagi gerak isyarat universal, ia kekal di bawah ciri kebolehaksesan. Mereka menggunakan penderia terbina dalam pada jam tangan untuk mengesan dan mentafsir pergerakan berbeza pergelangan tangan, tangan dan jari, dan bukannya bergantung pada input sentuhan untuk kawalan. Akibatnya, gerak isyarat boleh berguna dalam keadaan tangan anda yang sebelah lagi sibuk.

Alternatif untuk kawalan bebas tangan ialah kawalan suara, tetapi fungsi yang dimaksudkan mungkin berbeza daripada Gerak Isyarat Universal. Walau apa pun, arahan suara akan lebih sesuai dalam input pertuturan ke teks atau menjalankan tugas tertentu.

 • Ketahui juga: Cara memanjangkan hayat bateri Samsung Galaxy Watch

Bagaimana untuk mengaktifkan Gerak Isyarat Universal pada Samsung Galaxy Watch

Terdapat dua cara Gerak Isyarat Universal boleh didayakan pada jam tangan pintar Samsung yang serasi ini, dan dalam mana-mana kes, anda boleh mengaktifkannya dengan tindakan tersuai seperti menggoncang pergelangan tangan anda semasa jam tangan anda dikunci atau dibuka kunci.

Cara pertama ialah melalui jam pintar Galaxy anda. Di bawah adalah panduan langkah demi langkah.

 1. Buka kunci Samsung Galaxy Watch anda.
 2. Pergi ke Tetapan dan pilih Kebolehcapaian.
 3. Lihat dan pilih untuk Interaksi dan ketangkasan.
 4. Ketik Gerak Isyarat Universal, yang dimatikan secara lalai.
 5. Togol untuk mendayakannya.
Kawalan Gerak Isyarat Universal Samsung

Kawalan Samsung Universal Gestures boleh diaktifkan pada model Galaxy Watch yang disokong. / © nextpit

Jika anda lebih suka menetapkannya daripada telefon pintar Android atau Galaxy di mana jam tangan pintar telah dipasangkan, proses pengaktifan adalah hampir sama dengan tetapan jam tangan pintar. Ini caranya:

 1. Buka apl Galaxy Wearable pada telefon anda.
 2. Ketik Tetapan Tonton dan pilih Kebolehcapaian.
 3. Pilih Interaksi dan ketangkasan daripada menu.
 4. Sekarang pilih Gerak Isyarat Universal dan hidupkan ia.
Samsung Galaxy Watch Universal Kawalan Pengaktifan melalui Telefon

Gerak Isyarat Universal Samsung pada Jam Tangan Galaxy boleh diaktifkan melalui telefon pintar Android yang disambungkan. / © nextpit

Apakah Gerak Isyarat Universal yang berbeza dan cara menggunakannya?

Setelah anda menghidupkan Gerak Isyarat Universal daripada jam tangan atau telefon pintar Galaxy anda, anda akan diberikan pilihan untuk menyemak dan mempelajari cara menggunakannya. Setiap kali anda perlu menggunakan Gerak Isyarat Universal, anda boleh melakukan pintasan pengaktifan yang dipilih, tetapi secara lalai, ini boleh diaktifkan dengan berjabat tangan anda.

Pada asasnya, kawalan berasaskan gerakan ini boleh digunakan apabila menatal dalam menu apl atau dalam apl tempat item menu tersedia. Selain itu, pemilihan semasa dilambangkan dengan penyerlah yang dipanggil penunjuk fokus di sekeliling item menu, ikon atau butang maya, walaupun anda mendapat pilihan untuk menggunakan kursor.

Gerak Isyarat Universal Samsung pada Galaxy Watch

Gerak Isyarat Universal Samsung pada Jam Tangan Galaxy yang disokong mempunyai empat kawalan gerak isyarat utama dan fungsinya boleh disesuaikan. / © nextpit

Di bawah ialah gerak isyarat yang berbeza dan fungsi pratetapnya.

 • Cubit atau ketik indeks dan ibu jari anda: Bergerak ke item menu atau ikon seterusnya apabila dalam paparan menu atau apl yang disokong.

 • Cubit dua kali atau ketik indeks dan ibu jari anda dua kali: Kembali ke item atau ikon sebelumnya.

 • Mencengkam atau menutup tangan jam tangan anda: Mengesahkan atau memilih item atau butang yang diserlahkan.

 • Mencengkam dua kali atau menutup tangan jam tangan anda dua kali: Untuk membuka pintasan “Menu Tindakan” pada Gerak Isyarat Universal, navigasi ke ini melalui cubitan.

Cara menyesuaikan menu Tindakan dan Gerak Isyarat Universal

Dengan menu Tindakan, anda mempunyai pintasan dan kawalan tambahan, seperti mengakses panel pantas, laci apl dan mengambil tangkapan skrin. Ia juga boleh digunakan untuk menatal mana-mana paparan yang tersedia. Lebih penting lagi, pintasan dengan menu Tindakan boleh disesuaikan dan boleh ditukar ganti.

Dalam kes Gerak Isyarat Universal, terdapat juga pilihan untuk menetapkan pencetus atau fungsi yang berbeza dengan setiap gerak isyarat, di samping menukar warna penyerlah. Malah melaraskan sensitiviti dan kelajuan disokong di bawah kaedah imbasan.

Model Samsung Galaxy Watch mana yang serasi dengan Gerak Isyarat Universal

Gerak Isyarat Universal tersedia dengan kemas kini One UI Watch 5, bermakna ia akan menyokong Galaxy Watch 6, Galaxy Watch 5 (ulasan) dan Galaxy Watch 4. Bagi Galaxy Watch 6 2023 (ulasan), ia sudah berjalan pada One UI Watch 5 di luar kotak dan tidak perlu dikemas kini untuk menggunakan ciri tersebut.

 • Samsung Galaxy Watch 6
 • Samsung Galaxy Watch 6 Classic
 • Samsung Galaxy Watch 5
 • Samsung Galaxy Watch 5 Pro
 • Samsung Galaxy Watch 4
 • Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Menggunakan Gerak Isyarat Universal untuk kawalan mungkin memerlukan pembiasaan. Tetapi sebaik sahaja anda menguasai tindakan, tindakan itu boleh menjadi alternatif yang sangat berguna dan mudah untuk kawalan sentuhan. Sementara itu, adakah anda juga menggunakan gerak isyarat pada jam tangan pintar anda? Apakah tindakan atau pintasan kegemaran anda yang diberikan kepada mereka? Kami ingin mengenali mereka.