Bulatan untuk Carian: Cara Menterjemah Menggunakan AI pada Telefon Samsung

27
samsung bagaimana untuk imej
© nextpit

Dengan Galaxy AI, Samsung melancarkan platform AI dengan siri Galaxy S24 yang merangkumi beberapa fungsi hebat seperti “Bulatan untuk Carian”. Fungsi ini kini telah belajar untuk menterjemah. Kami menunjukkan kepada anda cara melakukan terjemahan segera pada telefon pintar yang serasi.

Walau bagaimanapun, Galaxy AI sudah menawarkan kami beberapa helah praktikal. Saya telah melihat fungsi AI pada Samsung Galaxy S24 Ultra (ulasan) saya dan Circle to Search, yang kini turut tersedia pada Google Pixel 8, sebenarnya adalah salah satu daripada banyak yang mempunyai potensi terbesar.

  • Dalam mood untuk lebih banyak AI? Pada masa ini, ini adalah fungsi AI yang paling hebat untuk telefon pintar

Jika anda tidak biasa dengan fungsi tersebut, anda boleh membulatkan bahagian imej yang ditunjukkan dan menerima lebih banyak konteks daripada Google secara automatik. Dengan kata lain, anda akan mendapat penjelasan tentang produk apakah itu, nama bangunan, atau apa sahaja yang boleh dilihat dalam imej, dengan pautan tambahan. Pakar AI di Google, yang memperkenalkan ciri ini kepada telefon Samsung lain, baru-baru ini mengembangkan fungsi ini. Ini bermakna anda kini boleh menggunakan Bulatan untuk Cari untuk menterjemah sebarang teks ke dalam mana-mana bahasa dalam masa dua kali pantas.

Cara terjemahan segera berfungsi dengan Circle to Search

Secara amnya, sama seperti Circle to Search, fungsi terjemahan berfungsi di mana-mana pada telefon pintar yang serasi. Tidak kira sama ada anda membaca dokumen Word, bersembang di WhatsApp atau hanya membaca halaman utama. Satu ketikan sudah cukup untuk mengaktifkan Bulatan untuk Cari dan sesaat kemudian, anda boleh membaca teks yang dikehendaki dalam bahasa pilihan anda.

Dapatkan terjemahan segera di mana sahaja anda berada.

Terjemahan segera berfungsi di mana-mana sahaja pada telefon pintar anda tanpa anda meninggalkan apl. / © nextpit

Izinkan saya menerangkan cara ia berfungsi secara ringkas. Ia benar-benar permainan kanak-kanak:

  1. Tekan lama butang rumah di bahagian bawah bar navigasi untuk mengaktifkan carian AI. Jika anda telah mengaktifkan navigasi gerak isyarat, anda juga boleh memulakan carian dengan menekan lama pada bar di bahagian tengah bawah paparan.
  2. Bar carian Google akan muncul, di mana anda mengetik ikon terjemahan yang terletak di hujung kanan.
  3. Anda kini boleh memilih bahasa yang digunakan untuk terjemahan teks.
Apa yang diperlukan hanyalah satu ketikan untuk menterjemah teks ke dalam bahasa yang anda inginkan.

Dengan satu ketikan, anda boleh menterjemah teks ke dalam mana-mana bahasa yang anda mahukan. / © nextpit

Seperti yang anda lihat daripada tangkapan skrin, terdapat hampir bilangan bahasa yang tidak terhingga tersedia untuk anda, walaupun saya masih mendapati bahawa Terjemahan Google yang digunakan di sini tidak menterjemah dengan sempurna seperti enjin terjemahan lain seperti DeepL. Walau bagaimanapun, cukup untuk menterjemah teks dengan cepat, tanpa perlu meninggalkan apl atau menyimpan tangkapan skrin terlebih dahulu.

Jika anda bertanya kepada saya, ini adalah senario praktikal yang akan membuatkan saya menggunakan fungsi Bulatan ke Carian lebih kerap pada masa hadapan berbanding yang saya lakukan setakat ini. Jika fungsi itu masih tidak tersedia pada telefon pintar Samsung anda, lihat artikel ini untuk mengetahui sama ada telefon pintar anda juga akan menerima Circle to Search dengan kemas kini OneUI 6.1.

Secara logiknya, ini bukan satu-satunya cara untuk menterjemah teks pada telefon pintar anda, tetapi ia mungkin yang berfungsi paling mudah dan paling pantas. Adakah anda sudah bereksperimen dengan Circle to Search, atau adakah anda lebih suka ciri Galaxy AI yang lain? Sila beritahu kami dalam ulasan.