Cara berkongsi akses kepada peranti apl Home anda

50
Perkongsian apl rumah mengakses shutterstock 519503305
© DenPhotos/Shutterstock.com

Untuk menjadikan rumah pintar anda lebih mudah diakses, Apple menawarkan pilihan untuk menjemput orang ramai mengawal peranti pintar terus daripada apl Home. Jika anda tinggal bersama keluarga atau rakan, meminta orang lain menggunakan akaun iCloud anda untuk mengawal lampu, termostat dan juga pembuat kopi adalah perkara yang sangat mudah. Kami menunjukkan kepada anda cara melakukan ini dalam tutorial pantas ini.

Mula-mula, pastikan orang yang anda jemput menggunakan peranti Apple seperti iPhone, iPad atau Mac. Kedua, akaun iCloud diperlukan supaya tetamu anda boleh mengawal peranti dan menerima kemas kini sekiranya berlaku perubahan dalam ekosistem pintar anda. Anda juga boleh berkongsi nota dengan penduduk rumah melalui apl Home.

  • Berkaitan: Cara menambah Aksesori HomeKit menggunakan iPhone anda

Setelah berkata demikian, lihat langkah demi langkah tentang cara berkongsi akses kepada peranti Homekit dengan orang lain di bawah.

Cara menjemput seseorang untuk mengawal rumah anda

  1. Lancarkan Apl rumah pada iPhone, iPad atau Mac anda dan klik Laman Utama. Pada skrin ini, pergi ke menu di bahagian atas sebelah kanan dan pilih Tetapan Rumah. Jika anda mempunyai berbilang rumah disediakan, pilih lokasi yang diingini untuk menjemput seseorang dan pilih Tetapan Rumah.

  2. Pilih Jemput Orang.
  3. Masukkan ID Apple yang digunakan oleh orang itu dalam iCloud—tanpa maklumat ini anda tidak boleh menghantar jemputan.

  4. Ketik Hantar Jemputan.
  5. Itu sahaja! Setelah penerima menerima jemputan, akses ke rumah anda akan dikongsi.
Cara berkongsi akses kepada peranti apl Home pada iPhone

Dalam apl Home, pilih rumah yang anda ingin berkongsi kediaman dan hantar jemputan kepada orang yang tinggal bersama anda. / © NextPit

Setelah jemputan telah diterima, penduduk (orang di rumah kongsi dikenali sebagai) akan dapat mengawal dan melihat kemas kini pada aksesori yang ditambahkan. Jika anda perlu memadamkan seseorang daripada senarai orang anda, cuma klik pada nama pemastautin daripada tetapan dan ketik pilihan Alih keluar orang di bahagian bawah skrin. Ini akan membatalkan akses mereka kepada tetapan apl Home anda.

  • Baca juga: Cara membuat pemandangan dalam apl Home

Perkara yang menarik di sini ialah jika anda mempunyai hab rumah, mereka yang tinggal bersama anda boleh dengan mudah menyuarakan aksesori kawalan dengan Siri. Jika tidak, akses akan dihadkan kepada apl Home daripada iPhone, iPad atau Mac.

Itu sahaja! Kini semua orang yang tinggal di rumah atau pejabat anda, seperti contoh yang digunakan untuk tutorial ini, boleh menikmati semua faedah rumah pintar!

Adakah anda sudah sedia maklum tentang pilihan ini? Adakah anda berkongsi kawalan rumah pintar anda dengan orang lain dalam rumah anda? Apa lagi yang anda ingin ketahui tentang apl Home? Kongsikan cadangan anda di bahagian komen di bawah.