Cara Berkongsi Skrin Samsung Galaxy ke TV melalui Google Cast

31
androidpit Chromecast 2015 26
© nextpit

Samsung telah bergantung pada alat Smart Viewnya untuk menghantar atau mencerminkan kandungan secara wayarles daripada telefon pintar atau tablet Galaxy ke TV pintar. Dengan kemas kini One UI 5.1, mereka menambah Google Cast, membolehkan keserasian yang lebih luas dengan Chromecast dan TV berkuasa Android. Berikut ialah panduan tentang cara mengaktifkan dan menggunakan ciri pada peranti Samsung.

Google Cast untuk mudah alih Galaxy tidak dikeluarkan sepenuhnya kerana ia hanya tersedia pada peranti yang dijalankan dengan One UI 5.1 yang terkini. Tambahan pula, ia memerlukan ia diaktifkan daripada menu pembangun, yang akan kami huraikan cara melakukannya di bawah. Samsung belum mengesahkan sama ada ia akan membuat ini rasmi dengan kemas kini One UI seterusnya.

 • Baca juga: Petua dan petua tersembunyi UI Samsung One teratas

Mengapa menggunakan Google Cast berbanding Samsung Smart View

Paparan Pintar Samsung ialah apl siaran skrin khusus sebelum ia disepadukan ke dalam One UI. Ini kebanyakannya bersambung kepada televisyen pintar Samsung dan model lain yang serasi dengan standard Miracast. Selepas itu, anda boleh berkongsi kandungan multimedia dari mudah alih dengan pergi ke skrin yang lebih besar. Anda juga boleh menukar telefon atau tablet anda menjadi alat kawalan jauh.

Google Cast ialah ciri pencerminan yang muncul dengan Chromecast asal dan berfungsi serupa dengan Paparan Pintar Samsung tetapi berbeza dalam keserasian TV. Pada masa yang sama, apl cast Google ditemui pada banyak TV pintar serta Chromecast kendiri dan disokong pada lebih banyak telefon dan tablet Android berbanding Smart View yang terhad kepada peranti Galaxy.

Cara mengaktifkan Google Cast pada telefon atau tablet Samsung

Memandangkan Google Cast hanya tersedia untuk pembangun pada peranti Samsung yang berjalan pada One UI 5.1, ciri ini perlu diaktifkan terlebih dahulu. Ia boleh dilakukan melalui tetapan tersembunyi Samsung Smart View.

Samsung Smart View Google Cast

Keserasian Google Cast ialah ciri tersembunyi yang serupa dengan “pilihan pembangun” yang popular. / © nextpit

 1. Buka tetapan pantas One UI daripada menu lungsur.
 2. Pilih Paparan Pintar.
 3. Ketik tiga titik menegak ⋮.
 4. Pilih Tetapan.
 5. Pilih Perihal Paparan Pintar.
 6. Ketik nama Smart View 10 kali dengan pantas untuk mengaktifkan mod pembangun.
 7. Masukkan #00rtsp00 apabila digesa untuk menaip kata laluan.
 8. Togol pada Google Cast daripada pilihan.
 9. Tekan anak panah belakang untuk kembali dan simpan perubahan anda.
Samsung Smart View Google Cast

Ciri khas memerlukan helah khas. / © nextpit

Cara menggunakan Google Cast pada telefon atau tablet Samsung selepas mendayakan

Sebaik sahaja anda mendayakan Google Cast daripada tetapan pembangun, anda biasanya boleh menggunakan ciri yang serupa apabila mengendalikan Samsung Smart View. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa TV anda menyokong Google atau Android TV. Ikuti langkah tentang cara menggunakan Google Cast pada telefon atau tablet Samsung Galaxy.

 1. Sambungkan telefon atau tablet Samsung Galaxy anda ke rangkaian Wi-Fi yang sama seperti TV pintar atau kotak penstriman.
 2. Buka Smart View daripada tetapan pantas.
 3. Pilih dan sambungkan ke peranti Google TV pilihan daripada senarai yang tersedia.
 4. Ikuti langkah pada skrin untuk menyelesaikan penyambungan.
 5. Pergi ke apl atau pemain multimedia yang anda mahu kandungannya dimainkan.

Sebagai alternatif, anda boleh pergi ke galeri atau pemain media dan memilih kandungan yang anda mahu mainkan pada skrin yang lebih besar. Hanya tekan ikon hantar di penjuru atas untuk menyambung ke Google TV yang tersedia. Apabila anda selesai menghantar, anda boleh kembali daripada tetapan Smart View untuk memutuskan sambungan telefon anda daripada TV.

Samsung Smart View Google Cast

Selepas mendayakan keserasian Google Cast, peranti Google TV dan Android TV akan dikesan seperti peranti Miracast yang lain. / © nextpit

Jenis kandungan yang boleh anda mainkan atau hantar menggunakan Google Cast

Google Cast dan Samsung Smart View sangat berfungsi apabila memainkan kandungan multimedia seperti foto, video dan muzik daripada peranti mudah alih melalui apl dan perkhidmatan penstriman pihak pertama dan ketiga. Mereka juga boleh menunjukkan kandungan tapak web tetapi tidak boleh menyokong pemalam penyemak imbas. Sesetengah kandungan yang dilindungi DRM, walau bagaimanapun, mungkin tidak dicerminkan dengan betul.

Apakah kaedah pilihan anda untuk berkongsi kandungan daripada telefon pintar atau tablet ke TV? Tekan kami dalam komen dengan jawapan anda.