Cara Kawal Kelajuan Kipas pada PC Windows

35

Adakah PC anda berfungsi lebih perlahan daripada biasa? Ini mungkin tanda ia terlalu panas. Ia adalah isu biasa yang akan menjadikan anda kurang produktif semasa anda cuba mencari penyelesaian.

Cara Kawal Kelajuan Kipas pada PC Windows

Melainkan anda membetulkan isu haba, komputer anda akan mula dimatikan tanpa diduga, malah komponennya mungkin rosak secara kekal. Selain itu, kipas anda boleh menjadi bising dari semasa ke semasa, merosakkan pengalaman pengguna Windows anda. Walau bagaimanapun, mengetahui cara mengawal kipas anda dengan betul akan membantu anda memintas masalah ini.

Artikel ini akan membincangkan cara anda boleh mengawal kelajuan kipas pada PC Windows 10 dan Windows 11 supaya anda boleh memastikan peranti anda berfungsi dan berjalan.

Cara Kawal Kelajuan Kipas pada PC Windows 10

Terdapat beberapa cara anda boleh mengawal kelajuan kipas pada PC Windows 10. Tetapi penting juga untuk anda mengetahui lebih banyak maklumat tentang peminat anda.

Cara Mengenalpasti Jenis Kipas

Sebelum anda mula melaraskan kawalan kipas anda, anda perlu memahami jenis kipas yang anda ada di dalam PC anda. Begini cara melakukannya:

 1. Matikan komputer dan cabut kabel kuasa.
 2. Keluarkan panel sebelah kiri.
 3. Cari penyejuk CPU. Biasanya, ia berada di bahagian atas papan induk.
 4. Periksa kipas penyejuk dan cari kabel yang disambungkan kepadanya.
 5. Periksa sama ada kabel menggunakan penyambung 3-pin DC atau 4-pin PMW.

Jika anda tidak biasa dengan pendawaian komputer, anda masih boleh menentukan sama ada anda mempunyai penyambung DC atau PMW. Penyambung DC mempunyai 3 mata yang masuk ke dalam perkakasan, manakala penyambung PMW mempunyai wayar keempat tambahan untuk menghantar isyarat ke PC.

Kedua-dua penyambung ini boleh dikawal melalui papan induk, perisian atau perkakasan. Jika anda mendapati mana-mana daripada kedua-duanya dilekatkan pada kipas anda, anda boleh melaraskan kelajuan kipas anda.

Cara Kawal Kelajuan Kipas Dengan BIOS

Cara terpantas untuk mengawal kelajuan kipas anda adalah melalui Sistem Input/Output Asas (BIOS). Memandangkan ia terbina dalam papan induk, anda tidak boleh mengaksesnya terus daripada Windows.

Untuk memasuki BIOS, ikuti langkah berikut:

 1. Klik ikon gear dalam menu Mula untuk membuka Tetapan PC anda.
 2. Ketik Kemas Kini & Keselamatan.
 3. Daripada menu di sebelah kiri, pilih Pemulihan.
 4. Pergi ke Permulaan Lanjutan, kemudian pilih Mulakan Semula Sekarang. PC anda akan but semula, dan anda akan melihat menu baharu.
 5. Cari Penyelesaian Masalah dalam menu timbul dan klik Pilihan lanjutan.
 6. Pilih Tetapan Perisian Tegar UEFI. Jika pilihan ini tidak tersedia, pergi dengan Tetapan Permulaan.
 7. Semasa PC anda dimulakan semula, tekan kekunci F1 atau F2 untuk memasuki BIOS.
 8. Tekan Mulakan Semula.

Komputer anda akan dimulakan semula dan membawa anda terus ke BIOS.

Walaupun setiap BIOS berbeza, langkah yang perlu anda ambil untuk mengawal kipas anda secara amnya adalah sama.

Berikut adalah arahannya:

 1. Cari bahagian Pemantauan Perkakasan. Ia kadangkala muncul sebagai Status Kesihatan PC.
 2. Masukkan tab CPU Fan.

Sebaik sahaja anda berada dalam tetapan peminat, anda akan dapat melaraskan elemen berikut:

 • Memilih jenis kipas (DC atau PMW)
 • Memilih mod kipas. Pilihan yang paling biasa ialah Kelajuan penuh, Prestasi dan Senyap.
 • Memilih titik ambang suhu

Jika anda mahu PC anda berjalan lancar, CPU tidak boleh melebihi 70 darjah.

Cara Kawal Kelajuan Kipas Dengan Speedfan

Satu lagi cara yang berguna untuk mengubah suai kelajuan kipas anda adalah dengan menggunakan Speedfan. Aplikasi ini membolehkan pengguna mempunyai lebih kawalan ke atas tetapan CPU. Untuk menggunakan alat:

 1. muat turun dan pasang Kipas laju.
 2. Anda akan mempunyai dua pilihan:
 3. Jika anda ingin membenarkan Speedfan mengawal tetapan anda, pilih “Kelajuan kipas automatik”.
 4. Apabila anda ingin membuat perubahan secara manual, gunakan Konfigurasi. Kemudian, ketik Lanjutan.
 1. Pergi melalui menu lungsur sehingga anda menemui jenis CPU anda.
 2. Pilih jenis kipas anda berdasarkan penyambungnya (DC atau PMW).
 3. Pilih Manual.
 4. Klik OK dan kembali ke halaman utama Speedfan.

Anda kini sepatutnya dapat mengawal kelajuan kipas dengan menekan ikon anak panah pada halaman utama apl. Untuk membantu anda melaraskan kelajuan, anda juga akan melihat penjejak RPM yang menunjukkan bila kipas berfungsi lebih perlahan atau lebih pantas. Jika ia tidak mengeluarkan bunyi bising dan berfungsi dengan betul, maka anda telah menemui kelajuan kipas yang optimum.

Cara Kawal Kelajuan Kipas pada PC Windows 11

Menggunakan versi baharu sistem pengendalian boleh menjadi keluk pembelajaran yang curam. Walau bagaimanapun, ia tidak selalunya perlu rumit. Jika anda telah memasang Windows 11 pada PC anda, terdapat tiga cara anda boleh mengawal kipas anda. Anda boleh menggunakan perisian pengilang PC, BIOS atau apl pihak ketiga.

Cara Kawal Kelajuan Kipas pada PC Dengan Perisian Pengeluar PC

Pengilang komputer anda mencipta perisian yang serasi sepenuhnya dengan peranti anda. Ia mudah untuk mengemudi dan berfungsi dengan cepat. Untuk mengetahui perisian mana yang paling sesuai untuk PC anda, lakukan ini:

 1. Kenal pasti model komputer anda dan pengilangnya. Lihat model dan pengilang papan induk jika anda mempunyai PC tersuai. Biasanya terdapat label dengan maklumat ini di bahagian belakang PC.
 2. Pergi ke tapak sokongan pelanggan pengilang dan pilih model anda.
 3. Masukkan tab Muat Turun, kemudian buka tab Utiliti Sistem.
 4. Muat turun pek utiliti.
 5. Pasang dan lancarkan pek.
 6. Pilih tetapan kelajuan kipas.

Tetapan kipas sering menggunakan sistem peratusan, dengan 100 sebagai maksimum dan 0 sebagai minimum. Semakin tinggi setpoint anda, semakin sejuk PC anda. Titik set yang lebih rendah mencetuskan kipas untuk berhenti menyejukkan dan menghasilkan bunyi yang kurang.

Cara Kawal Kelajuan Kipas pada PC Dengan BIOS

Ia agak mudah untuk memasuki BIOS pada Windows 11 dan melaraskan kawalan kipas dengan cara itu.

 1. Matikan PC.
 2. Hidupkan PC semula dan tekan kekunci pintasan BIOS dengan cepat. Ia boleh menjadi kunci F1, F12 atau “Padam”, bergantung pada PC anda.
 3. Cari bahagian tetapan peminat dalam menu pop timbul. Ia biasanya di bawah PC Health, Advanced, atau Overclocking.

BIOS juga menggunakan sistem peratusan untuk tetapan kelajuan kipas. Sekali lagi, 100 ialah titik set tertinggi, manakala 0 adalah titik terendah. Setelah anda membuat perubahan, klik Simpan. Kemudian, tekan Keluar untuk meninggalkan BIOS.

Cara Kawal Kelajuan Kipas pada PC Dengan Apl Pihak Ketiga

Banyak apl pihak ketiga yang berbeza akan membantu anda mengawal kipas anda. SpeedFan dan Pemantau Argus adalah antara yang paling popular. Kesemuanya beroperasi pada prinsip yang sama, jadi anda perlu mengikut arahan yang sama tanpa mengira pilihan apl anda.

Berikut ialah cara menggunakan Argus Monitor:

 1. muat turun dan pasang Pemantau Argus.
 2. Lancarkan Argus Monitor.
 3. Pilih Kawalan Kipas di bahagian atas program.

Sistem Argus Monitor menandakan kelajuan tertinggi kipas sebagai 100 dan yang paling rendah sebagai 0. Tweak tetapan seperti yang dikehendaki, kemudian simpan perubahan anda.

Adalah penting untuk ambil perhatian bahawa titik tetapan kelajuan anda tidak boleh ditetapkan kepada 0, kerana kebanyakan penyejuk tidak direka untuk ditutup secara kekal. Menetapkan kipas pada sifar boleh menyebabkannya menjadi terlalu panas.

Kawal Kipas Anda

Mengetahui cara melaraskan kelajuan kipas anda adalah penting. Ia membolehkan anda mencari julat suhu terbaik untuk PC anda dan memastikan ketahanannya. Selain itu, ia akan membantu anda mencipta persekitaran yang kurang bising, jadi anda akan meningkatkan tumpuan anda dan menjadi lebih produktif.

Tidak kira sama ada anda menggunakan Windows 10 atau Windows 11 pada komputer anda, artikel ini diharapkan dapat menunjukkan kepada anda cara mengawal tetapan kipas anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah menetapkan kelajuan yang sesuai untuk anda dan PC anda.

Adakah kebisingan kipas anda mengganggu aliran kerja anda? Apakah tetapan suhu pilihan anda? Beritahu kami di bahagian komen.