Cara Melihat Terakhir Aktif di Facebook dan Mengapa Ia Tidak Ditonjolkan untuk Beberapa Rakan

56

Jika anda ingin melihat bila rakan anda kali terakhir dalam talian di Facebook, anda boleh menyemak aktiviti mereka di platform. Tetapi mengapa boleh melihat aktiviti untuk sesetengah rakan dan bukan yang lain? Jika anda ingin mengetahui, anda telah datang ke tempat yang betul. Dalam artikel ini, kami akan menerangkan cara status aktif berfungsi pada Facebook dan Messenger.

Cara Melihat Terakhir Aktif di Facebook dan Mengapa Ia Tidak Ditonjolkan untuk Beberapa Rakan

Cara Melihat Apabila Seseorang Aktif di Facebook

Kadangkala, anda perlu mengetahui sama ada seseorang itu aktif di Facebook. Ini benar terutamanya jika anda memerlukan jawapan kepada soalan atau cadangan dengan segera. Beginilah cara anda boleh mengetahui sama ada seseorang baru-baru ini dalam talian dan aktif di Facebook:

 1. Pergi ke halaman utama anda dengan mengklik ikon rumah.
 2. Di sebelah kanan skrin, anda akan melihat tetingkap kenalan.
 3. Pada senarai itu, anda boleh menemui orang yang mempunyai titik hijau yang berada dalam talian atau baru-baru ini aktif, serta masa mereka aktif.
 4. Jika anda tidak dapat melihat titik hijau itu bermakna status aktif mereka dimatikan.

Anda hanya boleh melihat sama ada kenalan anda kali terakhir aktif jika anda menghidupkan “Status Aktif”. Anda boleh menghidupkannya dengan hanya mengklik pada butang pilihan dalam tetingkap kenalan.

Cara Melihat Apabila Seseorang Aktif di Facebook Messenger

Untuk melihat sama ada rakan Facebook anda berada dalam talian di Messenger, cuma ikut langkah berikut:

 1. Buka aplikasi Facebook Messenger pada telefon anda.
 2. Klik ikon “messenger” di bahagian atas skrin akan muncul. Di sini anda boleh melihat semua orang yang aktif dengan titik hijau di sebelah ikon mereka.
 3. Jika tiada titik hijau di sebelah gambar mereka, ini bermakna status aktiviti mereka dimatikan.

Di Facebook Messenger, anda juga perlu menghidupkan status aktiviti anda. Begini caranya:

 1. Klik pada gambar profil anda dan pergi ke “Tetapan dan Privasi.”
 2. Klik “Tetapan.”
 3. Cari pilihan yang menyatakan “Status Aktif”.
 4. Selepas anda mengklik pada pilihan itu, tetingkap lain akan dibuka. Semak pilihan “Tunjukkan apabila anda aktif”.

Di Facebook, anda tidak boleh melihat status aktiviti jika anda bukan berkawan dengan pengguna yang berkenaan. Satu-satunya cara untuk menyemak status seseorang yang tiada dalam senarai rakan anda ialah jika anda pernah bersembang sebelum ini.

Mengapa Terakhir Aktif Tidak Ditayangkan untuk Beberapa Rakan

Jika anda tertanya-tanya mengapa anda tidak dapat melihat status aktiviti sesetengah rakan anda, terdapat tiga penjelasan yang mungkin.

Status Aktif Telah Dilumpuhkan

Ini mungkin sebab paling biasa mengapa anda tidak dapat melihat sama ada rakan anda berada dalam talian. Pengguna sering melumpuhkan status aktiviti atas sebab mudah bahawa mereka tidak mahu orang lain tahu sama ada mereka berada dalam talian atau tidak. Untuk melumpuhkan status aktiviti anda, pilihan “Tunjukkan apabila anda aktif” perlu dimatikan. Dan seperti yang dijelaskan, jika anda tidak dapat melihat status dalam talian mereka, mereka juga tidak dapat melihat status anda. Ada kalanya pengguna hanya mahu berada di luar grid dan menghabiskan masa berkualiti tanpa menggunakan media sosial. Dalam kes itu, melumpuhkan status akan melakukan silap mata.

Pengguna Telah Menyekat Anda

Jika seseorang telah menyekat anda, bukan sahaja status aktiviti menjadi tidak tersedia kepada anda, tetapi juga cerita mereka, gambar profil, dsb. Tidak dapat melihat gambar profil seseorang adalah penunjuk besar bahawa anda telah disekat.

Jika anda masih tidak pasti sama ada anda telah disekat atau tidak, anda boleh cuba menghubungi kenalan itu melalui sembang video. Jika itu tidak menghubungkan anda, anda hampir pasti telah disekat.

Tidak Aktif di Facebook

Alasan ketiga yang mungkin ialah pengguna sudah lama tidak menggunakan Facebook Messenger. Facebook hanya menunjukkan kepada anda apabila pengguna kali terakhir aktif dalam tempoh 24 jam. Dan jika pengguna tidak aktif untuk tempoh yang lebih lama daripada itu, ia tidak akan menunjukkan status mereka lagi.

Cara Mengetahui sama ada Mesej Diterima

Apabila anda menghantar mesej kepada seseorang dan mereka tidak membalas, ini tidak semestinya bermakna mereka telah menyekat anda atau tidak tersedia. Anda perlu menyemak status mesej untuk melihat sama ada penerima mendapat mesej tersebut. Anda boleh melihat peringkat mesej anda diterima oleh pengguna lain hanya dengan melihat status mesej.

Apabila anda menghantar mesej, bulatan kosong kelabu akan muncul di sebelahnya, bermakna mereka tidak menerimanya. Jika sambungan anda berjaya, dan mesej dihantar dari telefon anda, bulatan itu kini akan mempunyai tanda. Apabila penerima mendapat mesej, bulatan akan menjadi biru. Akhirnya, apabila mereka membuka mesej, ikon kecil gambar profil mereka akan muncul di sebelah mesej. Ini masih tidak bermakna bahawa pengguna membaca mesej, tetapi hanya membuka sembang dan melihatnya.

Perkara yang Berlaku Apabila Status Aktif Anda Dihidupkan

Apabila anda mengaktifkan status aktif anda, rakan dan kenalan anda di Facebook, Instagram dan Messenger akan dapat melihat titik hijau, mengetahui anda berada dalam talian dan bila kali terakhir anda mengakses Internet. Walau bagaimanapun, mematikan tetapan ini pada satu aplikasi tidak bermakna anda akan memutuskan sambungan aplikasi juga. Contohnya, jika anda mematikan aktiviti di Facebook, sambungan anda pada Messenger masih akan menunjukkan bahawa anda berada dalam talian.

Status Aktif untuk Halaman Facebook

Titik hijau untuk Halaman Facebook berbeza daripada titik untuk sambungan dan kenalan. Halaman Facebook yang dalam talian aktif baru-baru ini atau cepat bertindak balas terhadap sebarang interaksi akan mempunyai titik hijau pada Facebook, WhatsApp dan Messenger anda. Tidak seperti untuk kenalan, titik hijau Halaman Facebook boleh dilihat walaupun anda tidak mempunyai Status Aktif anda.

Manusia Adalah Makhluk Sosial

Mengetahui jika seseorang berada dalam talian di media sosial boleh menjadi sangat berguna. Jika anda memerlukan seseorang dengan segera, status dalam talian mereka akan memberitahu anda sama ada mereka tersedia atau tidak. Sudah menjadi fitrah manusia untuk berkomunikasi dan bersosial. Apl ini membantu anda berbuat demikian. Sama ada seseorang itu berada di hujung jalan, atau di seberang dunia, anda sentiasa boleh bercakap dengan mereka melalui apl sembang. Mengetahui jika seseorang berada dalam talian boleh meyakinkan atas pelbagai sebab, terutamanya jika orang yang anda ajak bercakap bukan rakan fizikal anda. Jadi, dengan melihat mereka dalam talian, anda tahu mereka ok dan ada untuk anda.

Adakah anda sering menyemak untuk melihat sama ada kenalan berada dalam talian? Pernahkah anda menggunakan mana-mana petua dan petua yang dipaparkan dalam artikel? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.