Cara Melumpuhkan Navigasi UI dalam Roblox

45

Masalah terbesar yang dihadapi pengguna Roblox ialah terperangkap dalam permainan. Ini adalah kerana Navigasi UI yang mungkin anda hidupkan secara tidak sengaja semasa bermain. Anda hanya perlu mematikan ciri ini untuk terus bermain permainan dan menyelesaikan pencarian dan tugasan anda. Memandangkan anda tidak boleh bergerak bebas dengan Navigasi UI dihidupkan, anda perlu melumpuhkannya.

Cara Melumpuhkan Navigasi UI dalam Roblox

Teruskan membaca untuk mengetahui cara melepaskan diri anda dalam permainan Roblox dengan mematikan butang Navigasi UI.

Mematikan Navigasi UI dalam Roblox Dengan Backslash

Melumpuhkan Kunci Navigasi UI yang anda hidupkan secara tidak sengaja atau sengaja adalah mudah. Biasanya, ikatan kekunci untuk tetapan “Togol Pemilihan UI” ialah garis miring ke belakang (“\”). Jika anda secara tidak sengaja menekan garis miring ke belakang semasa bermain permainan, Navigasi UI anda telah dihidupkan dan anda menerima pemberitahuan di bahagian bawah sebelah kiri skrin anda. Pemberitahuan itu mempunyai arahan tentang cara untuk menogol kekunci ini: “Selasa belakang untuk menogol.”

Walau bagaimanapun, jika anda sedang bergaduh atau melakukan sesuatu yang bermakna dan tidak melihat pemberitahuan pada skrin anda, anda tidak akan mengetahui punca pepijat tersebut. Tetapi mematikan Navigasi UI boleh dilakukan dengan mengetik pada “\” sekali lagi. Atau, jika anda mempunyai kunci lain yang terikat pada pilihan ini, ketik kunci itu.

Togol Mencari Bind untuk Pemilihan UI

Dalam kebanyakan kes, hanya menekan garis miring ke belakang akan menyelesaikan masalah, tetapi bahagian ini akan menjawab anda jika anda masih buntu dan tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Sebelum anda boleh mematikan ciri ini, anda perlu mengetahui butang yang terikat untuk Navigasi UI. Inilah cara anda boleh meneruskannya:

 1. Pergi ke menu dengan mengetik “Escape”.
 2. Ketik bahagian “Bantuan”.
 3. Klik pada tab “Lain-lain”.
 4. Di bawah tab “Lain-lain”, anda boleh menemui tetapan “Togol Pemilihan UI”.
 5. Lihat kekunci yang perlu anda tekan untuk mematikan pilihan ini dan ketik butang yang ditunjukkan.

Butang untuk pilihan “Togol Pemilihan UI” akan bergantung pada cara anda mengkonfigurasi tetapan permainan. Sesetengah pemain mungkin telah menukar kunci garis miring ke belakang awal kepada yang lain, jadi garis miring ke belakang tidak akan membuatkan anda tersekat.

Melaraskan Tetapan Kawalan dalam Roblox pada PC

Jika anda bermain pelbagai permainan Roblox pada komputer anda, anda boleh melaraskan kawalan dan pengikat kekunci agar sesuai dengan gaya anda dan permainan tertentu. Selain daripada menukar ikatan kunci untuk “Togol Pemilihan UI,” anda boleh melakukan perkara yang sama dengan tetapan dan kawalan lain. Ini tidak boleh dilakukan untuk peranti mudah alih (Android dan iOS) atau konsol (dalam kes ini, Xbox).

Sesetengah permainan Roblox mempunyai tetapan kawalan yang tidak mencukupi, dan ia perlu untuk menukarnya, manakala yang lain mempunyai kawalan asas yang biasa dilakukan oleh pemain. Ini termasuk butang WSAD klasik untuk pergerakan, kekunci bar ruang untuk melompat, kekunci melarikan diri untuk menu dan tetapan, tab untuk maklumat tentang pemain, garis miring untuk sembang, dsb.

Menyesuaikan Sensitiviti

Salah satu kawalan yang boleh anda laraskan dalam permainan Roblox ialah kepekaan tetikus. Ini penting kerana ia mempengaruhi kamera dan pergerakannya. Kepekaan lalai ialah 0.5. Terdapat 10 tahap yang boleh anda ubah dan laraskan sensitiviti.

Kepekaan terendah yang boleh anda miliki dalam permainan Roblox ialah sifar, manakala yang paling tinggi ialah satu. Walau bagaimanapun, anda bukan sahaja boleh menetapkan sensitiviti kepada sama ada sifar atau satu, tetapi anda boleh menetapkannya di antara, sebagai contoh, pada 0.25 atau 0.75, bergantung pada keperluan anda.

Ambil perhatian bahawa, untuk kepekaan tetikus yang sempurna, anda juga perlu menukar DPI pada tetikus anda. Ini perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum memeriksa sensitiviti tetikus dalam permainan. Tahap DPI akan bergantung pada jenis permainan, gaya permainan anda dan tabiat permainan anda.

Anda juga boleh melaraskan tetapan agar sesuai dengan tetikus anda, kerana sesetengah tetikus mempunyai butang di sisi untuk akses yang lebih mudah dan permainan yang boleh membantu dalam permainan tertentu yang anda mempunyai terlalu banyak pilihan dan menetapkan semuanya kepada butang papan kekunci adalah tidak optimum.

Membuat Pelarasan Papan Kekunci

Jika anda tidak menyukai ikatan kunci lalai dalam permainan Roblox tertentu, anda boleh menukarnya dan melaraskannya mengikut keinginan anda. Walau bagaimanapun, dalam beberapa permainan di Roblox, anda tidak boleh melakukan ini. Tetapi untuk permainan di mana pilihan ini tersedia, inilah yang anda perlu lakukan:

 1. Buka Roblox pada komputer anda dan log masuk.
 2. Buka permainan di mana anda ingin membuat pelarasan dan ketik “Esc” pada papan kekunci semasa dalam permainan.
 3. Dalam menu, klik pada pilihan “Tetapan”.
 4. Klik pada “Kawalan”.
 5. Untuk menukar pengikatan kunci, Pilih mana-mana kawalan.
 6. Ketik butang yang anda mahu ikat bukannya butang lalai.

Pelarasan ini boleh berguna dalam permainan yang berbeza dan membolehkan pemain menyesuaikan tetapan agar sesuai dengan gaya permainan tertentu, sama ada permainan memandu atau FPS. Walau bagaimanapun, memandangkan anda tidak boleh menukar tetapan dalam sesetengah permainan, memasang pengawal adalah salah satu alternatif.

Soalan Lazim

Apakah UI pada Roblox?

UI bermaksud “Antara Muka Pengguna,” dan ia mewakili objek pada skrin yang anda lihat semasa bermain permainan. Anda boleh melihat elemen UI, seperti objek antara muka 2D dan GuiObjects, iaitu label, butang, bingkai dan sebagainya. Anda boleh membuat dan menyesuaikan objek ini dalam Roblox Studio.

Bolehkah saya menukar GUI saya kepada lalai?

Ya awak boleh. Ini boleh dilakukan dari Roblox Studio.

1. Anda mesti membuka profil anda dalam bahagian “Roblox Saya” dan klik pilihan “Edit tempat saya”.

2. Navigasi ke “Sisipkan.”

3. Pergi ke “Objek” dan “ScreenGui.”

4. Alihkan “ScreenGui” ke fail “StarterGui” dalam File Explorer untuk menyelesaikan proses.

Apakah perbezaan antara UI dan GUI dalam istilah Roblox?

Walaupun UI bermaksud “Antara Muka Pengguna,” GUI bermaksud “Antara Muka Pengguna Grafik.” Kebanyakan pemain menggunakan salah satu kerana, dalam Roblox, ia tidak mempunyai perbezaan yang nyata, dan pilihan boleh ditukar ganti. Walau bagaimanapun, GUI berinteraksi dengan menu yang berbeza, manakala rakan sejawatannya berurusan dengan perisian.

Elakkan Terperangkap dalam Situasi Berbahaya

Mengetahui cara untuk melumpuhkan Navigasi UI adalah penting kerana anda secara tidak sengaja boleh menekan butang untuk “Togol Pemilihan UI” dan terperangkap dalam situasi berisiko tanpa dapat bergerak. Menavigasi tetapan disyorkan untuk menyemak butang yang terikat pada Navigasi UI. Jika anda menekannya secara tidak sengaja, anda boleh mematikannya dengan cepat tanpa menjejaskan proses dalam permainan anda. Sama pentingnya untuk mengetahui cara melaraskan dan menukar tetapan untuk meningkatkan pengalaman permainan dalam Roblox.

Ikatan kekunci manakah yang anda gunakan untuk Navigasi UI? Adakah anda sering menukar tetapan kawalan apabila bermain permainan baharu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.