Cara melumpuhkan pembelian dalam apl pada telefon pintar & tablet Android

11
AndroidPIT samsung galaxy note8 tangan 1 tahun
© nextpit

Walaupun telefon pintar dan tablet hebat sebagai pengasuh digital sementara untuk menghiburkan kanak-kanak, mereka juga menimbulkan potensi risiko untuk anak-anak membelanjakan wang hasil titik peluh ibu bapa mereka untuk pembelian dalam apl dan di Gedung Google Play itu sendiri. Ketahui cara untuk mengelakkan pembelian yang tidak disengajakan dan tidak diingini pada telefon pintar atau tablet Android anda dalam artikel ini.

 • Baca juga: Android 12: Semua yang anda perlu tahu

Sesiapa sahaja yang mempunyai anak kecil kemungkinan besar telah menyerahkan telefon pintar atau tablet di tangan anak mereka, dengan mengandaikan tykes kecil ini belum mempunyai peranti mereka sendiri. Tetapi dengan begitu banyak permainan yang menawarkan pembelian dalam apl, bagaimanakah anda menghalangnya daripada memaksimumkan had kad kredit anda?

Dengan mempopularkan ciri pembelian satu klik, kemudahan sedemikian menjadikannya bahaya untuk peranti yang tidak selamat di tangan kanak-kanak. Mengamankan peranti anda juga akan membantu seseorang untuk mengelakkan pembelian secara tidak sengaja atau bahkan pembelian tidak sengaja.

Kedua-dua Google dan Apple menawarkan alatan untuk mengawal atau menghalang pembelian yang tidak diingini atau tidak disengajakan pada Android atau iOS/iPadOS. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukannya dalam ekosistem Google.

Pautan pantas:

Elakkan pembelian yang tidak diingini pada telefon pintar anda oleh anak anda

Jika kanak-kanak (atau remaja) menggunakan telefon pintar atau tablet anda dengan akaun pengguna Google anda dilog masuk, penyelesaian paling mudah ialah membuat semua pembelian memerlukan kelulusan melalui pengesahan kata laluan akaun. Untuk melakukan ini, ikuti langkah berikut:

2021 09 09 Kawalan ibu bapa 01

Paksa Gedung Google Play memerlukan kata laluan semasa pembelian / © NextPit

 1. Ketik gambar profil di penjuru atas skrin dalam Gedung Play.
 2. Pilih Tetapan.
 3. Ketik medan Pengesahan untuk melancarkan pilihan yang tersedia.
 4. Pilih Memerlukan pengesahan untuk pembelian.
 5. Pilih Untuk semua pembelian melalui pembelian Google Play pada peranti ini.
2021 09 09 Kawalan ibu bapa 02

Jangan dayakan pilihan pengesahan biometrik jika kanak-kanak boleh membuka kunci peranti menggunakan biometrik! / © NextPit

Seperti yang telah disebutkan oleh pilihan itu sendiri, anda perlu mengulangi langkah pada semua tablet dan telefon pintar yang digunakan oleh kanak-kanak.

Penting: Jangan dayakan pilihan Pengesahan Biometrik, jika tidak, kanak-kanak boleh membenarkan pembelian menggunakan cap jarinya atau sistem biometrik lain yang didaftarkan pada peranti.

Tidak perlu dikatakan, kata laluan akaun Google anda adalah peribadi dan tidak boleh dikongsi dengan anak anda. Jika perlu, lumpuhkan juga aktifkan pengesahan biometrik.

Selepas mengikuti langkah di atas, setiap kali anda atau sesiapa sahaja yang menggunakan peranti ingin membuat pembelian, anda/mereka perlu membenarkannya dengan memasukkan kata laluan akaun Google anda, termasuk pembelian dalam permainan dan dalam apl yang bergantung pada Sistem pembayaran Perkhidmatan Google Play.

Satu lagi perkara penting ialah ingat untuk mengulangi langkah untuk semua akaun pengguna yang telah didaftarkan pada telefon pintar atau tablet. Melakukannya akan membantu mengelakkan ketakutan yang tidak diingini pada peranti yang digunakan, contohnya, meliputi kawasan peribadi dan profesional.

Kawalan ibu bapa juga membantu mengelakkan pembelian yang tidak diingini

Pilihan lain yang kami cadangkan jika anak anda mempunyai tablet atau telefon pintarnya sendiri ialah memaksa kebenaran pembelian menggunakan kawalan ibu bapa. Google menawarkan apl Family Link untuk tujuan ini. Apl ini membolehkan anda membuat akaun pengguna khusus untuk anak atau remaja anda, serta menyertakan pilihan pentadbir lain untuk YouTube, carian web dan banyak lagi.

Selepas memasang apl pada telefon pintar anda atau telefon pintar penjaga kanak-kanak itu, lancarkan Family Link dan ikuti langkah yang ditunjukkan di bawah:

2021 09 09 Kawalan ibu bapa 03

Family Link memusatkan kawalan ibu bapa untuk akaun Google / © NextPit

 1. Selepas apl dilancarkan, pilih akaun pengguna ibu bapa atau penjaga.
 2. Dalam skrin seterusnya, pilih pilihan Ibu Bapa.
 3. Pilih Seterusnya dan kemudian saya bersedia.
 4. Pada skrin seterusnya, kami akan memilih untuk membuat akaun baharu untuk kanak-kanak itu dengan mengetik No.
  1. Jika dia sudah mempunyai akaun Google, cuma pergi ke Tetapan pada peranti lain, kemudian Google > Kawalan Ibu Bapa dan sediakan peranti itu untuk diurus daripada telefon pintar anda.
 5. Ketik Seterusnya untuk memulakan proses penciptaan akaun, yang memerlukan lebih banyak maklumat dan boleh mengambil masa sekitar 10 minit.
  1. Semasa langkah ini, anda perlu bersetuju menerima syarat penggunaan tambahan dan mengesahkan kata laluan pengguna anda, serta menerima peraturan privasi untuk akaun baharu.
 6. Pada akhir proses penciptaan ketik butang Seterusnya.
2021 09 09 Kawalan ibu bapa 04

Mencipta akaun baharu untuk anak atau remaja anda memerlukan sedikit kesabaran / © NextPit

Setelah akaun Family Link dibuat, gunakan log masuk sebagai akaun Google utama pada peranti kanak-kanak itu. Kemudian, kembali ke telefon pintar anda dan lancarkan apl Family Link untuk menyediakan sekatan yang berkaitan pada akaun anak:

 1. Ketik butang Lihat di bawah profil yang akan mempunyai pembelian terhad.
 2. Pilih pilihan Urus tetapan.
 3. Pilih Google Play.
 4. Ketik Memerlukan kelulusan untuk.
 5. Pilih pilihan Semua kandungan hanya untuk selamat!
2021 09 09 Kawalan ibu bapa 05

Family Link membolehkan anda menyekat dan mengurus penggunaan perkhidmatan Google lain / © NextPit

Setelah itu selesai, setiap kali kanak-kanak itu cuba membeli kandungan, mereka perlu membenarkan transaksi pada peranti ibu bapa atau penjaga.
Bergantung pada konfigurasi akaun kedua, adalah wajar untuk menyemak bahawa tiada bentuk pembayaran yang didaftarkan dalam akaun tersebut. Jika ada, ikut sahaja langkah di bahagian seterusnya.

Alih keluar kad kredit atau debit yang berkaitan pada akaun Google

Pilihan ini agak radikal dan tidak disyorkan jika anda juga membeli banyak apl, mempunyai langganan atau pembayaran berulang yang dikaitkan dengan akaun Google anda atau menggunakan perkhidmatan Google Pay. Mengalih keluar semua kaedah pembayaran anda daripada akaun Google digunakan pada semua peranti yang dikaitkan dengan log masuk, jadi fikir dengan teliti sebelum anda meneruskan dan memadam bersih akaun anda.

Untuk mengalih keluar kad kredit, kad debit atau kaedah pembayaran lain daripada akaun anda, ikut langkah berikut:

2021 09 09 Kawalan ibu bapa 06

Proses ini juga boleh dilakukan melalui tapak web Google Pay atau dalam apl pembayaran / © NextPit

 1. Lancarkan apl Gedung Play dan ketik foto profil anda.
 2. Pilih pilihan Pembayaran dan langganan.
 3. Pilih Kaedah pembayaran.
 4. Tatal ke bawah skrin dan lancarkan pilihan Tetapan pembayaran Lagi.
 5. Penyemak imbas akan membuka senarai semua kaedah pembayaran yang tersedia yang didaftarkan pada akaun. Ketik Alih keluar.
 6. Sahkan pengalihan keluar kad kredit/debit daripada akaun dengan mengetik Alih keluar sekali lagi.
2021 09 09 Kawalan ibu bapa 07

Ini patut diulang: Proses ini mengalih keluar semua kaedah pembayaran daripada Google Pay dan perkhidmatan Google yang lain / © NextPit

Anda perlu mengulangi langkah ini untuk setiap kaedah pembayaran yang didaftarkan, serta semua untuk semua akaun pengguna yang dikaitkan dengan peranti.

Sebagai tambahan kepada langkah berjaga-jaga yang disenaraikan di atas, adalah penting untuk diingat bahawa sesetengah apl dan permainan masih boleh menyimpan data kad secara bebas daripada akaun Google anda. Atas sebab ini, adalah baik untuk tidak meninggalkan anak anda tanpa pengawasan dengan kad kredit atau debit anda, sambil memantau penyata kad kredit/debit anda setiap bulan serta mengaktifkan pemberitahuan perbelanjaan jika bank atau institusi kewangan yang mengeluarkan kad kredit/debit menawarkan pilihan sedemikian.