Cara Memasang Apl pada Amazon Fire Stick

116

Kedai aplikasi Firestick terbina dalam menawarkan pilihan perkhidmatan penstriman popular yang mengagumkan seperti Netflix dan Hulu. Jika apl tertentu tidak disertakan dalam pustaka, jangan risau, masih ada cara untuk menambahkannya pada peranti anda. Dalam artikel ini, anda akan melihat cara memasang apl pada Firestick melalui tapak web Amazon atau dengan memuatkan apl itu.

Cara untuk Memasang Apl pada Firestick

Fire TV Stick mempunyai segelintir aplikasi yang tersedia untuk pengguna tertentu. Contohnya, Video Segera Amazon adalah percuma untuk pelanggan Amazon Prime sebagai perkhidmatan penstriman video terbina dalam. Apl lain tersedia di Amazon Appstore untuk disemak dan dimuat turun oleh sesiapa sahaja, termasuk HBO Max, Hulu, Netflix, pelbagai permainan, VPN dan banyak lagi.

Jika sesuatu yang anda ingin pasang tidak tersedia di Amazon Appstore, jangan risau, kerana anda tidak terhad kepada produk Amazon sahaja. Memandangkan Firestick adalah berdasarkan Android OS, anda boleh sideload/pasang apl Android yang dimuat turun secara individu.

Terdapat beberapa cara berbeza anda boleh menambah kandungan pada peranti anda, termasuk yang berikut:

Menggunakan Amazon Appstore pada Fire TV Stick untuk Memasang Apl

Anda boleh pergi ke Amazon App Store pada Fire TV Stick atau Cube anda untuk menyemak perkara yang tersedia untuk dimuat turun. Terdapat banyak apl untuk dipilih, jadi menatal melalui perpustakaan boleh menjadi agak menyeronokkan. Begini cara untuk menyemak imbas dan memuat turun apl baharu pada Fire TV Stick anda dengan menggunakan alat kawalan jauh anda.

 1. Pergi ke “Skrin Utama” kayu api anda.
 2. Ketik butang navigasi “Kanan” berulang kali sehingga anda mendarat pada ikon “apl”.
 3. Tekan butang navigasi “Turun” dan pilih “Dapatkan Lagi Apl.”
 4. Senarai apl dan permainan yang ditampilkan muncul. Pilih apl dengan menekan butang tengah pada pad arah.
 5. Pilih “Dapatkan” untuk memasang apl.
 6. Kebanyakan apl pada Firestick adalah percuma. Walau bagaimanapun, jika itu tidak berlaku, klik pada ikon troli beli-belah kecil untuk membelinya, kemudian ikut gesaan.

Setelah anda selesai, apl itu akan ditambahkan pada skrin utama anda. Anda boleh melancarkannya dengan segera dengan menavigasi ke sana dan hanya mengklik padanya.

Menggunakan Carian Firestick untuk Muat Turun Apl pada Stick/Kiub Fire TV

Jika anda tahu apa yang anda cari, anda tidak perlu membuang masa menyemak imbas. Lebih baik menggunakan fungsi carian terbina dalam apabila anda mempunyai apl tertentu dalam fikiran.

Dengan menggunakan ciri ini, anda boleh mencari mana-mana aplikasi yang tersedia pada peranti anda atau dalam Amazon Appstore. Begini cara menggunakan Fungsi Carian untuk mencari dan memuat turun apl pada Fire TV Stick.

 1. Tekan butang “Rumah” pada alat kawalan jauh kayu api anda, kemudian ketik butang navigasi kiri untuk menyerlahkan “kaca pembesar” (pilihan “Cari”).
 2. Tekan “butang bawah” untuk menyerlahkan “bar carian” kemudian tekan “butang pilih” (butang navigasi tengah).
 3. Papan kekunci kini muncul pada skrin. Gunakan alat kawalan jauh anda untuk menaip nama apl atau sebahagian daripada nama dan kemudian semak imbas hasil yang dipaparkan secara automatik semasa menaip.
 4. Pilih apl dengan mengklik pada “butang tengah” pada pad arah.
 5. Klik pada “Dapatkan” untuk menyelesaikan pemasangan. Jika ini adalah kali kedua anda memuat turun apl, butang tersebut akan berbunyi “Muat turun”.
 6. Pada skrin yang sama, pilih “Buka” setelah ia berjaya dimuat turun.

Gunakan Alexa untuk Muat Turun/Pasang Apl pada Fire TV Stick of Cube

Alexa, pembantu peribadi anda, sedia membantu apabila anda memerlukannya. Fire TV Stick dan Cube mempunyai ciri kawalan suara menggunakan Alexa Voice Remote anda (atau dengan menyebut “Alexa” pada Fire TV Cube) untuk mengawal peranti anda. Begini cara memuat turun aplikasi pada Firestick menggunakan arahan suara Alexa.

 1. Untuk kayu api, ketik “butang mikrofon” pada Alexa Voice Remote anda dan sebut nama apl itu. Untuk Fire TV Cube, gunakan alat kawalan jauh atau sebut “Alexa, muat turun [app name].”
 2. Apabila apl muncul pada skrin, pilih “Dapatkan” atau sebut “Ya” apabila Alexa bertanya sama ada anda mahu memasangnya.

Menggunakan Laman Web Amazon Appstore untuk Muat Turun/Memasang Apl ke Fire TV Stick

Untuk tidak mengelirukan dengan Fire OS/Amazon Appstore, anda boleh mengakses Amazon.com Appstore sebaliknya. Jika anda mendapati papan kekunci Fire TV tidak praktikal, pilihan ini ialah penyelesaian lain. Daripada memuat turun apl secara manual, anda boleh melakukannya pada komputer anda.

Laman web rasmi Amazon menawarkan cara untuk memasang mana-mana aplikasi yang tersedia di kedai. Ia adalah proses yang agak automatik yang memerlukan hanya beberapa langkah. Anda boleh mencari amazon.com secara terus atau mengakses halaman web “Permainan dan Apl”. Yang terakhir mungkin lebih cekap.

Begini cara memuat turun aplikasi ke Fire TV Stick menggunakan halaman web Amazon Games dan Apps.

 1. Pergi ke amazon.com/appstore dalam penyemak imbas, kemudian klik pada pautan “Apl TV Api” dalam menu navigasi di bahagian atas atau pergi terus ke “Apl dan Permainan untuk Amazon Fire TV dan Fire TV Stick.”
 2. Di sebelah kiri skrin, terdapat bar sisi dengan senarai peranti. Pilih “TV Api.”
 3. Kedai aplikasi web memuatkan halaman untuk semua peranti Fire TV. Tatal ke bawah menu kategori kiri sehingga anda mencapai bahagian “Model TV Api”, kemudian pilih model Stick atau Kiub Fire TV anda.
 4. Apl dibahagikan kepada kategori di bar sisi sebelah kiri. Tatal sehingga anda menemui apa yang anda mahu dan pilihnya.
 5. Klik pada menu lungsur turun “Hantar kepada:” di bahagian atas sebelah kanan, kemudian pilih peranti Fire TV Stick atau Cube anda.
 6. Klik pada butang “Dapatkan Apl” untuk memuat turun aplikasi.

Apabila anda selesai memasang apl, buka tab “Apl” pada Fire TV Stick atau Skrin Utama Cube. Jika muat turun berjaya, anda akan dapat mencari tambahan baharu di sana.

Sideload Apps ke Fire TV Stick atau Cube Anda

Untuk sebarang item yang tidak tersedia di Amazon App Store, anda boleh cuba menggunakan sumber pihak ketiga untuk memuat turun dan memasangnya, yang dikenali sebagai apl pemuatan sisi. Untuk melakukan itu, anda perlu membuat beberapa pelarasan pada peranti anda. Berikut ialah cara untuk mendayakan apl pihak ketiga dalam Tetapan untuk memuatkan permainan dan apl kegemaran anda.

 1. Tekan “butang Laman Utama” pada alat kawalan jauh Fire TV Stick atau Cube anda, kemudian berulang kali tekan butang navigasi “Kiri” atau “Kanan” sehingga anda menyerlahkan “ikon Tetapan.”
 2. Tekan butang navigasi “Bawah”, kemudian pilih “TV Api Saya.”
 3. Pilih “Perihal.”
 4. Pada skrin “Perihal”, serlahkan nama peranti di bahagian atas dan tekan berulang kali “butang Tindakan” (butang navigasi tengah) sehingga anda menjadi “Pembangun”.
 5. Tekan “butang belakang” alat kawalan jauh, kemudian pilih “Pilihan pembangun”.
 6. Tekan “butang bawah” alat kawalan jauh dan pilih “Pasang apl yang tidak diketahui”.
 7. Sekarang, anda perlu memilih apl yang anda benarkan untuk memasang mana-mana apl baharu, seperti “Pemuat Turun”, “Google Play”, “Pelayar Sutera”, dsb. Serlahkan apl itu dan tekan “butang Tindakan” untuk menghidupkan mod pembangun. Apl tersebut mesti dipasang untuk muncul dalam menu ini.

Sebaik sahaja anda telah memilih apl yang anda benarkan untuk memasang apl lain, anda sudah bersedia untuk menggunakannya.

Gunakan Telefon Android untuk Memasang Apl ke Fire TV Stick atau Cube

Buat masa ini, peranti Amazon hanya menyokong aplikasi Android terpilih. Berita baiknya ialah jika anda mempunyainya pada telefon anda, anda boleh memindahkannya ke peranti Fire TV anda dan melihat sama ada ia berfungsi. Begini cara melakukannya.

 1. Pastikan kedua-dua telefon dan Fire TV Stick anda disambungkan ke rangkaian yang sama.
 2. Hidupkan pemasangan sumber tidak diketahui dengan pergi ke “Tetapan > Peranti > Pilihan Pembangun” dan memilih “Penyahpepijatan ADB” untuk menghidupkannya.
 3. Pada telefon atau peranti Android anda, lancarkan “Gedung Play” dan muat turun “Apps2Fire.”
 4. Lancarkan “Apps2Fire” pada peranti Android anda.
 5. Pilih “elipsis menegak” (tiga titik menegak) di bahagian atas sebelah kanan, kemudian ketik pada tab “SETUP”.
 6. Pilih “RANGKAIAN” dan tunggu apl selesai mengimbas peranti pada rangkaian.
 7. Pada Fire TV Stick atau Cube, pergi ke “Tetapan > Peranti > Perihal > Rangkaian” dan ambil perhatian tentang IP dan nama peranti. Nama itu mungkin sesuatu yang gila seperti Amazon-af23dft56.
 8. Pada telefon pintar anda, pilih peranti anda daripada senarai.
 9. Pilih tab “APL TEMPATAN” di bahagian atas.
 10. Semak imbas dan pilih apl yang ingin anda hantar ke Fire TV Stick atau Cube anda, kemudian ketik pada “Pasang.”
 11. Apl dipasang secara automatik dan sedia untuk digunakan atau diuji.

Sebaik sahaja anda selesai, apl tersebut dipaparkan secara automatik pada skrin utama anda.

Gunakan Apl Muat Turun untuk Memasang Apl pada Stick atau Kiub Fire TV

Anda juga boleh memuatkan aplikasi dengan menggunakan Apl muat turun oleh AFTVnews. Pertama sekali, anda perlu memasang aplikasi pada peranti Fire TV anda. Anda boleh menggunakan Alexa Voice Remote, melakukannya secara manual melalui Fungsi Carian, atau mengakses Amazon Appstore.

Selepas anda memasang apl, anda boleh membukanya untuk mula memuat turun apl lain untuk dimuatkan ke Fire TV Stick atau Cube anda. Terdapat dua cara untuk memasang apl pihak ketiga dengan Downloader.

Pasang Apl Pihak Ketiga melalui Pengunduh Menggunakan URL/APK Terus

 1. Pergi ke “Rumah” pada bar sisi sebelah kiri.
 2. Pilih kotak “Masukkan URL atau Istilah Carian:”.
 3. Taipkan “URL” fail yang ingin anda import.
 4. Pilih “Pergi” untuk memulakan muat turun.
 5. Setelah muat turun APK selesai, pasang pakej dengan memilih “Buka” dalam kotak “Status”.
 6. Apl Downloader kemudian memberitahu anda sebaik sahaja fail APF dipasang sepenuhnya. Jika anda ingin membukanya dengan segera, klik “Buka.” Jika tidak, klik “Selesai.”

Anda boleh memadam fail APK selepas itu. Downloader juga mempunyai pelayar terbina dalam yang membolehkan anda memuat turun fail terus dari internet. Begini cara melakukannya:

 1. Buka Pemuat Turun dan pilih “Penyemak Imbas” dari bar sisi kiri.
 2. Taipkan alamat dan klik “Pergi.”
 3. Pilih “Mod Skrin Penuh” daripada menu hamburger.
 4. Tatal halaman dengan alat kawalan jauh anda dan cari pautan muat turun.
 5. Setelah fail dimuat turun, klik “Pasang.”
 6. Pemberitahuan akan muncul apabila apl dipasang. Klik “Selesai” untuk menyelesaikan atau “Buka” untuk menggunakannya dengan segera.

Soalan Lazim Tambahan

1. Apakah Program yang Ada di Amazon Firestick?

Hampir semua perkara di TV kabel juga tersedia di Firestick.

Saluran utama biasanya mempunyai apl individu yang boleh anda muat turun dari kedai. Ini termasuk:

· Berita NBC

· CBS

· Berita ABC

· PBS

· USA Today

· Fox News

· Rangkaian Cuaca

Jika anda mempunyai anak, mereka boleh menonton Paw Patrol pada Nick Jr. atau salah satu daripada 1500 filem di Kanak-kanak Popcornflix. Terdapat beberapa lagi saluran mesra kanak-kanak untuk Fire TV, jadi pastikan anda menyemak App Store.

Firestick juga menyokong pelbagai perkhidmatan penstriman premium. Anda boleh memuat turun aplikasi individu dan log masuk ke akaun anda. Berikut ialah senarai saluran premium yang tersedia di Fire TV Stick:

· Hulu + TV Langsung

· Netflix

· DirectTV Sekarang

· TV anduh

2. Apakah Apl Percuma untuk Firestick?

Kebanyakan apl untuk Fire TV Stick sebenarnya adalah percuma. Selain daripada saluran premium yang disebutkan di atas, anda boleh memuat turun dan menggunakan kebanyakannya tanpa caj.

Berikut ialah senarai aplikasi percuma untuk Firestick yang dibahagikan kepada tiga kategori.

Filem dan rancangan TV:

· Kodi

· Tubi

· TV IMDB

· BBC iPlayer (di UK sahaja)

· Crackle

· TV Pluto

Sukan:

· Mobdro

· TV OLA

· NetTV secara langsung

· TV Redbox

Muzik:

· Youtube

· Kedut

· Spotify

Penyemak imbas dan aplikasi utiliti tertentu juga tersedia secara percuma. Selain daripada Downloader, Togol tetikus dan FileLinked takde kos apa-apa.

Boleh Bermain Dengan Firestick

Seperti yang anda lihat, memuat turun apl pada Fire TV Stick anda adalah pantas dan tidak menyakitkan. Amazon App Store dilengkapi dengan baik dan mesra pengguna.

Jika apl tidak tersedia, terdapat penyelesaian alternatif. Anda boleh memuatkan apl melalui telefon anda (jika ia adalah Android) atau apl utiliti perantaraan.

Adakah anda mendapati Firestick anda mudah digunakan? Adakah anda lebih suka peranti penstriman lain? Komen di bawah dan kongsi dengan komuniti.