Cara memasang atau mengemas kini APK WhatsApp terkini

32
stickers dan gold unsplash
© Dan Gold/Unsplash

Adakah anda ingin melakukan pemasangan WhatsApp secara manual pada telefon pintar Android anda atau hanya mempunyai versi terkini apl pemesejan tanpa perlu melalui Gedung Google Play? Biar kami terangkan dalam tutorial langkah demi langkah ini tentang cara memuat turun dan memasang APK WhatsApp pada peranti anda.

Lebih kerap daripada tidak, anda akan menemui perkataan tentang ciri baharu (atau lebih banyak lagi!) di WhatsApp, tetapi tidak menemuinya dalam versi Messenger anda. Biarkan NextPit memberitahu anda cara anda boleh mengemas kini WhatsApp kepada versi terkini menggunakan panduan ini. Ini kerana bukan sahaja ada satu cara untuk mengemas kini WhatsApp melalui Gedung Google Play atau AppStore, kerana anda juga boleh melakukannya melalui versi beta dan fail APK.

Pemesej segera WhatsApp sentiasa menerima versi baharu, dan memastikan anda melakukan semakan kemas kini biasa adalah berbaloi dengan usaha anda. Sebagai contoh, Facebook terus mengusahakan keselamatan sembang, mengoptimumkan reka bentuk pemesej segera serta menambah fungsi baharu sepenuhnya. Ia juga bukan sesuatu yang luar biasa bagi rakan anda dalam sembang untuk melaporkan ciri baharu yang anda masih tidak dapat gunakan. Pernahkah anda terfikir mengapa begitu?

Isi kandungan:

 1. Mengemas kini WhatsApp secara manual

  1. Di manakah saya boleh mendapatkan APK WhatsApp terkini?
  2. Cara memasang WhatsApp melalui APK/AAB pada Android
 2. Semak versi semasa dan untuk kemas kini baharu

  1. Kemas kini WhatsApp melalui Gedung Google Play
  2. Kemas kini WhatsApp melalui Apple App Store di bawah iOS
 3. Penyertaan program beta WhatsApp

  1. Sertai program beta WhatsApp pada Android
  2. Sertai program beta WhatsApp pada iOS

Kemas kini WhatsApp baharu tidak dilancarkan kepada semua pengguna secara serentak. Ini sebahagiannya disebabkan oleh tetapan kemas kini telefon pintar anda, dengan faktor lain seperti sistem pengendalian mudah alih anda atau fakta bahawa terdapat program beta untuk ciri baharu dalam permainan. Untuk membolehkan anda memasang versi WhatsApp terkini secepat dan semudah mungkin, kami telah meringkaskan segala-galanya mengenai kemas kini WhatsApp di bawah.

Mengemas kini WhatsApp secara manual

Walaupun kebanyakan pengguna sepatutnya berpuas hati dengan mengemas kini messenger segera menggunakan kaedah konvensional pada iOS dan Android, mungkin ada di antara kita yang mengalami masalah sepanjang perjalanan. Jika kaedah tradisional tidak berfungsi untuk anda, masih terdapat cara lain untuk menerima kemas kini baharu lebih awal.

Sebab untuk mengemas kini WhatsApp secara manual adalah pelbagai aspek – sesetengah daripada kita tidak mempunyai Gedung Play/Gedung Apl alternatif yang berfungsi pada peranti kami (Huawei, sesiapa?) atau mungkin anda lebih suka mengemas kini kepada versi yang belum diedarkan secara automatik kepada telefon pintar anda lagi.

Di manakah saya boleh mendapatkan APK WhatsApp terkini?

Secara logiknya, pilihan pertama ialah memuat turun fail versi WhatsApp terkini sebagai pakej pemasangan Android daripada halaman utama WhatsApp. Pada Julai 2021, kaedah ini masih akan berfungsi dengan fail APK, walaupun mulai Ogos 2021 dan seterusnya, WhatsApp mungkin menawarkan format fail AAB yang lebih baharu.

Menerusi saluran rasmi adalah yang terbaik kerana anda boleh memastikan bahawa fail APK tidak mengandungi sebarang jenis perisian hasad atau perisian tebusan tersembunyi. Sudah tentu, terdapat tapak lain yang membawa APK WhatsApp tetapi anda harus berhati-hati dengannya, walaupun secara umumnya, tapak menyedut kerana APK Mirror dan APK Pure boleh dipercayai pada kebanyakan masa.

Cara memasang WhatsApp melalui APK/ABB pada Android

Memasang versi terkini WhatsApp melalui fail APK/ABB pada Android adalah urusan yang sangat mudah. Mula-mula anda perlu memuat turun kedua-dua fail APK dan AAB ke memori dalaman telefon pintar anda.

Dari sana menggunakan pengurus fail pilihan anda, aktifkan pemasangan apl daripada sumber pihak ketiga sebagai arahan dalam panduan terperinci kami tentang Cara memasang fail APK untuk memasang fail pada telefon pintar anda. Untuk berada di bahagian yang selamat, semak nombor versi sekali lagi untuk melihat sama ada kemas kini WhatsApp berjaya.

Kemas kini WhatsApp Android 03

Adakah anda memilih versi APK yang betul? Sebaiknya semak semula nombor versi di sini! / © WhatsApp / Tangkapan skrin: NextPit.com

Kami juga akan mengesyorkan anda untuk menetapkan tetapan keselamatan pada telefon pintar anda untuk membenarkan pemasangan daripada sumber yang tidak diketahui.

Semak versi dan untuk kemas kini baharu

Mari kita mulakan dengan kaedah paling mudah untuk melihat sama ada anda masih menjalankan versi lama WhatsApp. Pengutus akan menunjukkan kepada anda nombor versi semasa yang dipasang pada telefon pintar anda.

Untuk melakukan ini, masukkan menu Tetapan dalam WhatsApp, yang serupa tidak kira sama ada anda menjalankan iOS atau Android. Di sana, anda boleh mengetik Bantuan, diikuti dengan Maklumat apl. Anda akan dapat melihat versi WhatsApp semasa di sini.

Kemas kini WhatsApp Android 01

Ini adalah cara anda mengetahui versi WhatsApp yang anda jalankan / © NextPit

Setiap kali kami memperkenalkan sebarang ciri baharu dalam WhatsApp, kami akan sentiasa cuba untuk menentukan versi di mana ciri itu dilaksanakan. Anda sentiasa boleh mencari versi terkini WhatsApp di Gedung Google Play dan App Store Apple.

Jika anda perasan bahawa anda menjalankan versi lama WhatsApp, mengapa tidak mencari kemas kini secara manual dan harap mengemas kininya? Kaedah ini berfungsi sedikit berbeza pada Android dan iOS.

Kemas kini WhatsApp melalui Gedung Google Play

Apabila mencari kemas kini untuk WhatsApp pada Android, hanya pergi ke Gedung Google Play. Di sana, anda boleh mencari WhatsApp dan melihat jika terdapat butang Kemas Kini untuk diklik. Jika itu tidak muncul, maka ini bermakna anda sedang menggunakan WhatsApp versi terkini.

Kemas kini WhatsApp Android 02

Anda boleh menyemak Gedung Google Play untuk versi WhatsApp terkini dalam sekejap/ © NextPit

Jika nombor versi anda tidak sepadan dengan nombor versi yang ditunjukkan di Gedung Google Play, maka anda boleh melakukan kemas kini “manual”. Anda boleh mencari kaedah alternatif untuk melakukannya lebih jauh di bawah panduan ini, kerana kami perlu membantu pengguna iOS yang juga sedang menunggu kemas kini terlebih dahulu.

Kemas kini WhatsApp melalui Apple App Store di iOS

Kemas kini WhatsApp baharu juga harus dimuat turun dan dipasang pada iOS secara automatik. Jika versi yang dipasang berbeza daripada versi di App Store, anda boleh memulakan kemas kini secara manual. Untuk melakukan ini, pergi ke App Store pada iPhone atau iPad anda dan ketik gambar profil anda di penjuru kanan sebelah atas.

Kemas kini WhatsApp ios 01

Anda juga boleh pergi ke apl terus pada iOS dan mencari butang kemas kini. Kemas kini kini tersedia sebagai sen di sini © Apple / Petikan Skrin: NextPit

Sejak iOS 13, semua kemas kini yang tersedia pada masa ini dan masa lalu ditunjukkan di sana. Jika anda melihat WhatsApp muncul dalam senarai aplikasi yang sedia menerima kemas kini, ketik butang Kemas Kini untuk memasang versi terkini daripada menu yang sama.

Sertai program beta WhatsApp pada Android

Anda akan menerima kemas kini dengan lebih pantas jika anda mengambil bahagian dalam program beta. Versi beta ialah versi perisian yang belum dikeluarkan yang telah disediakan oleh pembangun kepada kumpulan orang tertentu untuk tujuan ujian. Versi beta tidak selalu stabil dan cenderung agak kurang selamat kerana pembetulan pepijat yang tidak dapat diselesaikan.

Jika anda masih mahu mengambil bahagian dalam program beta, anda boleh mendaftar untuknya pada Android. Sebagai peraturan, bagaimanapun, semua ruang dalam program beta telah diisi pada masa ini, jadi mungkin sukar untuk mendapatkan tempat. Jika itu tidak menghalang anda daripada mencuba, anda sentiasa boleh menyemak halaman WhatsApp di Gedung Google Play secara tetap untuk melihat sama ada program beta mempunyai ruang yang tersedia untuk menerima penguji baharu.

Sertai program beta WhatsApp pada iOS

Perkara yang berfungsi pada Android melalui Gedung Google Play juga serupa dengan “Testflight” app pada iOS. Muat turun aplikasi Testflight daripada Apple App Store dan buka pautan untuk WhatsApp beta pada iDevice anda. Malangnya, terdapat juga bilangan peserta yang terhad di sini, jadi anda mungkin ditolak di sini juga.

 • Menggunakan WhatsApp pada 5 peranti dalam versi beta terkini

Jika masih terdapat tempat yang tersedia, anda boleh meneruskan dengan memasang versi beta WhatsApp dengan memilih Terima.

Jadi, kami telah bercakap tentang pelbagai kemungkinan untuk mendapatkan versi WhatsApp terkini untuk iOS dan Android. Adakah anda berjaya mengemas kini WhatsApp anda menggunakan salah satu daripada pilihan yang dinyatakan di atas, atau adakah anda menghadapi sebarang masalah semasa berbuat demikian? Beritahu saya dalam komen!