Cara Mematikan Hari Lahir Anda di Facebook

86

Facebook memberitahu semua rakan anda tentang hari lahir anda secara lalai. Di sebalik ketidakikhlasan yang dirasakan, terdapat sebab yang baik untuk menyembunyikan hari lahir anda di Facebook sama sekali. Tarikh lahir anda ialah sekeping data yang akan dicari oleh pencuri identiti, dan mungkin anda tidak mahu mengingatkan orang lain tentang umur anda.

Walau apa pun sebabnya, menghentikan pemberitahuan kepada suapan rakan anda adalah proses yang mudah. Dalam artikel ini, anda akan belajar cara melakukannya pada apl mudah alih dan penyemak imbas desktop. Tambahan pula, jika anda bosan menerima pemberitahuan tentang hari lahir orang lain, anda boleh mengalih keluar ciri itu.

Mematikan Pemberitahuan Hari Lahir pada Desktop

Prosesnya tidak akan terlalu berbeza sama ada anda bekerja pada desktop atau peranti mudah alih. Kami bermula dengan proses desktop, tetapi jangan ragu untuk menggunakan mana-mana yang anda ada di tangan.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah log masuk ke akaun Facebook anda. Anda akan tiba di suapan berita anda. Dari sana, ikuti langkah berikut:

 1. Klik pada ikon Profil nama anda di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Klik pada Profil anda di bahagian atas menu.
 3. Pada halaman profil anda, klik butang Perihal betul-betul di bawah foto muka depan anda.
 4. Dalam gambaran keseluruhan bahagian Perihal, klik pada Kenalan dan Maklumat Asas.
 5. Tatal ke bawah ke Maklumat Asas dan klik pada ikon pensel di sebelah kanan Tarikh Lahir.
 6. Sebaik sahaja anda mengklik pada ikon pensel, pilih ikon Privasi. Ini akan mendedahkan menu privasi, di mana anda boleh memilih siapa yang boleh melihat hari lahir anda dan siapa yang akan menerima pemberitahuan mengenainya.
 7. Jika anda ingin menyembunyikannya sepenuhnya, pilih Hanya Saya.
 8. Jangan lupa untuk menukar tetapan privasi pada tahun lahir anda juga. Setelah selesai, klik Simpan.

Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda telah menjadikan hari lahir anda tidak kelihatan kepada pengguna Facebook selain diri anda sendiri. Tiada siapa yang akan menerima pemberitahuan tentang hari lahir anda dan sesiapa pun tidak akan dapat melihatnya. Sekarang, ke versi mudah alih.

Mematikan Pemberitahuan Hari Lahir pada Mudah Alih

Anda akan memulakan proses kali ini dengan melancarkan aplikasi Facebook pada telefon anda. Apl ini tidak diperlukan dan anda juga boleh menggunakan langkah yang digariskan di atas dalam penyemak imbas mudah alih. Setelah apl dilancarkan, ikut langkah berikut:

 1. Halaman pertama yang anda lihat ialah suapan berita anda. Ketik pada gambar profil anda di sebelah kiri bar carian.
 2. Ketik pada Lihat Maklumat Perihal Anda.
 3. Di bawah Maklumat Asas, cari hari lahir anda dan ketik butang Edit di sebelahnya.
 4. Kembangkan menu tetapan privasi di sebelah hari lahir anda untuk mendedahkan menu privasi dan pilih Hanya Saya. Anda mungkin perlu mengetik Lagi Pilihan jika pilihan itu tidak dipaparkan.
 5. Tukar tetapan privasi pada tahun lahir anda juga. Setelah selesai, ketik Simpan di bahagian atas sebelah kanan skrin.

Seperti yang anda lihat, kedua-dua prosedur adalah serupa, dan kedua-dua prosedur tidak boleh mengambil masa lebih daripada satu minit untuk diselesaikan. Sekarang, jika anda tidak mahu menerima pemberitahuan tentang hari lahir orang lain, anda juga boleh mematikannya.

Mematikan Pemberitahuan Hari Lahir Rakan

Kadangkala pemberitahuan hari lahir menimbulkan rasa kewajipan untuk membalas, dan itu boleh menjengkelkan. Untuk berhenti menerima pemberitahuan untuk hari lahir, akses halaman tetapan Facebook anda.

Anda boleh melakukan ini dengan mengklik anak panah ke bawah pada bar atas halaman Facebook anda atau dengan mengakses Halaman tetapan secara langsung.

Klik pada Pemberitahuan dalam menu bar sisi kiri dan tatal ke bawah ke Hari Lahir. Kembangkan bahagian Hari Lahir dan matikan pemberitahuan. Anda tidak lagi akan menerima sebarang pemberitahuan tentang hari lahir daripada Facebook.

Soalan Lazim

Berikut ialah jawapan kepada lebih banyak soalan anda tentang pemberitahuan Hari Lahir Facebook.

Saya masih mahu mendapatkan ucapan selamat hari lahir, tetapi saya tidak mahu sesiapa mempunyai akses kepada maklumat peribadi saya. Adakah saya mempunyai sebarang pilihan?

Ya! Jika anda bimbang orang lain mengetahui hari lahir anda, tetapi anda masih menyukai ucapan selamat hari lahir, anda boleh menyembunyikan tahun lahir anda.

Menyembunyikan tahun lahir anda akan melindungi maklumat peribadi anda. Tetapi, rakan anda masih akan menerima peringatan hari lahir setiap tahun.

Apakah yang perlu saya lakukan jika saya ingin menyembunyikan hari lahir saya daripada beberapa rakan?

Jika anda ingin menyembunyikan hari lahir anda daripada beberapa pengguna Facebook, anda boleh mengklik pilihan Tersuai dan bukannya pilihan Hanya Saya yang ditunjukkan di atas. Pilihan tersuai membolehkan anda menyembunyikan hari lahir anda daripada sesetengah individu.

Selamat Hari Lahir kepada Anda, dan Hanya Anda

Mematikan atau menyembunyikan hari lahir anda di Facebook mempunyai banyak tujuan. Prosesnya agak mudah dan mudah. Apa yang anda perlu lakukan ialah mengakses halaman Perihal anda dan menukar tetapan privasi untuk melarang akses kepada sesiapa kecuali diri anda sendiri. Anda boleh melakukannya dari mana-mana pelayar atau apl Facebook. Semasa anda melakukannya, anda boleh mematikan pemberitahuan tentang hari lahir orang lain dengan cepat jika anda terlalu cenderung.

Mengapa anda mahu hari lahir anda disembunyikan daripada rakan-rakan? Adakah anda fikir ia adalah isu keselamatan jika orang ramai mengakses maklumat tarikh lahir anda dengan mudah? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.