Cara Memautkan Folder dalam Obsidian

45

Obsidian ialah apl pengambilan nota popular yang membantu anda mengatur tugasan dan mengikuti jadual anda. Ia menggunakan peti besi dan folder untuk berfungsi dan menyimpan nota anda secara setempat pada telefon atau komputer anda. Anda boleh menyambung idea anda dan menavigasi sistem dengan lebih baik dengan pautan.

Cara Memautkan Folder dalam Obsidian

Walau bagaimanapun, pautan dalam fungsi Obsidian sedikit berbeza daripada dalam apl pengambilan nota lain, seperti Notion. Artikel ini akan membantu anda memahami faedah menggunakan pautan dalam Obsidian dan cara menguasai penggunaannya walaupun sebelum memuat turun apl.

Cara Memautkan Folder dalam Obsidian pada Komputer Anda

Walaupun konsep pautan dalam Obsidian pada mulanya mungkin kelihatan mengelirukan, memautkan folder adalah agak mudah. Anda hanya perlu mempunyai satu peti besi dengan sekurang-kurangnya dua folder di dalamnya.

Berikut ialah cara untuk memautkan folder dalam Obsidian pada komputer anda:

 1. Lancarkan Obsidian pada PC anda.
 2. Masukkan peti besi yang anda mahu.
 3. Pergi ke salah satu folder yang ingin anda pautkan.
 4. Taip “[[“.
 5. You’ll be presented with all the existing folders in the drop-down list, so pick one to link.
 6. Click anywhere else on the screen, and the brackets will turn into a clickable link.

And there you have it, a link that takes you to another folder. On the right side of the screen, you’ll see “Backlinks for [link name]” dan boleh pergi ke semua tempat yang disebut pautan. Itu termasuk folder atau nota tempat anda baru datang.

Pautan balik disusun sebagai “Sebutan terpaut” dan “Sebutan tidak dipautkan.” Sebutan yang dinyahpaut menunjukkan nama pautan merentas nota anda tanpa pautan, jadi walaupun anda tidak membuat pautan, anda boleh pergi ke perkataan yang berkongsi nama dengan pautan itu.

Cara Memautkan Folder dalam Obsidian pada Mudah Alih Anda

Memautkan folder pada telefon mudah alih anda agak serupa dengan cara ia dilakukan pada PC anda.

Berikut ialah perkara yang anda perlu lakukan untuk menambah pautan folder lain dalam Obsidian pada telefon mudah alih anda:

 1. Buka apl Obsidian pada telefon bimbit anda.
 2. Pergi ke bilik kebal di mana folder berada.
 3. Klik pada “[]” di atas papan kekunci anda atau mula menaip “[[”[[”
 4. Senarai folder yang tersedia akan dipaparkan di bawah, jadi pilih folder untuk menambah pautan.
 5. Ketik mana-mana tempat lain pada skrin untuk membentuk pautan.

Sekarang, anda boleh pergi ke pautan yang anda buat. Seperti menggunakan aplikasi pada komputer anda, anda boleh melihat pautan balik dengan meleret ke kiri pada skrin. Hanya ketik “Pautan Balik”, dan anda akan melihat sebutan terpaut dan dinyahpautkan.

Folder lwn. Tag lwn. Pautan dalam Obsidian

Seperti yang dinyatakan, Obsidian menggunakan peti besi, folder, pautan dan tag untuk berfungsi. Semuanya perlu, tetapi mencari keseimbangan yang betul antara menggunakan setiap satu boleh menjadi rumit.

Folder dalam Obsidian

Folder telah lama menjadi kaedah utama untuk menyusun maklumat merentas berbilang peranti. Kebanyakan apl mengambil nota menggunakan folder sebagai alat utama untuk menyimpan data anda. Malah apl dan program yang tidak berurusan dengan nota, seperti alatan reka bentuk, menggunakan folder untuk memastikan maklumat pengguna selamat dan teratur.

Obsidian tidak terkecuali. Selain daripada peti besi, ia juga menggunakan folder untuk memisahkan fail yang bertujuan untuk pelbagai aspek kehidupan pengguna. Kebanyakan pengguna Obsidian mencipta satu peti besi dan bergantung sepenuhnya pada folder. Ia bagus untuk menyembunyikan nota dan menyimpannya di tempat yang ditetapkan. Dalam Obsidian, anda juga boleh menyegerakkan folder, yang berguna apabila berkongsi folder dengan orang lain.

Tetapi apabila anda mencipta lebih banyak nota dalam Obsidian, anda mungkin menyedari bahawa menggunakan folder boleh menjadi lebih menyusahkan daripada penyelesaian. Sebagai contoh, apakah yang perlu anda lakukan apabila anda membuat nota yang boleh dimasukkan ke dalam berbilang folder? Jawapannya ialah – anda menggunakan pautan dan tag Obsidian.

Pautan dalam Obsidian

Konsep pautan hampir serupa dengan cara ia berfungsi di tempat lain. Mereka menghubungkan idea dan menjadikan penganjuran lebih mudah. Satu-satunya perbezaan ialah pautan Obsidian adalah dua arah dan bukannya hanya membawa anda ke destinasi akhir anda. Anda boleh kembali ke folder atau fail sebelumnya dengan pautan balik dan melihat perkataan yang membawa nama yang sama dengan pautan, walaupun apabila ia tidak dibuat sebagai pautan.

Pautan dalam Obsidian mencipta web, yang boleh anda lihat dengan cepat dalam paparan graf. Paparan graf menunjukkan cara nota disambungkan menggunakan garisan yang mewakili pautan dalaman. Anda boleh menapis apa yang anda mahu tunjukkan dalam graf, lihat cara ia dibentuk secara kronologi dengan animasi selang masa dan banyak lagi.

Tag dalam Obsidian

Terima kasih kepada apl lain, kebanyakan orang sudah biasa dengan cara teg berfungsi walaupun sebelum mereka mendalami dunia Obsidian. Daripada memfokuskan pada nota dengan teg, anda memfokuskan pada teg dan ideanya.

Satu nota boleh mempunyai berbilang tag atau tiada tag. Seperti pautan, teg juga boleh disarangkan untuk mencipta struktur hierarki dan subkategori. Sebagai contoh, anda boleh mempunyai teg “#ToDo” dan subkategori yang menyatakan “#ToDo/Today” dan “#ToDo/ThisWeek.”

Teg berguna untuk mengumpulkan nota dalam folder yang berbeza. Mereka juga bagus untuk melabel nota. Contohnya, jika anda mempunyai nota yang perlu dibuat, anda boleh meletakkan teg “#to/create”. Namun, mungkin memakan masa untuk memikirkan cara untuk melabelkan nota anda. Satu kelemahan nota – apabila teg terkumpul, mencari teg tertentu mungkin menjadi sukar, memadamkan tujuan teg.

Soalan Lazim

Adakah lebih baik menggunakan peti besi atau folder dalam Obsidian?

Bilik kebal dan folder berfungsi dengan cara yang sama dalam Obsidian. Tetapi kebanyakan pengguna mendapati lebih mudah untuk bekerja dalam satu atau dua bilik kebal dan mencipta berbilang folder di dalamnya. Hanya berhati-hati agar tidak melampaui batas dengan membuat terlalu banyak folder dan subfolder, kerana ini boleh merosakkan penyusunan nota anda dengan mudah.

Patutkah saya menggunakan tag atau pautan dalam Obsidian?

Kedua-dua teg dan pautan berguna dalam Obsidian. Mana satu yang anda gunakan bergantung pada pilihan anda, tetapi sesetengah senario memerlukan satu daripada yang lain. Pastikan anda menggunakan kedua-duanya secara sederhana.

Berapa banyak pautan yang boleh saya gunakan dalam nota dalam Obsidian?

Anda boleh membuat seberapa banyak pautan yang anda mahu dalam nota dalam Obsidian. Walau bagaimanapun, mudah tersesat apabila hanya bergantung pada pautan dalam Obsidian. Jadi, gunakan pautan anda secara strategik.

Susun Folder Anda Dengan Pautan Obsidian

Pautan ialah alat yang berkuasa dalam Obsidian. Dengan mereka, anda bukan sahaja tahu ke mana pautan itu membawa anda, tetapi anda juga akan mempunyai akses ke semua tempat di mana pautan itu disebut, termasuk nota asal. Gabungkan pautan dengan tag dan folder dengan cara yang seimbang untuk menyusun nota anda supaya anda sentiasa boleh mencari perkara yang anda perlukan secara intuitif.

Adakah anda sudah cuba memautkan folder dalam Obsidian? Adakah anda mendapati menggunakan Obsidian lebih mudah pada telefon atau PC anda? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.