Cara Membetulkan Apl Tunai “Bank Anda Menolak Pembayaran Ini”

15

Kerjasama antara Cash App dan bank tradisional telah memperkemas pergerakan dana tanpa memerlukan input manual butiran kad kredit. Walau apa pun, urus niaga bank Apl Tunai bukan kalis gagal. Adalah perkara biasa untuk menerima mesej ralat yang mengecewakan bahawa bank telah menolak pembayaran anda.

Cara Membetulkan Apl Tunai

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan sebab anda menerima ralat transaksi bank Apl Tunai dan cara membetulkannya.

Apakah yang Membuatkan Bank Anda Menolak Pembayaran Apl Tunai?

Apabila anda menerima mesej bahawa “Bank anda telah menolak pembayaran ini”, ini bermakna bank itu menolak transaksi dan wang anda tidak berjaya. Terdapat beberapa sebab mengapa ini berlaku, sesetengah daripadanya boleh anda betulkan secara manual, manakala sesetengahnya memerlukan anda menghubungi bank atau Apl Tunai anda.

Melebihi Had Transaksi Harian

Seperti Apl Tunai, bank mengenakan had transaksi harian yang tidak boleh dilampaui oleh pengguna. Biasanya, bank meletakkan langkah-langkah ini untuk melindungi anda daripada penipuan atau penggunaan tanpa kebenaran.

Pada masa lain, bank mungkin menolak transaksi anda jika anda menghantar jumlah yang besar daripada biasa kepada seseorang yang anda tidak pernah berurusan dengan sebelum ini, walaupun anda tidak melebihi had. Sebabnya, bank menandai transaksi itu sebagai mencurigakan.

Anda boleh menyelesaikan masalah ini dengan melakukan perkara berikut:

  • Menghubungi bank anda: E-mel atau hubungi bank anda untuk mengetahui sama ada amaun yang ingin anda bayar melebihi had harian. Jika anda tidak melebihi had harian, tetapi bank telah menolak transaksi anda, maklumkan kepada mereka bahawa transaksi itu sah.
  • Membahagikan pembayaran: Jika anda telah melebihi had transaksi, bahagikan amaun kepada berbilang transaksi yang boleh anda hantar selama beberapa hari tanpa melebihi had harian.
  • Meminta bank untuk meningkatkan had harian anda: Adakah anda mempunyai sejarah berurus niaga secara konsisten dengan jumlah yang besar? Anda boleh mengesahkan dengan bank anda jika anda layak untuk kenaikan had transaksi harian anda. Tetapi jangan terlalu berharap kerana tidak semua bank mempunyai pilihan ini.

Dana Tidak Mencukupi dalam Akaun Bank Anda

Mempunyai dana yang tidak mencukupi dalam akaun anda adalah punca jelas ralat pembayaran. Jika amaun yang anda cuba hantar melebihi baki dalam akaun anda, urus niaga itu tidak akan berjaya.

Kadangkala, akaun anda mungkin menunjukkan anda mempunyai baki yang mencukupi untuk memudahkan transaksi, tetapi anda masih mendapat ralat. Ini disebabkan oleh transaksi yang belum selesai. Walaupun urus niaga belum selesai tidak menjadi sebahagian daripada baki akaun anda sehingga urus niaga selesai, transaksi tersebut ditolak serta-merta daripada kredit anda yang tersedia.

Dalam kes ini, penyelesaiannya adalah dengan membiayai akaun bank yang dipautkan ke akaun Apl Tunai anda dengan wang yang mencukupi.

Transaksi Meragukan

Walaupun peningkatan platform urus niaga digital telah mempercepatkan urus niaga kewangan, mereka juga telah membuka ruang untuk pengubahan wang haram. Akibatnya, bank menjadi lebih berhati-hati dalam melindungi pengguna mereka.

Bank akan menolak untuk memproses urus niaga jika ia kelihatan mencurigakan sehingga anda mengesahkan bahawa anda yang cuba melakukannya. Sebagai contoh, jika anda tidak menggunakan akaun anda selama sebulan dan membuat pembayaran yang melibatkan jumlah yang besar, bank akan menolaknya.

Pada masa lain, jika anda membuat pembayaran ke akaun yang telah dibenderakan oleh bank untuk penipuan, transaksi anda tidak akan berjaya.

Dalam kes ini, anda harus menghubungi bank dan memaklumkan kepada mereka bahawa transaksi itu adalah sah dan anda yang membenarkannya.

Butiran Kad Salah

Jika butiran kad yang anda berikan pada akaun Apl Tunai anda tidak sepadan dengan butiran yang dikaitkan dengan akaun anda, bank akan menolak pembayaran.

Dalam kes ini, selesaikan isu dengan melakukan perkara berikut:

  • Menyemak butiran kad anda: Pastikan anda telah menggunakan nombor kad, alamat pengebilan dan CVV yang betul. Masukkan semula butiran sekali lagi jika anda melihat ralat.
  • Kemas kini maklumat Kad: Jika anda telah menerima kad baharu atau maklumat kad anda telah berubah, kemas kini butiran dalam akaun Apl Tunai anda untuk mengelakkan isu dengan maklumat lapuk.
  • Menyemak tarikh tamat tempoh akaun anda: Jika sudah lama anda tidak mengemas kini kad anda, sahkan bahawa ia belum tamat tempoh. Akaun yang telah tamat tempoh adalah tidak sah dan memerlukan penggantian.

Tetapan Keselamatan Tidak Disahkan

Sesetengah bank meletakkan langkah keselamatan yang menyekat transaksi yang dibuat melalui platform pihak ketiga seperti Apl Tunai. Langkah keselamatan mungkin menyekat transaksi atau transaksi tertentu dalam kawasan geografi tertentu.

Untuk menghapuskan perkara ini sebagai kemungkinan penyebab penolakan pembayaran, hubungi bank anda dan pastikan tiada sekatan keselamatan pada akaun anda. Selain itu, jika bank anda memerlukan anda mengaktifkan transaksi dalam talian untuk kad anda, pergi ke akaun perbankan dalam talian anda atau hubungi perkhidmatan pelanggan untuk mengaktifkan ciri ini.

Isu Rangkaian dan Ketersambungan

Menghantar data transaksi seperti butiran pembayaran, token pengesahan atau maklumat pesanan antara Apl Tunai dan bank adalah mustahil tanpa sambungan rangkaian. Selain itu, rangkaian menghubungkan peranti dan sistem yang berbeza dalam ekosistem transaksi digital.

Apabila anda menghadapi ralat pembayaran bank Apl Tunai, semak sama ada peranti anda mempunyai sambungan internet yang kukuh.

Bank Dalam Penyelenggaraan

Adalah perkara biasa bagi bank untuk menjalani penyelenggaraan dari semasa ke semasa untuk menyepadukan kemas kini sistem dan keselamatan untuk transaksi yang lancar dan selamat. Apabila ini berlaku, bank menutup perkhidmatan mereka untuk tempoh tertentu, biasanya tidak melebihi tiga hari. Sebarang transaksi bank Apl Tunai dalam tempoh ini tidak akan berjaya.

Untuk mengesahkan sama ada bank anda dalam penyelenggaraan, hubungi sokongan atau semak di tapak web rasmi bank.

Akaun Apl Tunai Tidak Disahkan

Akaun yang tidak disahkan ialah akaun yang tidak boleh dipautkan oleh Apl Tunai kepada individu tertentu. Dengan akaun sedemikian, anda hanya boleh membuat pembayaran mingguan bernilai $250. Jika anda telah melebihi had ini, bank tidak akan memproses transaksi anda sehingga had mingguan anda ditetapkan semula.

Selain itu, akaun yang tidak disahkan menimbulkan ancaman keselamatan dan bank mungkin menolak untuk memproses transaksi anda.

Anda perlu mengesahkan akaun Apl Tunai anda untuk menyelesaikan isu ini. Proses pengesahan adalah mudah. Cuba hantar sebarang jumlah melebihi $250, dan Apl Tunai akan menggesa anda mengesahkan akaun anda dengan memberikan nama sah anda, tarikh lahir dan nombor keselamatan sosial. Sebaik sahaja anda mengesahkan akaun anda, cuba buat pembayaran bank Apl Tunai untuk melihat sama ada ia akan berjaya.

Gangguan Teknikal Dengan Apl Tunai

Lama kelamaan, apl mudah alih Apl Tunai anda menjadi lapuk, dan anda mengalami ketinggalan dan ranap sistem. Ini boleh mengganggu pemprosesan pembayaran dan mengakibatkan ralat. Selain itu, apl yang sudah lapuk boleh menyebabkan masalah penyegerakan dengan akaun bank anda, yang membawa kepada kegagalan pembayaran.

Penyelesaiannya adalah untuk menyahpasang dan memasang semula aplikasi Cash App terkini. Ini menyelesaikan semua isu yang boleh menyekat aplikasi daripada memproses pembayaran.

Sambung semula Pembayaran Bank Apl Tunai Anda

Apabila anda mengalami ralat pembayaran bank Apl Tunai, ketahui terdapat banyak kemungkinan penyebabnya. Sesetengahnya, seperti baki tidak mencukupi dan isu rangkaian, mudah dikenal pasti dan diselesaikan. Walau bagaimanapun, yang lain meminta sokongan profesional, dan anda harus menghubungi bank atau Apl Tunai anda.

Pernahkah anda mengalami ralat pembayaran bank Apl Tunai? Jika ya, apakah masalahnya dan bagaimana anda menyelesaikannya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.