Cara Membetulkan Mesej TikTok Tidak Berfungsi

121

TikTok menggalakkan penggunanya berkongsi klip kreatif dan menghiburkan penonton mereka. Tujuan utama platform bukanlah pemesejan, tetapi ciri itu masih ada supaya pengguna boleh bercakap antara satu sama lain. Kadangkala, mesej tidak berfungsi, menghalang anda daripada menghantar atau menerima surat-menyurat. Jika ini berlaku, anda perlu mengetahui bahagian bawah isu tersebut dan menyelesaikannya.

Cara Membetulkan Mesej TikTok Tidak Berfungsi

Artikel ini akan membantu anda berbuat demikian. Kami akan menyenaraikan sebab paling biasa mesej TikTok tidak berfungsi dan menyediakan penyelesaian yang berpotensi.

Membetulkan Mesej TikTok

Berikut ialah beberapa kemungkinan penyebab mesej TikTok yang tidak berfungsi.

Pepijat atau Gangguan

Sebab paling biasa mesej TikTok anda tidak berfungsi ialah pepijat atau gangguan pada platform. Nasib baik, ini adalah masalah sementara yang boleh anda selesaikan dengan cepat dengan langkah pemulihan yang mudah.

 1. Buka anda Tik tok.
 2. Ketik butang “Profil” anda di bahagian bawah sebelah kanan paparan.
 3. Tekan simbol menu di penjuru kanan sebelah atas yang menyerupai tiga baris.
 4. Pilih Tetapan & Privasi.
 5. Tatal ke bawah dan ketik butang Kosongkan ruang.
 6. Klik butang Kosong di sebelah Cache.
 7. Pilih Kosongkan daripada tetingkap pengesahan.
 8. Mulakan semula apl dan lihat sama ada pemesejan disandarkan dan dijalankan.

Tetapan privasi

Jika penyelesaian masalah untuk pepijat atau gangguan tidak berjaya, anda mungkin perlu melaraskan tetapan privasi anda. Ini boleh disesuaikan supaya anda boleh menentukan siapa yang boleh menghantar DM kepada anda. Pengguna boleh memilih daripada Rakan, Semua orang, atau Tiada sesiapa. Jika anda telah memilih pilihan terakhir, pengguna lain tidak akan dapat menghantar teks kepada anda.

Penyelesaian paling mudah ialah menukar tetapan kepada Rakan atau Semua Orang.

 1. Lancarkan apl dan klik simbol Saya dalam bar menu bawah.
 2. Klik tiga garisan menegak di bahagian atas sebelah kanan.
 3. Pilih “Tetapan & Privasi.”
 4. Pilih Privasi, diikuti dengan Mesej Langsung.
 5. Pilih Semua Orang atau Rakan.

Ralat Pelayan

Selain gangguan, pepijat dan tetapan yang mengehadkan, mesej TikTok anda juga mungkin tidak berfungsi kerana ralat pelayan. Dalam kes ini, anda mungkin akan melihat pemberitahuan “Tidak Dapat Menghantar” semasa cuba menghantar mesej anda.

Jika pelayan adalah penyebabnya, anda perlu menunggu sehingga pasukan sokongan menyelesaikannya. Anda harus mengesahkan ini dengan menyemak status pelayan menggunakan Pengesan bawah laman sesawang. Laman web ini memberitahu anda tentang status TikTok semasa dengan mengumpulkan laporan daripada pengguna lain. Jika bilangan laporan lebih besar daripada biasa, pelayan mungkin tidak berfungsi atau sedang diselenggara.

Anda Bawah 16

Satu lagi masalah yang menghalang anda daripada menghantar mesej di TikTok ialah anda berumur bawah 16 tahun. Tiada sekatan umur semasa platform itu dilancarkan pada mulanya. Walau bagaimanapun, ini telah diubah apabila pembangun mengalih keluar pilihan DM untuk pengguna yang berumur di bawah 16 tahun untuk meningkatkan keselamatan. Satu-satunya penyelesaian ialah menghantar teks kepada pengguna di Instagram atau platform lain daripada bios mereka.

Anda Menghantar SMS kepada TikTokers yang Bukan Rakan Anda

Salah satu keperluan utama untuk menghantar mesej kepada seseorang di TikTok ialah anda perlu mengikuti satu sama lain. Jika tidak, anda tidak akan dapat menghantar atau menerima mesej.

Berikut ialah cara untuk memastikan anda dan penerima anda mengikuti satu sama lain.

 1. Mulakan apl.
 2. Lawati halaman profil penerima.
 3. Cari pilihan Ikut. Jika ada, ketiknya untuk mendayakan pemesejan. Jika anda melihat Berhenti pada halaman mereka, cuba salah satu daripada penyelesaian di atas.

Mesej TikTok Tidak Dihantar

Anda mungkin boleh menerima mesej TikTok, tetapi atas sebab tertentu, anda tidak boleh menghantarnya. Beberapa isu mungkin sedang dimainkan.

Sambungan Internet yang lemah

Sambungan internet yang tidak stabil atau perlahan adalah sebab paling biasa pengguna tidak boleh menghantar mesej TikTok. Lebih pantas rangkaian anda, lebih lancar pengalaman yang anda akan dapati pada apl. Lebih perlahan rangkaian, lebih besar kemungkinan anda mengalami masalah.

Untuk mendiagnosis sama ada sambungan internet anda adalah puncanya, gunakan Laman web yang pantas untuk mengukur kelajuan semasa rangkaian anda. Ambil langkah berikut jika keputusan menunjukkan rangkaian anda lemah.

 1. But semula modem atau penghala untuk mewujudkan semula sambungan Internet dengan pembekal anda.
 2. Putuskan sambungan penghala.
 3. Biarkan selama 10-15 saat dan pasangkan semula peranti.
 4. Semak Fast.com untuk memastikan internet anda berfungsi dengan lebih baik. Jika tidak, hubungi pembekal anda dan minta mereka membetulkan sambungan.

Nombor Telefon Tidak Disahkan

Keperluan lain untuk menghantar mesej pada platform ini ialah dapat mengesahkan nombor telefon anda. Jika anda pengguna baharu dan tidak boleh menghantar mesej kepada orang lain, anda harus menyemak status pengesahan anda.

 1. Navigasi ke bahagian Profil dan daripada menu pilih Tetapan dan privasi
 2. Akses Urus Akaun.
 3. Ketik butang Nombor Telefon dan pilih wilayah atau negara anda.
 4. Masukkan nombor telefon anda.
 5. TikTok kini sepatutnya menghantar kod kepada anda. Taipkannya untuk menyelesaikan pengesahan.
 6. Setelah anda mengesahkan nombor anda, kembali ke DM anda dan cuba hantar mesej.

Keutamaan Penerima yang Tidak Wajar

Jika TikTok tidak membenarkan anda menghantar mesej kepada pengguna tertentu, cuba hantar mesej kepada pengguna lain. Anda mungkin cuba berkomunikasi dengan pengguna yang telah mematikan ciri pemesejan. Sebagai alternatif, anda mungkin bukan kawan mereka.

Mesej TikTok Tidak Muncul

Selain tidak dapat menghantar atau menerima mesej, anda juga mungkin menghadapi masalah melihat DM anda dalam peti masuk. Jika ya, mana-mana senario ini mungkin menjadi masalah.

 • Bawah Umur – Seperti yang dinyatakan sebelum ini, TikTok pada mulanya membenarkan semua orang menghantar dan menerima mesej. Tetapi selepas beberapa keadaan pengguna bawah umur diganggu melalui DM, ciri ini telah dihadkan. Anda kini hanya boleh mengaksesnya jika anda berumur 18 tahun ke atas. Jika anda telah salah menetapkan tahun lahir anda secara tidak sengaja, satu-satunya cara untuk menyelesaikan isu tersebut adalah dengan menghubungi Pasukan sokongan TikTok. Mereka akan meminta anda membuktikan tahun lahir anda sebelum menukar maklumat akaun anda.
 • Nombor telefon yang tidak disahkan – Nombor telefon anda mesti disahkan jika anda ingin menghantar, menerima dan melihat mesej anda. Jika anda telah mendaftar untuk platform dengan alamat e-mel anda, lawati maklumat akaun anda dan sahkan nombor tersebut supaya anda boleh menyemak DM.
 • Tetapan privasi yang ketat – TikTok membolehkan anda menetapkan sama ada pengikut, semua orang atau rakan boleh menghantar DM kepada anda. Menggunakan tetapan yang paling ketat menghalang pengguna lain daripada menghantar mesej kepada anda. Oleh itu, tiada apa-apa yang dapat dilihat pada mulanya.
 • Rangkaian yang lemah – DM anda mungkin tidak dipaparkan kerana sambungan internet anda yang perlahan. Mulakan semula penghala dan modem sebelum memuat semula halaman untuk melihat sama ada ini masalahnya.
 • Pepijat – Gangguan dan pepijat boleh menghalang mesej daripada dipaparkan dalam peti masuk anda. Kosongkan cache untuk menanganinya.
 • Ralat pelayan – Gunakan Pengesan bawah untuk menyemak status pelayan TikTok. Jika ia turun, tunggu ia naik semula.

Jika ini tidak berjaya, anda mungkin perlu mengemas kini apl. Versi sebelumnya mungkin mempunyai beberapa pepijat yang tidak boleh dihapuskan dengan mengosongkan cache. Kemas kini membantu memastikan ciri pemesejan bebas pepijat dan semua DM muncul dalam peti masuk anda. Selain itu, versi yang lebih baharu menangani isu lain, seperti akaun yang mempromosikan pengikut dan suka palsu melalui mesej.

Inilah yang perlu anda lakukan untuk menyemak kemas kini.

 1. Mulakan Kedai mainan atau Stor aplikasibergantung pada peranti anda.
 2. Taipkan TikTok dalam kotak carian.
 3. Akses halaman TikTok.
 4. Semak kemas kini yang tersedia. Pilih Kemas Kini jika tersedia, dan tunggu platform memasang versi baharu.
 5. Kembali ke peti masuk anda untuk menyemak sama ada mesej anda kelihatan.

Kembali ke Landasan Dengan Penyelesaian Masalah

Kadangkala, masalah pemesejan TikTok diselesaikan sendiri. Tiada apa yang boleh anda lakukan jika anda menghadapi masalah pelayan atau apl sedang diselenggara. Tetapi jika anda berurusan dengan sesuatu yang anda boleh selesaikan sendiri, ambil tindakan segera. Anda mungkin perlu melakukan beberapa penggalian, tetapi amat berbaloi jika ia memulihkan fungsi DM anda.

Berapa kerap anda menghadapi masalah dengan mesej TikTok? Bagaimana anda menyelesaikannya? Pernahkah anda menghubungi pasukan sokongan? Kongsikan pengalaman anda di ruangan komen di bawah.