Cara Membetulkan Pemberitahuan TikTok Tidak Berfungsi

77

Populariti TikTok yang semakin meningkat menjadikan aplikasi pembuatan video ini antara yang paling banyak dimuat turun di Google Play dan App Store. Orang menyukainya kerana ia mudah digunakan, menyeronokkan dan membolehkan anda meluahkan kreativiti anda melalui video pendek dan lucu.

Cara Membetulkan Pemberitahuan TikTok Tidak Berfungsi

Setiap kali salah satu video anda mendapat suka atau ulasan baharu, apl itu memberitahu anda. Dan bagaimana jika anda mempunyai TikToker kegemaran yang siarannya anda tidak mahu ketinggalan? Anda boleh mendapat pemberitahuan setiap kali mereka menyiarkan bahan baharu. Jika ciri ini tidak berfungsi, kami mempunyai beberapa penyelesaian yang mungkin untuk anda.

Apakah Pemberitahuan Yang TikTok Tawarkan?

TikTok menawarkan banyak fungsi dan ciri termasuk Pemberitahuan. Tidak seperti tapak media sosial yang lain, anda boleh memilih aktiviti yang anda ingin diberitahu dan meredamkan aktiviti yang anda lebih suka abaikan.

Untuk bermula, mari semak pemberitahuan TikTok:

 • suka
 • Komen
 • Pengikut baru
 • Sebutan
 • Mesej terus
 • Video baharu daripada mereka yang anda ikuti
 • Video yang dicadangkan
 • Cadangan Video LIVE

Cara Menghidupkan Pemberitahuan TikTok

Untuk memulakan, mari pastikan pemberitahuan TikTok anda didayakan. Terdapat beberapa tempat untuk diperiksa. Pertama, kami akan menunjukkan kepada anda cara memastikan pemberitahuan didayakan dalam apl TikTok. Kemudian, kami akan menunjukkan kepada anda cara memastikan ia didayakan pada peranti Android atau iOS anda.

Menggunakan aplikasi TikTok, ikuti langkah berikut:

 1. Ketik pada ikon Profil di sudut kiri bawah. Kemudian, ketik pada tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas.
 2. Pilih Tetapan & privasi dan cari pemberitahuan Tolak pada skrin seterusnya.
 3. Togol pada pemberitahuan Tolak.

Jika semua pemberitahuan dihidupkan, anda perlu menyemak pemberitahuan telefon anda. Pengguna Android boleh meleret ke bawah dari bahagian atas skrin mereka dan ketik pada pilihan Apl. Kemudian, tatal ke bawah ke TikTok dan ketik pada Pemberitahuan. Pastikan ia tertera Dibenarkan.

Pengguna iOS juga boleh menyemak pemberitahuan TikTok dalam apl Tetapan. Ketik pada TikTok kemudian ketik pada Pemberitahuan. Togol suis Benarkan Pemberitahuan supaya ia bertukar menjadi hijau.

Bagaimana Jika Pemberitahuan Tidak Berfungsi?

Mulai sekarang, anda akan menerima pemberitahuan apabila pengguna ini menyiarkan video baharu. Tetapi bagaimana jika anda telah mendayakan ciri ini, tetapi ia tidak berfungsi?

Berikut ialah beberapa pembetulan yang mungkin.

1. Menunggu Kemas Kini

Semak Gedung Google Play atau Gedung Apl untuk mendapatkan kemas kini yang belum selesai. Apl mungkin mula menyapih jika anda terlepas satu atau dua kemas kini.

2. Pemberitahuan TikTok Tidak Dibenarkan

Semak tetapan pemberitahuan dalam apl untuk memastikan pemberitahuan tolak anda didayakan.

3. Pemberitahuan Telefon Tidak Dibenarkan

Lihat tetapan pemberitahuan telefon anda untuk melihat sama ada ia membenarkan TikTok menghantar pemberitahuan kepada anda.

4. Matikan Ciri dan Cuba Lagi

Pergi ke profil pengguna yang dikehendaki dan matikan ciri pemberitahuan siaran, kemudian hidupkannya semula. Ia mungkin pepijat sementara. Cuba gunakan ciri ini dengan beberapa profil lain untuk memastikan ia berfungsi.

5. Pasang semula Apl

Memasang semula apl TikTok membantu dalam beberapa kes. Mungkin terdapat pepijat semasa pemasangan, yang menyebabkan beberapa ciri apl tidak berfungsi dengan betul.

6. TikTok Mungkin Turun

Jika ini berlaku, anda harus bersabar. Setiap apl memerlukan penyelenggaraan yang kerap, jadi pemberitahuan siaran dan ciri lain yang tidak berfungsi mungkin bersifat sementara.

pemberitahuan siaran tiktok tidak berfungsi

Menyemak Tetapan Pemberitahuan dalam TikTok

Jika anda tidak pasti cara menyemak sama ada pemberitahuan anda dihidupkan, berikut ialah panduan ringkas. Sebelum anda mula menyelesaikan masalah dengan lebih lanjut, mulakan dengan tetapan pemberitahuan dalam apl. Ikuti langkah mudah ini:

 1. Buka aplikasi TikTok pada telefon pintar anda.
 2. Ketik pada Profil di sudut kanan bawah skrin Utama.
 3. Setelah anda membuka profil anda, ketik ikon tiga garisan mendatar di penjuru kanan sebelah atas dan pilih Tetapan dan privasi di bahagian bawah.
 4. Dalam bahagian Kandungan & Aktiviti, pilih Pemberitahuan tolak.
 5. Tukar togol untuk semua interaksi yang anda ingin terima pemberitahuan. Apabila ia dihidupkan, togol menjadi hijau.

Dalam bahagian ini, anda boleh memilih perkara yang ingin anda maklumkan, seperti Suka baharu, Komen, Pengikut, Sebutan, Mesej Langsung dan banyak lagi.

Jika anda bertukar fikiran pada satu ketika dan ingin mematikan pemberitahuan, ikut langkah yang sama ini, tetapi tukar togol ke sisi lain dalam langkah terakhir.

Benarkan Pemberitahuan pada Telefon Pintar Anda

Kadangkala, terdapat masalah dengan telefon anda yang mengacaukan pemberitahuan anda dan bukan apl itu sendiri. Lakukan perkara berikut jika pemberitahuan dibenarkan untuk TikTok:

 1. Daripada Skrin Utama anda, pilih Tetapan.
 2. Bergantung pada telefon yang anda miliki, ketik pada Apl atau Pengurusan apl.
 3. Tatal untuk mencari TikTok dalam senarai. Atau mula menaip TikTok dalam bar carian.
 4. Ketik untuk membuka butiran TikTok dan pilih Urus pemberitahuan.
 5. Pastikan anda membalikkan butang togol di sebelah Benarkan pemberitahuan dihidupkan.

Kekal Terkini

Pemberitahuan siaran ialah ciri yang berguna jika anda tidak mahu terlepas sebarang kandungan daripada profil kegemaran anda. Ia mungkin menyusahkan apabila ia tidak berfungsi, tetapi pembetulan ini akan membantu anda menyelesaikan isu tersebut.

Adakah anda telah mendayakan pemberitahuan siaran TikTok untuk pembuat video kegemaran anda? Adakah mereka bekerja? Kongsi pendapat anda di bahagian komen di bawah.