Cara Membetulkan Ralat Ketik untuk Memuatkan Snap dalam Snapchat

47

Snapchat ialah aplikasi media sosial yang popular, tetapi ia bukan tanpa kesalahan. Terdapat satu ralat yang sering dialami oleh ramai pengguna. Anda mungkin pernah mengalami ralat masa muat yang tidak berkesudahan ini pada satu ketika atau yang lain dalam perjalanan Snapchat anda – dan anda tidak bersendirian.

Cara Membetulkan Ralat Ketik untuk Memuatkan Snap dalam Snapchat

Nasib baik, terdapat cara yang berbeza untuk menyelesaikan ralat berulang ini. Teruskan membaca untuk mengetahui cara untuk melepasi skrin pemuatan yang tidak berkesudahan dan teruskan dengan snap anda.

Apakah Ralat “Ketik untuk Memuatkan”?

Jika anda telah menggunakan Snapchat untuk sebarang tempoh masa, anda mungkin biasa dengan senario ini:

Anda menatal melalui apl dan mengetik sekelip mata untuk melihat apa yang rakan anda lakukan, tetapi skrin terus dimuatkan – dan tidak pernah bergerak dari kekosongan yang menjengkelkan itu. Akhirnya, anda akhirnya akan memuat turun snap secara manual, tetapi siapa yang mempunyai masa untuk melakukannya untuk setiap satu?

Terdapat sebab mengapa skrin beban kematian yang tidak berkesudahan ini berlaku, dan ia berpunca daripada ciri Snapchat yang berguna. Dengan pantas, pengguna ingin melihat perkara yang berlaku dalam kalangan dalaman mereka sebaik sahaja rakan memuat naik satu. Snapchat memahami perkara ini dan mempunyai fungsi yang memuat turun snap secara automatik sebaik sahaja salah seorang sahabat anda memuat naiknya. Ciri ini dihidupkan secara lalai dan itulah sebabnya anda boleh menatal snap anda dengan begitu cepat.

Walau bagaimanapun, kadangkala perkara menjadi salah, dan ketika itulah anda menghadapi ralat “Ketik untuk Memuatkan”.

Bagaimana untuk Membetulkan Ralat “Ketik untuk Memuatkan” dalam Snapchat

Untuk mengetahui cara membetulkan ralat ini, anda perlu memahami dahulu mengapa ia mungkin berlaku. Biasanya, anda akan dapat melihat mesej bergambar anda sebaik sahaja anda menerimanya. Walau bagaimanapun, ralat ini tidak dapat dielakkan tidak kira platform yang anda gunakan. Beberapa sebab yang mungkin berlaku untuk gangguan ini ialah:

 • Isu rangkaian
 • Masalah dengan memuatkan aplikasi
 • Isu cache

Nasib baik, terdapat beberapa penyelesaian mudah untuk menyelesaikan masalah gangguan Snapchat ini.

Mulakan semula Peranti Anda

Dalam kebanyakan kes, apl Snapchat anda akan berfungsi tanpa masalah. Walau bagaimanapun, ralat “Ketik untuk Memuatkan” muncul apabila ia tidak memuatkan mesej anda dengan betul.

Anda boleh menyelesaikan isu ini dengan mematikan dan menghidupkan telefon anda sekali lagi. Kaedah ini hanya mengambil masa beberapa minit, membolehkan apl dimulakan semula. Memandangkan kaedah ini adalah yang paling mudah, ia harus menjadi pilihan pertama yang anda pilih apabila ralat berlaku.

Matikan Pengoptimuman Snapchat

Kebanyakan peranti mempunyai ciri “Pengoptimuman” untuk membantu menyelesaikan ralat “Ketik untuk Memuatkan” dalam Snapchat. Ciri ini membolehkan anda meletakkan mana-mana apl untuk tidur dan mengekalkan aplikasi daripada menghabiskan tenaga telefon anda atau menggunakan terlalu banyak data. Dengan melakukan ini, sistem pengendalian telefon anda akan berprestasi lebih baik dan mungkin menghapuskan gangguan beban pada platform.

Jika Pengoptimuman Snapchat pada peranti anda “dihidupkan”, ia boleh menyumbang kepada ralat yang muncul lebih kerap. Untuk mematikan ciri, lihat langkah di bawah:

 1. Pergi ke “Tetapan” pada peranti anda.
 2. Cari apl “Snapchat” dalam bahagian Apl.
 3. Ketik pada “Pengoptimuman Bateri” dan pilih ”Jangan Optimumkan”.

Kaedah ini harus menyelesaikan ralat “Ketik untuk Memuatkan” sama ada anda menggunakan peranti Android atau iPhone.

Matikan Penjimat Data

Satu lagi kesilapan biasa yang dilakukan pengguna Snapchat pada peranti mudah alih mereka ialah tidak mematikan ciri Penjimat Data. Fungsi ini tersedia pada semua peranti dan dihidupkan secara automatik. Walaupun ciri ini mempunyai aspek positif, ia sering mengehadkan aplikasi yang berbeza seperti Snapchat. Disebabkan ini, anda mungkin tidak dapat menikmati Snapchat sepenuhnya.

Jika anda mengalami ralat “Ketik untuk Memuatkan”, anda mungkin mempertimbangkan untuk mematikannya. Ikuti langkah ini untuk mematikan Penjimat Data pada iPhone:

 1. Pergi ke “Tetapan” pada peranti anda dan cari ciri “Penjimat Data” yang terdapat dalam tab “Sambungan”.
 2. Ketik padanya untuk mematikannya.

Perlu diingat bahawa ini mematikan Penjimat Data untuk semua aplikasi anda. Adalah lebih baik untuk mematikannya hanya semasa anda sedang aktif menggunakan Snapchat dan ingin mengelakkan isu ini.

Anda boleh menghidupkan Penjimat Data untuk aplikasi tertentu jika anda pengguna Android bagi memastikan apl yang memerlukan ciri itu masih boleh memilikinya – walaupun anda memerlukannya untuk Snapchat. Untuk menghidupkan ciri ini untuk apl tertentu, ikut langkah di bawah:

 1. Buka apl “Tetapan” pada telefon anda.
 2. Cari apl Snapchat yang dikehendaki.
 3. Ketik pada “Data Mudah Alih.”
 4. Pilih “Benarkan apl dengan Penjimat Data dihidupkan.”

Matikan Mod Penjimat Bateri

Terdapat kemungkinan besar apl Snapchat anda tidak berfungsi jika mod Penjimat Bateri dihidupkan. Ini berlaku kerana Penjimat Bateri mengehadkan aplikasi anda. Walaupun ciri ini membantu anda menjimatkan bateri anda, anda juga mungkin akan mengalami masalah pemuatan seperti ini.

Cuba matikan mod Penjimat Bateri dengan langkah ini:

 1. Pergi ke “Tetapan” pada telefon anda.
 2. Matikan sama ada ciri “Mod Kuasa” atau “Penjimat Bateri”, bergantung pada peranti anda.

Membersihkan Cache Apl

Semasa menggunakan telefon anda, anda mungkin tidak menganggap bilangan fail yang tidak diperlukan menggunakan storan. Jika anda ingin membantu peranti mudah alih anda berjalan lancar tanpa sebarang masalah, anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk mengosongkan cache apl. Memadamkan semua fail yang tidak diperlukan daripada peranti anda juga boleh membetulkan ralat “Ketik untuk Memuatkan” pada Snapchat.

 1. Tutup semua apl sebelum mengosongkan cache anda.
 2. Cari “Storan” dalam “Tetapan” anda.
 3. Ketik pada pilihan “Kosongkan data Cache”. Sebaik sahaja anda berbuat demikian, mesej pop timbul akan muncul meminta anda mengesahkan pilihan anda.
 4. Sahkan keputusan anda.

Semua data yang tidak berkaitan akan hilang daripada peranti anda, membuka jalan untuk prestasi aplikasi yang lebih lancar, termasuk Snapchat.

Jangan Bahayakan Rentak Anda

Apabila anda menatal melalui snap dan bersembang dengan rakan, perkara terakhir yang anda perlukan ialah ralat untuk memecahkan coretan anda. Walaupun ralat “Ketik untuk Memuatkan” adalah lebih daripada gangguan, ia mungkin menjadi pemecah masalah bagi kebanyakan pengguna. Nasib baik, terdapat beberapa pembetulan mudah untuk menyelesaikan isu ini dan meneruskan sembang anda.

Berapa kerap anda melihat ralat “Ketik untuk Memuatkan”? Mana satu daripada kaedah ini menyelesaikan isu tersebut? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.