Cara Membuat Berbilang Saluran YouTube Di Bawah Satu Alamat E-mel

84

Sejak ia ditubuhkan pada tahun 2005, YouTube telah berkembang menjadi raksasa video dan gergasi enjin carian. Terima kasih kepada 1.9 bilion penggunanya, ia telah menjadi kegemaran yang kukuh untuk pemasar di seluruh dunia. Jika anda ingin mengembangkan perniagaan anda, anda akan membantu diri anda sendiri dengan membuka dan menjalankan saluran YouTube. Apa yang anda perlukan untuk bermula ialah alamat e-mel.

Cara Membuat Berbilang Saluran YouTube Di Bawah Satu Alamat E-mel

Tetapi bagaimana jika anda ingin mempunyai berbilang saluran YouTube? Adakah itu bermakna anda perlu membuat berbilang e-mel? Syukurlah, ada penyelesaian yang mudah. Mari lihat cara membuat berbilang saluran YouTube di bawah satu alamat e-mel.

Patutkah Anda Mempunyai Berbilang Saluran YouTube?

Jika anda menjalankan perniagaan kecil dengan satu menegak, maka satu saluran YouTube boleh menjadi baik. Jika anda meminati resipi secara eksklusif, contohnya, semua video anda akan kelihatan kemas dalam satu saluran.

Tetapi bagaimana jika, selain memasak, anda berminat dengan kecergasan fizikal? Jelas sekali, saluran anda akan kelihatan agak tidak teratur jika video tentang rejimen senaman muncul diapit antara resipi pasta dan satu lagi pada penkek.

Apa mesej di sini? Mudah sahaja. Jika perniagaan anda mempunyai berbilang menegak, adalah lebih sesuai untuk membuat saluran berasingan untuk setiap satu. Dan sebenarnya terdapat lebih banyak sebab yang baik untuk berbuat demikian:

 • Anda akan dapat mencipta portfolio video yang lebih kelihatan dan lebih menarik serta mengembangkan khalayak anda dengan lebih pantas.
 • Ia meningkatkan skor SEO anda, dan lebih mudah bagi pengguna yang berminat untuk mencari anda.

Cara Membuat Berbilang Saluran YouTube Di Bawah Satu Alamat E-mel

Dengan membuat berbilang saluran YouTube, anda secara automatik menukar akaun anda menjadi akaun jenama. Akaun jenama anda dipautkan ke akaun peribadi anda. Ini bermakna untuk membuat berbilang saluran, anda memerlukan akaun Google permulaan yang dibuat menggunakan alamat e-mel anda.

Mari masuk terus dan lihat cara anda boleh membuat berbilang saluran YouTube di bawah hanya satu alamat e-mel.

Jadi inilah cara ia berfungsi:

 1. Log masuk ke YouTube.
 2. Buka menu operasi dengan mengklik pada avatar anda.
 3. Klik pada Tetapan.
 4. Klik pada Buat saluran baharu. Ini akan membuka halaman baharu di mana anda akan digesa untuk membuat akaun jenama.
 5. Masukkan nama untuk saluran baharu anda. Jika anda seorang perniagaan, anda harus menggunakan nama syarikat anda secara amnya. Dengan cara itu, penonton anda akan mengenali jenama anda dengan serta-merta.
 6. Tekan butang Buat untuk menyelesaikan proses.

Setelah anda mengambil langkah di atas, YouTube akan membuat saluran baharu serta-merta dan mengarahkan anda ke papan pemuka saluran anda. Anda kini boleh meneruskan untuk membuat lebih banyak saluran– semuanya di bawah akaun jenama anda.

Anda juga boleh menyesuaikan saluran yang baru dibuat dengan menambahkan perkara seperti penerangan terperinci, e-mel hubungan dan lokasi.

Cara Menambah Berbilang Pengguna untuk Mengurus Saluran YouTube Anda

Seperti mana-mana produk lain, kandungan YouTube anda perlu diperhalusi dari semasa ke semasa, dan anda juga perlu membalas penonton anda di bahagian komen. Jika digabungkan, tugas-tugas ini boleh menjadi agak menggembirakan. Tetapi perkara yang baik ialah anda boleh menambah berbilang pengguna untuk mengurus akaun anda. Dan bahagian yang terbaik ialah anda tidak perlu berkongsi nama pengguna dan kata laluan anda dengan mereka.

Anda hanya perlu melakukan perkara berikut:

 1. Buka YouTube dan log masuk sebagai pemilik akaun jenama.
 2. Klik pada avatar anda di sudut kanan atas.
 3. Klik pada Tetapan.
 4. Klik pada Tambah atau alih keluar pengurus. Pilihan ini muncul di bawah Akaun.
 5. Klik pada Urus Kebenaran.
 6. Anda akan digesa untuk memasukkan semula kata laluan anda hanya untuk mengesahkan bahawa anda sememangnya pemilik akaun.
 7. Pilih butang Jemput pengguna baharu di penjuru kanan sebelah atas.
 8. Teruskan untuk memasukkan alamat e-mel orang yang anda ingin tambahkan sebagai pengurus. Semasa melakukannya, anda boleh memperuntukkan seseorang daripada tiga peranan: pemilik, pengurus atau pengurus komunikasi.
 9. Tekan butang Jemput. YouTube akan menghantar jemputan kepada semua pengguna untuk mengurus akaun.

Cara Memadam Berbilang Saluran YouTube

Kadangkala, membuka saluran baharu mungkin tidak berjaya seperti yang anda bayangkan. Mungkin pertumbuhan pengikut anda sangat perlahan, dan anda ingin menarik diri dan menyusun strategi, atau mungkin anda akhirnya telah meninggalkan idea yang anda rasa tidak lagi sejajar dengan matlamat jangka panjang perniagaan anda. Anda mungkin telah memutuskan untuk menggabungkan kandungan anda di bawah satu saluran pada masa hadapan.

Walau apa pun titik kesakitan, keputusan yang paling sesuai ialah memadamkan saluran tersebut. Begini cara melakukannya:

 1. Buka YouTube dan log masuk sebagai pemilik akaun jenama.
 2. Klik pada avatar anda di sudut kanan atas.
 3. Pilih Tetapan.
 4. Klik pada Tetapan lanjutan.
 5. Dari tetingkap yang terhasil, klik pada Padam saluran. Pada ketika ini, anda akan digesa untuk memadamkan kandungan anda secara kekal atau menyembunyikannya buat sementara waktu.
 6. Klik pada Padam secara kekal.
 7. Klik pada Padam kandungan saya.

Dan anda sudah selesai!

Berbilang Saluran YouTube di bawah Satu Alamat E-mel

Petua untuk Mengurus Berbilang Saluran YouTube

Mengurus berbilang saluran YouTube tidaklah terlalu sukar, tetapi terdapat kord tertentu yang perlu anda cuba lakukan untuk memastikan setiap saluran bergema dengan penontonnya.

Inilah yang anda perlukan:

 1. Pastikan jenama anda kelihatan sejelas mungkin
  Jenama anda adalah kekuatan anda. Pastikan setiap pengguna yang melawat saluran anda boleh berhubung dengan perniagaan anda dengan serta-merta. Dan ini bermakna menambah logo rasmi anda sebagai ikon saluran. Jika anda mempunyai slogan jenama, pastikan anda memasukkannya di suatu tempat dalam bio saluran anda.

 2. Mempunyai penerangan saluran yang sempurna
  Perihalan membunuh adalah kunci untuk membuka kunci keterlihatan anda. Anda harus memastikannya ringkas tetapi gunakan kata kunci untuk meningkatkan SEO saluran anda. Anda juga boleh memasukkan pautan ke tapak web anda jika anda mempunyainya.

 3. Berpegang pada jadual penerbitan yang boleh diramal
  Untuk memastikan penonton anda kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi, adalah penting untuk mempunyai jadual penerbitan yang konsisten dan boleh diramal. Jika anda memutuskan untuk menerbitkan satu video setiap minggu, sebagai contoh, anda boleh membuat 4 petang setiap hari Selasa, tetapi berpegang padanya.

Soalan Lazim Tambahan

1. Mengapakah Saya Perlu Mempunyai Dua Akaun YouTube Dengan Satu E-mel?

Mempunyai berbilang akaun di bawah satu e-mel boleh membantu anda mengatur kandungan anda dengan lebih baik dengan mengumpulkan semua video pada genre atau niche tertentu di bawah satu akaun. Ini menjadikan video lebih menarik dan lebih mudah dicari.

2. Bolehkah saya Menggunakan Satu Akaun AdSense untuk Berbilang Saluran YouTube?

ya. Anda boleh memautkan berbilang saluran YouTube kepada satu akaun AdSense. Anda boleh mengewangkan lebih daripada satu saluran dengan akaun AdSense yang sama.

3. Berapa Banyak Saluran YouTube Boleh Anda Miliki setiap E-mel?

Anda boleh membuat sehingga 50 saluran di bawah satu e-mel.

Manfaatkan YouTube melalui Berbilang Saluran

YouTube ialah salah satu platform media sosial yang paling popular hari ini, dan anda boleh menggunakannya dengan mudah untuk mengembangkan idea anda dari awal. Tetapi walaupun idea lain muncul kemudian, tiada apa yang harus menghalang anda. Apa yang anda perlu lakukan ialah membuka berbilang saluran dan berkongsi kreativiti anda dengan dunia.

Berapa banyak saluran YouTube yang anda jalankan? Apakah pengalaman anda bertukar dari satu saluran ke saluran yang lain?

Beritahu kami di bahagian komen di bawah.