Cara Membuat Corak dalam Illustrator

42

Adakah anda sedang mencari cara untuk menyemarakkan karya seni anda? Penciptaan corak adalah elemen penting dalam reka bentuk grafik. Anda boleh membuat corak dari awal atau menyesuaikan corak dalam Illustrator. Menambah corak pada objek, teks dan foto boleh membawa reka bentuk anda ke tahap yang lain. Tetapi ia boleh menjadi sukar untuk dibuat jika anda tidak memahami langkah asas membuat corak dengan betul.

Cara Membuat Corak dalam Illustrator

Tutorial ini akan menunjukkan cara anda boleh membuat corak dalam Illustrator.

Membuat Corak dalam Illustrator

Illustrator menyediakan dua cara utama untuk penciptaan corak. Anda boleh menggunakan Pembuat Corak atau membina reka bentuk anda secara manual. Menggunakan Pembuat Corak Illustrator ialah pilihan bijak jika anda seorang pemula. Mereka bentuk corak secara manual adalah proses yang kompleks, sering digunakan oleh pereka pakar. Di bawah ialah arahan untuk membantu anda membuat corak menggunakan Pembuat Corak:

 1. Lancarkan Illustrator.
 2. Buat objek.
 3. Pilih bentuk.
 4. Klik pada tab “Objek”.
 5. Pilih “Corak” daripada menu lungsur.
 6. Pilih “Buat” daripada menu pop timbul.
 7. Pilih “OK” pada tetingkap baharu yang memberitahu anda bahawa corak telah ditambahkan pada panel Swatch.

Kotak dialog baharu juga akan memberitahu anda bahawa sebarang perubahan yang dibuat selepas langkah ini akan menjejaskan corak yang dibuat. Sebaik sahaja anda telah melengkapkan reka bentuk anda, Illustrator akan memberikan anda pilihan untuk menukar corak anda.

Mengedit Corak dalam Illustrator

Anda boleh melangkau proses ini jika anda berpuas hati dengan corak yang anda buat. Setelah corak telah ditambahkan pada panel Swatch, kotak dialog “Pilihan Corak” akan muncul. Ikuti langkah di bawah untuk mengubah suai reka bentuk anda:

 1. Berikan corak anda nama di bawah medan “Nama” dalam panel “Pilihan Corak”.
 2. Pergi ke “Jenis Jubin.”
 3. Klik pada anak panah yang menghadap ke bawah untuk memilih reka bentuk.
 4. Pilih “Saiz Jubin ke Seni” jika anda mahu jubin itu dilekatkan pada tepi karya seni yang berdekatan dengannya.
 5. Jika anda mahu jubin mengikuti semasa melaraskan kedudukan corak, pilih “Alihkan Jubin dengan Seni.”
 6. Tambahkan nilai positif dalam medan H Spacing dan V Spacing untuk meletakkan sedikit ruang antara kotak dan karya seni jika perlu.
 7. Pergi ke “Salinan.”
 8. Pilih salinan jenis fail yang anda perlukan.
 9. Corak akan bergerak dari tetingkap anda ke panel Swatch.

Medan lebar dan ketinggian pada kotak dialog Corak Pilihan menunjukkan saiz kotak jenis jubin yang digunakan. Jenis jubin lalai ialah Grid, manakala ukuran lalai Salinan ialah 3X3. Meletakkan nilai negatif dalam pilihan jarak H dan jarak V akan menjadikan objek anda bertindih.

Terdapat cara cepat untuk mengalihkan corak anda ke panel Swatch. Pilih item dalam corak anda, kemudian seret dan lepaskannya ke dalam pustaka swatch.

Jika anda perlu mengubah suai corak kemudian, anda boleh melakukannya dengan mudah. Hanya pergi ke panel Swatch dan klik dua kali pada item tersebut. Ini akan membuka tetingkap Pilihan Corak. Anda boleh membuat perubahan pada corak setelah ini selesai.

Mengedit Objek Khusus Dalam Corak

Illustrator membolehkan anda membuat perubahan khusus pada corak anda. Langkah-langkah di bawah akan membimbing anda melalui proses:

 1. Buka panel “Swatches”.
 2. Klik dua kali pada objek.
 3. Pergi ke panel Pilihan Corak.
 4. Klik pada objek yang ingin anda ubah di dalam kotak Jenis Jubin.
 5. Buat perubahan.

Perubahan yang anda buat dalam kotak Jenis Jubin akan diterjemahkan merentasi keseluruhan corak. Walau bagaimanapun, pelarasan ini tidak boleh dibuat apabila bekerja dengan imej raster.

Memahami Corak Jubin Ilustrator

Terdapat beberapa konsep asas mengenai jubin corak yang perlu anda fahami untuk penciptaan reka bentuk yang lebih baik. Perkara di bawah akan membantu menerangkan jubin:

 • Jubin corak bermula dari asal pembaris. Ini bermakna mereka bergerak dari kawasan kiri bawah karya seni ke arah bertentangan.
 • Menukar asal pembaris fail akan mengalihkan titik di mana jubin bermula.
 • Anda hanya akan bekerja dengan satu jubin apabila menggunakan corak Isi.
 • Sebaliknya, corak berus menggunakan sehingga lima jubin. Corak ini jubin berserenjang dengan laluan.
 • Corak Isian anda akan berjubin berserenjang dengan paksi X karya seni.
 • Isikan karya seni jubin corak di dalam kotak sempadan corak sahaja. Corak berus juga karya seni jubin dalam kotak ini tetapi juga yang dikumpulkan dengannya.

Jenis-jenis Jubin Corak

Grid

Grid ialah jenis jubin lalai Illustrator. Jubin disusun supaya setiap pusat jubin dijajarkan secara menegak dan mendatar ke tengah jubin di sebelahnya.

Brick by Row

Jubin ini berbentuk segi empat tepat dan dicipta dalam satu baris. Reka letak jubin dalam lajur semuanya dijajarkan secara menegak menggunakan pusatnya. Tetapi, pusat jubin baris dijajarkan secara mendatar.

Bata mengikut Lajur

Tidak seperti jenis jubin, segi empat tepat dalam susun atur ini disusun dalam lajur. Lajur mempunyai bahagian tengah jubin dijajarkan secara menegak, manakala bahagian tengah lajur ganti jubin dijajarkan secara mendatar.

Hex mengikut Lajur

Jenis jubin ini mengikut corak heksagon dan disusun dalam lajur. Bahagian tengah jubin lajur dijajarkan secara menegak. Lajur berselang-seli mempunyai pusatnya dijajarkan secara mendatar.

Hex mengikut Baris

Seperti yang dicadangkan oleh namanya, reka letak ini adalah heksagon dan disusun dalam baris. Pusat jubin baris dijajarkan secara mendatar, manakala baris ganti mempunyai pusat jubin dijajar menegak.

Tingkatkan Kemahiran Membina Corak Anda

Illustrator menyediakan bantuan yang berkuasa untuk membantu anda mencipta dan menggunakan corak. Alat reka bentuk ini boleh membantu anda menjimatkan masa dan meningkatkan prestasi anda. Maklumlah, sebelum CS6, bukan mudah untuk mengedit dan bermain-main dengan swatch corak. Tetapi, kemas kini Illustrator semasa telah menjadikan pembinaan corak sebagai aspek reka bentuk yang menyeronokkan dan lancar. Mereka menawarkan anda lebih kawalan dan fleksibiliti. Artikel ini menerangkan cara bekerja dengan versi Illustrator lama dan baharu untuk mencipta corak unik.

Versi Illustrator manakah yang sedang anda gunakan? Ada petua lain untuk mencipta reka bentuk corak yang cemerlang? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.