Cara Membuat Soalan Bersyarat dalam Borang Google

43

Soalan bersyarat Borang Google membantu anda membuat tinjauan dan kuiz yang disusun mengikut keperluan dan pengalaman responden. Apabila responden menghadapi soalan sedemikian, mereka lebih berkemungkinan untuk melibatkan diri dengan tinjauan itu dengan teliti. Walau bagaimanapun, membuat soalan bersyarat Borang Google bukanlah proses yang mudah.

Cara Membuat Soalan Bersyarat dalam Borang Google

Jika anda tidak tahu cara membuat soalan bersyarat Borang Google, anda berada di tempat yang betul. Artikel ini memandu anda melalui proses tersebut.

Membuat Soalan Bersyarat

Tinjauan satu saiz-sesuai-semua di mana soalan membina satu sama lain tanpa susunan tertentu menghasilkan data umum yang mungkin tidak memenuhi tujuan yang dimaksudkan. Walau bagaimanapun, menggunakan soalan bersyarat, juga dipanggil syarat logik, menghapuskan masalah ini. Daripada membombardir responden dengan soalan yang tidak berkaitan dengan situasi mereka, anda bertanya kepada mereka soalan berdasarkan jawapan mereka sebelum ini. Strategi ini menghapuskan berat sebelah sambil meningkatkan kadar penyelesaian tinjauan kerana soalannya menarik dan relevan.

Mengetahui cara membuat soalan bersyarat Borang Google ialah kemahiran penting yang boleh meningkatkan kualiti maklumat yang anda kumpulkan daripada tinjauan anda. Begini cara anda membuat soalan bersyarat pada platform.

Mencipta Borang

Untuk tujuan ilustrasi, kami akan mempertimbangkan kedai kosmetik yang menjual pelindung matahari Neutrogena dan Cetaphil tetapi ingin mengumpul data tentang pelindung matahari Neutrogena yang paling laris. Berikut ialah soalan yang akan kami gunakan:

 1. Adakah anda menggunakan produk pelindung matahari?
  • ya
  • Tidak
 2. Pelindung matahari jenama mana yang anda lebih suka?
  • Neutrogena
  • Cetaphil
 3. Antara produk pelindung matahari Neutrogena berikut, yang manakah anda gunakan?
  • Pelindung matahari muka
  • Losyen pelindung matahari
  • pelindung matahari mineral
  • pelindung matahari dewasa

Begini cara anda membuat borang:

 1. Buka Borang Google anda dan ketik ikon “Tambah” untuk membuat borang kosong.
 2. Pergi ke penjuru kiri sebelah atas dan namakan borang. Dalam contoh kami, kami akan menamakan bentuk “Pelindung matahari Neutrogena.” Juga, ketik di bahagian atas borang untuk menggunakan tajuk.
 3. Kini anda boleh mula menyesuaikan borang anda. Taip soalan pertama, “Adakah anda menggunakan produk pelindung matahari?” Pergi ke bahagian jawapan dan taip “Ya” dan “Tidak.”
 4. Jika responden tidak menggunakan produk pelindung matahari, mereka tidak perlu meneruskan tinjauan. Untuk menyembunyikan soalan susulan, anda perlu membahagikan borang kepada bahagian.

Membahagikan Borang Kepada Bahagian

Mencipta bahagian memudahkan borang untuk melompat dari satu soalan ke soalan lain, bergantung pada respons. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Navigasi ke “bar alat Menegak atau Mendatar” di sebelah kanan atau di bawah borang.
 2. Ketik pilihan “Tambah bahagian” (bahagian bawah dalam bar alat).
 3. Sebaik sahaja anda mempunyai bahagian baharu, ketik bahagian tajuk dan namakannya. Dalam contoh kami, kami akan menamakan bahagian kedua “Jenama pilihan”.
 4. Pergi ke sebelah kanan borang dan ketik ikon “Tambah” daripada bar alat untuk menambah soalan baharu. Taipkan soalan kedua, “Pelindung matahari jenama yang manakah anda lebih suka?” Masukkan pilihan “Neutrogena dan Cetaphil.”
 5. Ketik butang “Tambah bahagian” dari bar alat untuk membuat bahagian ketiga dan taip tajuk. Dalam contoh kami, “kaji selidik pelindung matahari Neutrogena.”
 6. Ketik “Tambah ikon” dari bar alat di sebelah kanan untuk membuat soalan baharu. Taip soalan ketiga, dalam contoh kami, “Yang manakah antara produk Neutrogena ini yang anda gunakan?” Masukkan pilihan: pelindung matahari muka, losyen pelindung matahari, pelindung matahari mineral dan pelindung matahari dewasa.
 7. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan, tambah bahagian baharu sehingga anda sampai ke soalan akhir.
 8. Jika soalan terakhir memerlukan responden membuat berbilang pilihan, anda harus menukar jawapan daripada “Pilihan berbilang” kepada “Kotak semak.” Pilih soalan, pergi ke penjuru kiri sebelah atas, dan ketik “Pilihan berbilang”. Daripada menu lungsur yang muncul, pilih “Kotak Semak.”

Mengkonfigurasi Logik Bersyarat

Selepas membuat bahagian, anda perlu kembali kepada soalan dan tetapkan syarat.

 1. Pilih soalan pertama dan ketik ikon “Lagi pilihan” di sudut kanan bawah.
 2. Pilih “Pergi ke bahagian berdasarkan jawapan.” Menu lungsur muncul di sebelah kanan setiap pilihan.
 3. Untuk pilihan “Ya”, ketik menu lungsur dan pilih “Pergi ke bahagian 2 (Jenama pilihan).”
 4. Untuk pilihan “Tidak”, tekan menu lungsur dan pilih “Serahkan borang” kerana tiada soalan susulan yang lebih sesuai.
 5. Pilih soalan dua dan ketik “Lagi pilihan” di sudut kanan bawah.
 6. Pilih “Pergi ke bahagian berdasarkan jawapan.”
 7. Untuk pilihan “Neutrogena”, ketik menu lungsur di sebelah kanan dan pilih “Pergi ke bahagian 3 (kaji selidik pelindung matahari Neutrogena).
 8. Untuk pilihan “Cetaphil”, tekan menu lungsur dan pilih “Serahkan borang.” kerana soalan seterusnya tidak berkaitan dengan pelindung matahari Cetaphil. Anda tidak perlu menetapkan syarat untuk soalan terakhir.

Gilap Borang Anda

Sebelum menghantar borang anda, pergi ke setiap soalan dan pastikan togol “Diperlukan” di penjuru kanan sebelah bawah didayakan. Sebagai alternatif, buat setiap soalan yang diperlukan secara lalai menggunakan langkah-langkah ini:

 1. Ketik “Tetapan” di bahagian atas borang.
 2. Tatal ke “Borang lalai” dan ketik padanya.
 3. Pada “Halaman lalai”, tekan “Soalan lalai.”
 4. Dayakan togol untuk “Buat soalan yang diperlukan secara lalai.”

Selain itu, anda boleh menyesuaikan tema borang anda dengan mengetik ikon “Kuki” di bahagian atas. Ketik ikon “Mata” untuk pratonton apabila borang sudah sedia. Jika berpuas hati, hantar borang seperti berikut:

 1. Tekan butang “Hantar” di sudut kanan atas.
 2. Jika anda ingin menghantar borang melalui e-mel, ketik bahagian “Kepada” dan masukkan e-mel responden.
 3. Untuk berkongsi borang anda sebagai pautan, ketik ikon “Pautan”. Tandai kotak untuk “Pendekkan URL” dan tekan “Salin.”

Had Soalan Bersyarat Borang Google

Walaupun Borang Google mempunyai antara muka pengguna ringkas yang menjadikannya sesuai untuk mencipta soalan bersyarat yang mudah, ia mempunyai had berikut:

 • Ia tidak sesuai untuk logik bersyarat yang kompleks: Borang Google menawarkan logik bersyarat asas yang membolehkan anda memaparkan atau menyembunyikan soalan berdasarkan respons sebelumnya. Logiknya tidak boleh mencipta berbilang keadaan seperti dan/atau dan jika/kemudian di mana set soalan seterusnya bergantung pada berbilang respons sebelumnya. Had ini boleh menjadikannya mencabar untuk mencipta aliran tinjauan yang lebih rumit.
 • Menambah terlalu banyak soalan bersyarat boleh mengelirukan: Soalan bersyarat Borang Google sesuai apabila anda mempunyai beberapa soalan. Jika anda membuat borang panjang dengan terlalu banyak laluan bercabang, bagaimanapun, ini boleh menyebabkan anda membuat entri yang mengelirukan dan salah.
 • Membuat soalan bersyarat Borang Google boleh memakan masa: Anda perlu memecahkan soalan anda kepada bahagian dan melabelkannya. Selain itu, anda memasukkan destinasi setiap jawapan secara manual. Ini akan mengambil masa dan meningkatkan risiko ralat, terutamanya jika borang itu panjang.
 • Kekurangan akses luar talian dan kebolehpercayaan: Borang Google bergantung terutamanya pada sambungan Internet untuk membuat tinjauan dan mengumpul respons. Ini boleh menjadi had jika anda perlu menjalankan tinjauan di kawasan yang mempunyai akses internet terhad atau tiada. Sebarang gangguan sambungan Internet semasa pengumpulan data mungkin menyebabkan kehilangan data atau respons yang tidak lengkap.

Soalan Lazim

Berapa banyak syarat yang boleh saya tambahkan pada soalan Borang Google?

Anda boleh menambah seberapa banyak syarat yang anda mahu pada soalan Borang Google anda. Tetapi adalah dinasihatkan untuk mengimbangi keadaan dengan pengalaman pengguna. Terlalu banyak logik bersyarat boleh mengurangkan kadar penyiapan.

Bolehkah saya menguji soalan bersyarat saya sebelum menghantar borang?

Ya, anda boleh menguji soalan bersyarat anda dengan mengetik butang “Pratonton” (mata) di bahagian atas borang.

Perkemas Soalan Borang Google Anda

Soalan bersyarat Borang Google memastikan responden menghadapi soalan dalam susunan yang masuk akal berdasarkan respons unik mereka. Ini menyelaraskan tinjauan kepada situasi peserta, menjadikannya lebih menarik. Anda boleh merujuk perbincangan di atas untuk membuat soalan bersyarat pada Borang Google.

Pernahkah anda menghadapi sebarang cabaran membuat soalan bersyarat Borang Google? Jika ya, apakah yang anda rasa paling mencabar? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.