Cara Membuat Spoiler dalam Reddit

50

Reddit mempunyai teg spoiler yang diaktifkan secara automatik untuk siaran, jadi tiada siapa yang secara tidak sengaja rosak semasa membaca ulasan.

Cara Membuat Spoiler dalam Reddit

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda kaedah yang berbeza untuk membuat spoiler di Reddit.

Menyembunyikan Teks Spoiler pada Reddit

“spoiler” ialah sesuatu yang merosakkan kejutan atau menghilangkan keseronokan sesuatu yang mengejutkan. Dalam erti kata lain, ia adalah maklumat tentang sesuatu yang masih belum didedahkan kepada umum sebagai pengetahuan umum. Ini boleh jadi apa sahaja daripada pengakhiran filem hingga yang memenangi “The Bachelor.”

Reddit boleh dikatakan rumah spoiler. Komuniti terdorong pengguna di tapak web ini membocorkan ulasan filem, rancangan TV dan album sebelum ia dikeluarkan untuk mengelakkan kejutan penonton. Dengan lebih daripada 3 juta subreddit (subbudaya), mudah untuk tapak peminat atau blogger yang mempunyai akses kepada bahan prakeluaran untuk mendedahkan butiran kepada peminat yang tidak sabar-sabar untuk mengetahui perkara yang akan datang. Spoiler juga boleh menjadi cara terbaik untuk menarik minat peminat baharu.

Yang berkata, tidak semua orang suka spoiler. Ada yang lebih suka menunggu sehingga mereka melihat sesuatu untuk diri mereka sendiri dan membentuk pendapat mereka sendiri tanpa sebarang pengaruh luar atau maklumat yang menghalang. Atas sebab ini, peraturan tidak bertulis memerlukan sesiapa sahaja menyiarkan spoiler menggunakan tag spoiler.

Teg spoiler ialah cara untuk menandai siaran sebagai mengandungi spoiler supaya pengguna lain boleh memutuskan sama ada mereka mahu melihat siaran itu atau tidak. Teg biasanya digunakan untuk filem, rancangan TV dan buku tetapi boleh digunakan untuk apa sahaja yang mendedahkan plot akan merosakkan pengalaman.

Gunakan Tag Spoiler dalam Reddit pada PC

Jika anda ingin membuat spoiler di Reddit semasa menggunakan PC, anda akan gembira mengetahui bahawa terdapat pelbagai cara untuk melakukannya.

Menggunakan Butang Spoiler Terbenam

Reddit menawarkan butang Spoiler berguna yang membolehkan pengguna menandakan bahagian teks tertentu sebagai spoiler. Ini boleh berguna untuk mengelak daripada merosakkan titik plot utama dalam filem atau rancangan TV atau menyembunyikan jawapan kepada soalan yang sukar.

Untuk menggunakan butang Spoiler:

  1. Navigasi ke siaran Reddit yang anda ingin ulas dan taip ulasan anda.
  2. Gunakan kursor untuk menyerlahkan bahagian teks yang ingin anda tandai sebagai spoiler. Jika anda ingin menyembunyikan segala-galanya, anda mesti menyerlahkan segala-galanya dalam ulasan anda.
  3. Klik butang Spoiler yang terdapat pada papan pemuka penyuntingan teks. Butang itu berbentuk seperti tanda seru.

Teks yang dipilih kemudian akan disembunyikan di sebalik mesej pratonton dan pengguna lain perlu mengklik mesej untuk melihatnya. Ini memastikan bahawa hanya mereka yang berminat untuk melihat spoiler akan mendedahkannya, manakala yang lain boleh mengelakkannya sama sekali.

Menggunakan Mod Markdown

Reddit ialah tapak yang sangat bergantung pada kandungan yang dijana pengguna. Oleh itu, pengguna perlu dapat memformat siaran mereka dengan jelas dan mudah dibaca. Satu alat pemformatan biasa ialah penurunan nilai, yang membolehkan pemformatan teks asas.

Markdown boleh digunakan untuk menandakan teks spoiler dengan melampirkan teks dalam dua set kurungan sintaks. Contohnya, jika pengguna ingin merosakkan penghujung buku, mereka boleh menaip “>!” sebelum bahagian teks yang berkaitan dan “!<” selepasnya. Apabila dilihat di Reddit, bahagian teks itu akan disembunyikan sehingga pengguna mengklik padanya, mengelakkan spoiler yang tidak disengajakan.

Berikut adalah langkah yang tepat:

  1. Log masuk ke Reddit dan klik pada butang mod Markdown di sudut kanan bawah tetingkap ulasan.
  2. Taip ulasan anda.
  3. Taip “>!” pada permulaan bahagian yang ingin anda sembunyikan dan “!<” pada penghujungnya.
  4. Klik pada butang “Ulasan” untuk menerbitkan.

Menggunakan Tag Spoiler dalam Reddit pada Apl Android

Jika anda menggunakan apl Reddit pada Android dan ingin menggunakan teks spoiler dalam ulasan anda, anda perlu menggunakan kaedah Mod Markdown. Untuk melakukan ini, tambah >! dan !< di sekeliling teks.

Sebagai contoh, jika anda ingin merosakkan penghujung buku, anda akan menulis >!Saya tidak percaya protagonis itu mati!<.

Sebaik sahaja anda telah menyiarkan ulasan anda, teks akan disembunyikan sehingga pengguna mengklik padanya. Ini adalah cara terbaik untuk mengelak daripada merosakkan kejutan untuk pengguna lain.

Menggunakan Tag Spoiler dalam Reddit pada Apl iPhone

Apl iPhone Reddit memudahkan untuk menyertai perbualan semasa dalam perjalanan, tetapi mungkin ada kalanya anda ingin menyembunyikan sebahagian daripada ulasan anda daripada paparan.

Mungkin anda membalas kepada pengguna yang telah meminta nasihat. Tetapi anda tidak mahu merosakkan kejutan dengan mendedahkan terlalu banyak. Atau mungkin anda sedang membincangkan buku atau filem dan tidak mahu merosakkan plot untuk orang lain. Sama ada cara, apl Reddit mempunyai alat terbina dalam yang membolehkan anda menandakan teks spoiler.

Untuk melakukan ini, cuma tambah >! dan !< di sekeliling teks dalam ulasan anda. Apabila pengguna lain mengetik untuk melihat teks tersembunyi, mereka akan disambut dengan mesej amaran yang memberitahu mereka mungkin akan melihat spoiler. Ini memberi mereka peluang untuk berundur sebelum membaca sebarang maklumat yang berpotensi merosakkan.

Jangan Matikan Keseronokan

Teg spoiler boleh menjadi cara terbaik untuk mengelak daripada merosakkan pengalaman orang lain sambil masih boleh melakukan perbualan itu dengan rakan anda. Jika anda tidak pasti cara membuat spoiler di Reddit, panduan kami akan menunjukkan kepada anda cara ia dilakukan.

Pernahkah anda menggunakan tag spoiler di Reddit? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.