Cara Membuka Berbilang Folder dalam Kod VS

54

Adakah anda ingin mengekod dengan lebih pantas dan lebih cekap? Bekerja dengan berbilang folder pada masa yang sama dalam Kod Visual Studio (VS) mungkin berguna. Editor kod yang terkenal menyediakan pembangun dengan banyak ciri berharga, termasuk ruang kerja berbilang akar yang boleh membuka berbilang folder sekaligus.

Cara Membuka Berbilang Folder dalam Kod VS

Artikel ini akan menunjukkan kepada anda cara menggunakan pilihan ini dengan betul. Kami akan menerangkan cara membuka berbilang folder dalam Kod VS, kelebihan yang dibawa oleh ruang kerja berbilang akar dan beberapa petua teratas untuk menguruskan projek dengan lancar.

Membuka Berbilang Folder dalam Kod VS

Untuk membuka berbilang folder dalam Kod VS, ikut langkah berikut:

 1. Buka dan Lancarkan Kod Visual Studio.
 2. Klik pada ikon “Explorer” dalam bar sisi Kod VS atau tekan “Ctrl + Shift + E” – sama ada cara akan membuka File Explorer.
 3. Pilih butang “Buka Folder” atau pergi ke “Fail” dan “Buka Folder” dalam bar menu.
 4. Cari folder pertama yang anda mahu buka dan klik “Pilih Folder.”
 5. Untuk menambah folder lain, tekan “Tambah Folder ke Ruang Kerja” dalam Penjelajah Fail, atau pergi ke “Fail” dan klik “Tambah Folder ke Ruang Kerja” dalam bar menu.
 6. Cari folder seterusnya yang anda mahu buka dan klik “Tambah.”

Ulang langkah 5 dan 6 untuk menambah lebih banyak folder pada ruang kerja yang sama. Anda juga boleh menambah folder ke ruang kerja jika anda menyeret dan melepaskannya daripada tetingkap folder sistem pengendalian anda ke dalam File Explorer.

Ruang Kerja Berbilang Akar – Pandangan Lebih Dekat

Ruang kerja berbilang akar ialah ciri Kod VS yang mudah yang membolehkan anda bekerja dengan berbilang folder projek. Ruang kerja ini mempunyai beberapa faedah:

Pengurusan Projek Dipermudahkan

Ruang kerja berbilang akar menjadikannya mudah untuk menavigasi antara semua bahagian projek anda yang berlainan, jadi anda tidak perlu bertukar-tukar antara berbilang tetingkap atau kejadian. Ruang kerja jenis ini juga merupakan cara terbaik untuk berkongsi konfigurasi merentas folder dan menyimpan gambaran keseluruhan keseluruhan projek anda dalam satu ruang. Jadi ruang kerja berbilang akar boleh membantu anda mengetahui segala-galanya dengan lebih mudah jika anda mengerjakan sesuatu yang besar atau kompleks.

Tetapan Khusus Folder

Anda boleh menyesuaikan editor untuk setiap projek dengan kawalan berbutir ke atas tetapan. Ini memastikan persekitaran pengekodan anda diperhalusi mengikut spesifikasi projek – sama ada kebergantungan, penggayaan atau konfigurasi khusus lain.

Penyahpepijatan Diperkemas

Anda boleh menggunakan konfigurasi nyahpepijat secara serentak daripada folder berasingan untuk projek kompleks dengan berbilang komponen. Ini amat berguna untuk pembangun yang berurusan dengan perkhidmatan mikro, pemalam atau mana-mana seni bina modular lain, kerana bahagian yang berbeza mungkin berinteraksi dan bergantung antara satu sama lain. Dengan ruang kerja berbilang akar, pembangun boleh mengesan isu dengan mudah dan menggunakan teknik penyahpepijatan merentas komponen – yang berpotensi menjimatkan masa dan mengelakkan ralat.

Kerjasama yang Dipertingkatkan

Mengumpul berbilang projek ke dalam satu ruang kerja memudahkan pembangunan untuk pasukan. Selain memudahkan untuk mengakses sumber dan tetapan, ia meminimumkan konflik di kalangan ahli, memberikan mereka persekitaran yang konsisten yang menggalakkan kerjasama. Tugasan boleh mengalir dengan lebih pantas kerana semua orang berada pada halaman yang sama.

Berurusan Dengan Fail Ruang Kerja

Menambah berbilang folder pada ruang kerja dalam VS Code akan menjana fail .code-workspace yang merekodkan maklumat penting konfigurasi – seperti laluan folder dan tetapan global. Anda boleh menyimpan fail ini di mana-mana lokasi tetap yang anda inginkan, berkongsi dengan pasukan anda atau menolaknya ke platform kawalan versi.

Untuk menyimpan fail ruang kerja:

 1. Klik “Fail” dan “Simpan Ruang Kerja Sebagai…” dalam bar menu.
 2. Pilih lokasi untuk fail .code-workspace dan taipkan nama.
 3. Klik “Simpan.”

Anda juga boleh membuka ruang kerja dengan mengklik “Fail” dan “Buka Ruang Kerja” dan memilih fail .code-workspace.

Ruang Kerja Berbilang Akar Meningkatkan Produktiviti

Ruang kerja berbilang akar menawarkan beberapa ciri yang membantu anda bekerja dengan cekap:

 • Gunakan alat carian global (“Ctrl + Shift + F”) untuk mencari fail, fungsi dan pembolehubah dengan cepat dari satu tempat. Ciri bagus ini akan menjimatkan masa anda dengan tidak perlu menapis berbilang folder secara manual untuk mencari apa yang anda perlukan.
 • Jika projek anda menggunakan kawalan versi seperti Git, Kod VS disepadukan dengan sempurna. Anda tidak perlu bertukar antara alatan dan boleh menyimpan segala-galanya di tempat yang sama, jadi anda boleh menumpukan perhatian pada menulis dan menguji kod tanpa melompat-lompat pelbagai aplikasi.
 • Kod VS menyediakan banyak sambungan untuk membantu anda semasa menjalankan projek dalam ruang kerja berbilang akar. Sambungan ini memastikan tugas yang berbeza dilakukan secara konsisten merentas semua projek anda. Ini termasuk mengekalkan kualiti kod, menguatkuasakan piawaian pengekodan dan mengautomasikan proses yang membosankan.
 • Dengan pelari tugas terbina dalam Kod VS, anda boleh menggunakan ruang kerja berbilang akar untuk mencipta tugas dan skrip tersuai untuk setiap projek. Fleksibiliti ini membolehkan anda mengautomasikan hampir mana-mana aspek pembangunan, daripada membina dan menguji kepada penggunaan.

Petua untuk Mengatur Ruang Kerja dengan Lebih Baik

Untuk memanfaatkan sepenuhnya ruang kerja berbilang akar, cuba beberapa petua berikut dalam projek anda:

Projek Berkaitan Kumpulan

Kekal fokus dan kurangkan kekacauan mental apabila anda menyusun persekitaran kerja anda ke dalam projek khusus atau ruang komponen. Ini akan membolehkan anda menukar antara tugasan yang berkaitan dengan cepat, membolehkan kejelasan yang lebih jelas tentang segala-galanya dalam projek. Memperuntukkan ruang fizikal untuk setiap tugas juga boleh mengurangkan tekanan yang disebabkan oleh ketidakorganisasian.

Gunakan Tetapan Ruang Kerja

Memperibadikan tetapan ruang kerja anda untuk setiap tugasan yang anda kerjakan ialah idea yang bagus. Pemperibadian akan membantu anda mempunyai pengalaman pengekodan yang paling produktif kerana ia disesuaikan dengan keperluan projek khusus itu. Perkara seperti penyerlahan, peraturan lekukan, dsb., semuanya boleh membuat perbezaan yang sangat besar.

Gunakan Sambungan Ruang Kerja

Gunakan sambungan yang menawarkan bantuan ruang kerja berbilang akar untuk menjadikan pengekodan anda berfungsi dengan mudah. Lihat alatan popular seperti ESLint dan Prettier, yang mudah disepadukan dengan ruang kerja berbilang akar, menjamin keseragaman pengekodan merentas semua pelbagai projek anda. Selain itu, teroka sambungan lain yang mungkin kurang dikenali yang melengkapkan ruang kerja berbilang akar. Ia mungkin memerlukan sedikit penggalian, tetapi anda boleh mencari sambungan yang sesuai untuk sebarang tugas.

Belajar Pintasan Papan Kekunci

Memori otot ialah tiket ekspres anda kepada aliran kerja yang cekap. Untuk menjadi pengekod yang lebih produktif, hafal beberapa pintasan papan kekunci yang paling berguna. Contohnya, “Ctrl + P” membuka mana-mana fail serta-merta dan “Ctrl + Shift + K” membolehkan anda memadamkan satu baris. Sebaik sahaja anda membiasakan diri dengan pintasan ini, ia akan menjadi seperti sifat kedua – tiada lagi masa yang terbuang untuk menggali folder atau mengklik untuk mengedit teks.

Pastikan Ruang Kerja Kemas

Luangkan sedikit masa untuk melihat folder ruang kerja anda dari semasa ke semasa dan padamkan sebarang fail dan folder yang tidak diperlukan atau lapuk. Ia akan membantu anda kekal teratur dan memudahkan anda mencari maklumat yang paling penting dengan cepat. Dengan lebih sedikit gangguan, anda boleh menumpukan perhatian dengan lebih baik pada projek yang sedang dijalankan. Dengan cara ini, anda juga mengurangkan risiko tersilap menggunakan kod atau maklumat yang lapuk.

Lagi Folder Tolong

Jika anda ingin mengurus projek yang kompleks dengan lebih baik dan bekerjasama, ruang kerja berbilang akar dalam Kod VS mungkin merupakan alat yang anda tidak mahu kod tanpa lagi. Ia boleh menjadikan anda lebih produktif dan pada masa yang sama mengurangkan gangguan tekanan yang mungkin menghilangkan kegembiraan pengaturcaraan. Dengan ciri ini, anda boleh membuka berbilang folder secara serentak dan mendapatkan cerapan tentang cara bekerja dengannya.

Adakah anda sudah bereksperimen dengan berbilang folder dalam Kod VS? Bagaimanakah ruang kerja berbilang akar memberi manfaat kepada projek anda? Beritahu kami semua mengenainya di bahagian komen.