Cara Menambah Nombor Halaman dalam Canva

9

Menambah halaman bernombor pada reka bentuk mempunyai banyak kelebihan praktikal. Walau bagaimanapun, Canva tidak mempunyai ciri penomboran halaman automatik, bermakna menambah halaman tidak semudah berbuat demikian dalam apl lain. Syukurlah, masih boleh menambah halaman dalam Canva.

Cara Menambah Nombor Halaman dalam Canva

Sebenarnya, terdapat beberapa cara yang agak mudah untuk menomborkan halaman Canva anda. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan langkah yang perlu untuk berbuat demikian pada peranti yang berbeza.

Cara Menambah Nombor Halaman dalam Canva pada PC

Jika anda ingin menambah nombor halaman pada mana-mana projek anda dalam Canva, tiada alat satu klik untuk itu. Akibatnya, anda perlu memasukkannya ke dalam reka bentuk anda secara manual. Ini menyusahkan, tetapi ia membolehkan anda lebih mengawal cara anda menggayakan reka bentuk anda. Selain itu, terdapat tiga cara untuk berbuat demikian, bermakna anda boleh memilih yang paling berkesan untuk anda.

Tambah Kotak Teks

 1. Tekan T pada papan kekunci anda untuk menambah kotak teks pada halaman editor projek yang anda sedang kerjakan.

 2. Klik dua kali pada teks dalam kotak untuk menyerlahkannya untuk diedit.

 3. Pada papan kekunci anda, taip “1.”

 4. Seret nombor ke tempat yang anda mahu ia muncul. Sebagai contoh, anda boleh mengklik dan menyeret nombor ke sudut halaman.

 5. Anda boleh mengubah gaya fon dengan menyerlahkan nombor dalam editor. Anda boleh menukar gaya fon, warna, saiz fon dan format tebal.

 6. Tambahkan halaman baharu pada reka bentuk anda. Klik pilihan “Halaman pendua” dan bukannya menggunakan butang “Tambah”. Ini membolehkan anda terus menambah halaman tanpa perlu risau tentang pemformatan.
 7. Tambah halaman satu demi satu sehingga anda mencapai kiraan halaman yang dikehendaki.
 8. Ubah suai medan teks pada setiap halaman selepas halaman telah ditambah. Hanya klik dua kali pada medan teks masing-masing sekali lagi.

Gunakan Elemen Nombor

 1. Pilih tab “Elemen” dari panel sebelah kiri pada skrin editor.
 2. Taip “nombor” ke dalam bar carian galeri Elemen di bahagian atas.
 3. Anda akan dibentangkan dengan menu kemungkinan berangka. Buat pilihan anda dengan menyemak imbas pilihan dan klik pada pilihan yang anda mahu.
 4. Pastikan anda telah mengklik pada gaya nombor yang anda mahu dan kemudian menyeret dan menjatuhkannya ke halaman reka bentuk.
 5. Seret bulatan putih atau pemegang pil di sekeliling nombor untuk menukar saiznya.

Malangnya, di sini anda tidak boleh hanya mengklik pilihan “Halaman pendua” dan membawa pemformatan ke halaman baharu. Setiap halaman memerlukan anda memasukkan nombor halaman dari galeri Elemen secara manual. Selain itu, perlu diingat bahawa terdapat hanya beberapa pilihan yang tersedia dalam koleksi Elemen. Ia tidak selalu mungkin untuk mendapatkan keseluruhan set nombor yang tersedia untuk reka bentuk tertentu.

Menambah Bentuk

 1. Pergi ke panel sebelah kiri editor dan pilih tab “Elemen”.
 2. Pilih bahagian Garisan.
 3. Klik dan seret bentuk yang anda inginkan ke reka bentuk yang anda sedang kerjakan.
 4. Sudah tiba masanya untuk bermain dengan dimensi bentuk dengan menyeret dan mengklik pada bulatan putih dan pemegang pil.
 5. Gerakkan petak yang baru diubah saiz ke lokasi yang dikehendaki pada halaman dengan menyeretnya ke sana.
 6. Tukar warna segi empat sama. Anda mempunyai pilihan untuk menggunakan warna sedia ada atau menambah warna anda sendiri melalui jubin “Plus” berwarna pelangi di sebelah kiri.
 7. Ketik dan tahan kekunci T pada papan kekunci anda atau pilih tab “Teks” pada panel sebelah kiri untuk memasukkan teks.
 8. Klik dua kali pada medan teks dan taip nombor yang anda mahu gantikan.
 9. Gerakkan nombor di hadapan petak dengan mengklik dan menyeretnya ke sudut tempat anda meletakkan petak tersebut pada mulanya.
 10. Klik butang “Pendua” untuk menambah lebih banyak halaman sambil mengekalkan reka letak. Teruskan mengklik pada simbol untuk “Halaman pendua” sehingga anda telah menambah semua halaman yang diperlukan dalam projek anda.
 11. Klik dua kali pada medan teks untuk menukar penomboran halaman.

Cara Menambah Nombor Halaman dalam Canva pada iOS

Apl mudah alih Canva sangat luas dan menggunakan kebanyakan pilihan yang sama seperti versi PC. Oleh itu, tiada ciri automatik untuk menambah nombor, tetapi anda boleh melakukannya secara manual. Ini caranya:

 1. Lancarkan apl Canva.
 2. Buka reka bentuk di mana anda ingin menambah halaman bernombor.
 3. Pergi ke sudut kiri bawah skrin anda dan tekan simbol “+”.
 4. Navigasi ke “Teks” dalam menu dan pilih “Teks biasa sahaja.”
 5. Taip “1.”
 6. Untuk mengalihkan nombor, seret ke tempat yang anda mahukan.
 7. Menyerlahkan nombor dalam editor akan membolehkan anda menukar gaya fon. Pelbagai fon dan saiz tersedia untuk anda gunakan.
 8. Gunakan pilihan “Halaman pendua” dan bukannya “Tambah.” Ini menghapuskan keperluan untuk bimbang tentang pemformatan halaman baharu semasa anda menciptanya.
 9. Teruskan menambah halaman satu demi satu.
 10. Selepas halaman telah ditambahkan, edit medan teks pada setiap satu. Lakukan ini dengan mengetik dua kali pada kotak teks yang berkaitan.

Cara Menambah Nombor Halaman dalam Canva pada Android

Apl Android Canva juga mempunyai banyak ciri yang tersedia untuk versi PC. Apl ini serupa dengan apl iOS, jadi langkahnya adalah serupa juga.

 1. Buka apl Canva.
 2. Pilih reka bentuk yang anda ingin tambahkan nombor halaman.
 3. Tekan ikon “+” di sudut kiri bawah skrin anda.
 4. Pilih “Hanya teks biasa” daripada pilihan di bawah “Teks.”
 5. Taip “1” dalam kotak.
 6. Seret nombor ke kedudukan yang dikehendaki.
 7. Anda boleh menukar gaya fon dengan menyerlahkan nombor dalam editor. Terdapat pelbagai jenis muka taip dan saiz fon untuk dipilih.
 8. Untuk membuat halaman baharu, pilih “Halaman pendua” dan bukannya “Tambah.” Dengan cara ini, anda tidak perlu risau tentang memformatkannya semula.
 9. Tambah halaman satu demi satu.
 10. Tukar kotak teks pada semua halaman baharu. Ketik dua kali pada medan teks dan tukar nombor.

Nomborkan Halaman Reka Bentuk Anda Dengan Mudah

Walaupun tiada cara automatik untuk menomborkan halaman dalam Canva, kaedah manual ini agak mudah dan tidak terlalu memakan masa. Jika reka bentuk anda mempunyai banyak halaman, anda juga boleh menggunakan kaedah ini untuk menambah nombor dua digit pada halaman anda. Dengan cara ini, anda akan mengetahui dengan cepat jumlah halaman yang anda ada dalam reka bentuk dan halaman yang anda sedang kerjakan.

Adakah anda menggunakan Canva untuk reka bentuk anda? Adakah anda biasanya nombor muka surat? Adakah anda fikir Canva perlu menambah ciri penomboran automatik? Beritahu kami di bahagian komen di bawah!