Cara Mencari Peti Harta Karun Pantas di Minecraft

42

Meneroka dunia “Minecraft” ialah salah satu aspek penting permainan, di mana mencari item, alatan, blok dan peti yang berbeza adalah tugas harian. Peti harta karun adalah penting kerana ia mengandungi banyak barang dan bahan yang jarang dan berharga yang boleh anda gunakan untuk membuat barang atau perisai yang sangat diperlukan.

Cara Mencari Peti Harta Karun Pantas di Minecraft

Mencari peti harta karun boleh memenatkan, tetapi terdapat pelbagai cara untuk memperolehnya. Teruskan membaca untuk mengetahui cara terpantas untuk mendapatkan barang rampasan dan lokasi peti harta karun.

Cara Terpantas Mencari Peti Harta Karun

Setiap kali anda perlu mencari sesuatu dalam “Minecraft” tanpa mengetahui lokasi yang tepat, cara terpantas ialah menggunakan arahan. Apa yang anda perlu lakukan untuk mencari panel arahan adalah dengan mengklik pada tetingkap sembang dan taip arahan yang dikehendaki. Dalam kes ini, jika anda tidak tahu di mana peti harta karun, anda hanya perlu menaip “/locate hidden_treasure”.

Biasanya, peti boleh ditemui di pantai, tertimbus di bawah pasir, atau berhampiran dengan pantai, manakala dalam beberapa kes yang jarang berlaku, anda boleh menemui peti di tengah lautan. Walaupun pergi ke peti di darat adalah mudah, kerana anda hanya perlu menggali pasir untuk mencapainya, mencarinya di laut memerlukan beberapa peralatan. Selain itu, untuk sampai ke dasar laut, anda harus mempunyai pertalian aqua dan pesona pernafasan pada perisai anda, mengelakkan anda daripada lemas.

Apabila mencari khazanah di lautan, kemunculan ikan lumba-lumba menunjukkan anda hampir menemui peti itu.

Mencari Peti Harta Karun Dengan Peta

Mencari item dengan arahan adalah cekap. Namun, sesetengah pemain lebih suka meneroka dan mencari item dan lokasi secara manual. Inilah sebabnya mengapa terdapat cara alternatif untuk mencari peti harta karun yang terkubur yang tidak kelihatan.

Jika anda mempunyai peta harta karun yang terkubur, anda boleh melihat X, yang menandakan tempat itu. Anda perlu mengikut peta dan menuju ke arah yang ditanda. Jika anda tidak cukup dekat dengan dada, anda tidak akan melihat tanah di mana X berada. Walau bagaimanapun, daratan dan lautan akan ditunjukkan pada peta apabila anda semakin dekat dengannya.

Bulatan putih pada peta akan menandakan kedudukan anda dan anda boleh melihat arah Utara, Selatan, Timur dan Barat. Untuk mengetahui arah mana yang anda hadapi pada Edisi Java, ketik butang “F3” untuk melihat maklumat. Di bawah maklumat tentang Chunk, anda akan melihat “Menghadap:” dan kemudian arah. Untuk Batuan Dasar, bagaimanapun, pilihan ini tidak tersedia dan anda perlu bergerak secara rawak untuk melihat ke mana anda tuju.

Mencari Peta Peti Harta Karun

Anda perlu mendapatkan peta untuk mencari peti harta karun terlebih dahulu. Peta ini terletak di lautan, bangkai kapal dan runtuhan lautan.

Kapal karam dijamin memberi anda peta harta karun yang terkubur, tetapi kadangkala anda akan menghadapi perusuh semasa merompak serpihan. Mencari bangkai kapal juga boleh menjadi sukar kerana ia bertelur secara rawak di lautan dan di pantai, tertimbus di dalam pasir. Satu kapal karam mengandungi tiga peti maks.

Pilihan lain ialah mencari runtuhan lautan, yang kelihatan seperti perkampungan bawah air. Mereka lebih sukar dan jarang ditemui, dan terdapat juga kurang peluang untuk mencari peta harta karun yang terkubur. Walaupun peti peta yang ditemui dalam bangkai kapal mempunyai peluang 100% mengandungi peta, dalam runtuhan lautan, anda hanya mempunyai 43% peluang untuk mendapatkannya.

Menggunakan Sempadan Chunk

Walaupun peta membantu anda mencari peti, X tidak akan menandakan lokasi yang tepat. Untuk mencari peti, anda perlu mencari bahagian tengah, yang tidak kelihatan semasa anda bermain. Atas sebab ini, apabila anda hampir dengan destinasi yang ditanda, hidupkan Sempadan Potongan. Sempadan Ketulan akan menunjukkan ketulan; anda boleh mencari bahagian tengah dan mula menggali.

Untuk mendayakan pilihan ini, tekan butang “F3” dan “G” pada papan kekunci anda secara serentak.

Mencari Peti Harta Karun Tanpa Peta

Jika anda ingin melangkau mencari peta di atas peti harta karun, anda boleh mencari peti tanpa satu. Memandangkan peti boleh ditemui di tempat yang sama seperti peta harta karun yang terkubur, anda boleh melihat bangkai kapal, lautan dan pantai. Kadangkala anda boleh menemui peti harta karun di lokasi tertentu seperti Pantai, Stony Shores dan Pantai Bersalji.

Walau bagaimanapun, walaupun dengan lokasi tertentu, anda tidak akan dapat mencari peti tanpa mengetahui tempat untuk menggali. Penyelesaian kepada masalah ini ialah mencari tanda-tanda yang berbeza. Biasanya, harta itu ditutup dengan blok lain, seperti pasir, bijih atau blok kerikil. Cara terbaik untuk mencari khazanah tanpa peta ialah mencari sesuatu yang luar biasa. Sebagai contoh, blok bertindan di tempat yang luar biasa mungkin menunjukkan kehadiran peti harta karun.

Lokasi Peti Harta Karun

Terdapat beberapa lokasi yang dijamin di mana anda boleh mencari harta karun. Untuk Edisi Java, anda boleh menemui peti harta karun di koordinat 9 pada paksi X dan Z menghadap ke timur, manakala untuk Batuan Dasar, koordinat bongkah ialah 8 pada paksi yang sama (0 hingga 15).

Anda boleh menemui peti dalam pelbagai struktur selain lokasi ini dan lautan serta bangkai kapal yang disebutkan di atas. Semasa meneroka kemudahan, mencari laluan tersembunyi dan pintu yang menuju ke bilik atau koridor adalah penting. Ambil perhatian bahawa, selalunya, anda mungkin menghadapi perusuh di dalam struktur. Struktur yang mungkin mengandungi peti harta karun ialah:

 • Bastions – Mencari kubu Bastion boleh berbahaya kerana peti harta karun dikawal oleh kumpulan perusuh seperti Hoglins dan Piglins. Dada di kawasan ini boleh mengandungi blok Emas, buku terpesona, serpihan purba, dan barang-barang yang lebih berharga.
 • Kuil Gurun dan Rimba – Yang pertama boleh ditemui dalam biom padang pasir, manakala yang kedua berada dalam biom hutan. Peti di kawasan ini tersembunyi, dan anda mesti menyelesaikan teka-teki untuk mendapatkannya. Kuil penuh dengan perangkap, dan menerokai struktur ini boleh berbahaya. Walau bagaimanapun, peti mungkin mengandungi mineral yang jarang ditemui, seperti Berlian, Zamrud dan item buku terpesona.
 • Mineshafts – Zombi menjaga terowong bawah tanah ini, dan adalah penting untuk bersedia dengan senjata, perisai dan ramuan sebelum merompak peti harta karun.
 • Kampung – Beberapa peti boleh didapati di kampung di dunia, ditemui dalam setiap bioma “Minecraft”.

Walaupun beberapa peti kelihatan, peti harta karun yang terkubur disembunyikan dan anda perlu menggali untuk membukanya. Selain pantai, khazanah yang terkubur boleh ditemui di bawah blok pepejal, seperti bongkah batu. Dada ini biasanya satu hingga tiga blok dalam kedalaman, manakala jarak maksimum boleh sehingga 15 blok. Walau bagaimanapun, hanya mengambil masa beberapa minit untuk mengorek dada jika ia terkubur dalam.

Loot Peti Harta Karun Terkubur

Barangan paling jarang dan paling berharga yang terdapat dalam peti yang terkubur ialah “Jantung Laut.” Item ini boleh digunakan untuk membuat saluran yang sangat berguna. Saluran memberikan pemain kebolehan seperti tergesa-gesa, bernafas di dalam air, dan mereka menyerang perusuh. Berikut adalah beberapa barang yang boleh anda temui di dalam peti yang terkubur:

 • Jantung Laut
 • Jongkong Emas
 • Jongkong besi
 • Ikan kod masak
 • Tunik Kulit
 • Pedang Besi
 • Salmon yang dimasak
 • Kristal Prismarine
 • berlian
 • TNT

Kemajuan dengan Menjarah Peti Harta Karun

Mencari peti harta karun, tidak kira lokasinya, membantu anda maju dalam “Minecraft” dan mengukuhkan watak anda secara keseluruhan. Anda boleh mencari peti harta karun dalam beberapa cara, seperti menggunakan Sempadan Chunk, peta harta karun atau koordinat. Anda juga boleh mencari harta karun dengan rakan dan mempercepatkan proses.

Pada pendapat anda, apakah cara terpantas untuk mendapatkan rampasan peti harta karun? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.