Cara Mendapatkan Tahap dalam Steam

13

Jika anda baru sahaja mendaftar untuk akaun Steam, anda mungkin tertanya-tanya di mana semua ciri hebat yang dinyanyikan pemain. Akaun anda kelihatan menipu dan anda tidak boleh melakukan perkara asas, seperti mengemas kini profil anda. Bersantai, semua ciri ada di sana, dan masalahnya ialah anda belum naik level.

Cara Mendapatkan Tahap dalam Steam

Jika anda tidak tahu bagaimana untuk meningkatkan tahap di Steam, ini adalah tempat yang sesuai. Artikel ini membincangkan empat cara untuk meningkatkan akaun Steam anda.

Cara Mendapatkan Tahap pada Steam

Walaupun ia mungkin kelihatan sekunder untuk menikmati permainan, Steam memberi ganjaran kepada pengguna yang menunjukkan dedikasi kepada permainan dan aktiviti platform Steam dengan memberikan mata pengalaman (XP). Mata ini membuka kunci tahap yang lebih tinggi dengan lebih banyak pilihan, termasuk menyesuaikan profil.

Biasanya, apabila anda mendaftar ke Steam, akaun anda berada pada tahap sifar secara lalai, dan ia terhad. Sebelum naik level, anda mesti menjadikan akaun anda tidak terhad dengan membelanjakan sekurang-kurangnya $5 pada mana-mana produk Steam. Jika anda melangkau langkah ini, akaun anda tidak akan naik tahap, tidak kira apa yang anda lakukan.

Apabila akaun anda tidak terhad, anda boleh mula meningkatkan tahap dengan memperoleh mata XP dan menggunakannya untuk membuka kunci tahap. Penanda aras dan tahap paling mudah untuk dicapai ialah 10, yang memerlukan 100 mata XP. Dari sini, naik level menjadi lebih mahal kerana anda memerlukan 100 lagi mata XP setiap 10 tahap. Sebagai contoh, tahap 11 memerlukan 200 mata XP, manakala tahap 21 memerlukan 300 mata XP dan aliran berterusan.

Jika anda ingin membuka kunci tahap yang lebih tinggi, anda mesti mengikat tali pinggang anda dan memperoleh mata XP sebanyak mungkin. Di bawah ialah kaedah untuk menaikkan level akaun Steam anda.

1. Membuat Lencana

Lencana ialah ikon yang muncul pada profil akaun anda, menunjukkan bahawa anda telah mencapai sesuatu di Steam. Salah satu cara untuk memiliki lencana adalah dengan mencipta satu. Mencipta lencana memerlukan anda mengumpul kad dagangan maya yang digugurkan dalam permainan untuk membuat pencapaian dalam permainan.

Biasanya, anda memerlukan set penuh kad untuk membuat lencana. Kebanyakan permainan menjatuhkan kad perlahan-lahan, dan anda mungkin akan melengkapkan permainan dengan set yang tidak lengkap. Anda boleh membeli kad yang hilang dari pasaran komuniti Steam atau menukarnya dengan rakan. Sebaik sahaja anda mempunyai set penuh kad, anda boleh membuat lencana bernilai 100 mata XP.

Adakah anda mengumpul kad dari mana-mana permainan? Tidak, sesetengah permainan tidak memberi ganjaran kepada lencana. Untuk menghalang anda daripada melabur wang dan masa anda dalam permainan yang tidak akan memperoleh lencana, anda boleh menggunakan Penapis Kad Dagangan Strim untuk menyemak imbas permainan.

Begini cara anda membuat lencana:

 1. Log masuk ke akaun Steam anda dan klik nama profil anda di bahagian atas.
 2. Ketik “Lencana” daripada pilihan yang dipaparkan.
 3. Tetingkap dengan paparan semua lencana lengkap dan tidak lengkap anda muncul. Lencana dengan set penuh kad akan menunjukkan “Sedia”.
 4. Klik padanya dan pilih “Lencana kraf.” Ini menambahkan ikon lencana dan 100 mata XP pada profil anda.

Sebaliknya, set yang tidak lengkap memaparkan bilangan kad daripada jumlah yang telah anda kumpulkan. Contohnya, “empat daripada sembilan kad dikumpul.”

Jika anda ingin melihat lencana daripada set kad dagangan yang tidak lengkap, klik pada set itu. Ini memaparkan senarai kad yang anda miliki dan kad yang hilang. Selain itu, ia mempunyai menu tempat anda boleh mencari kad yang hilang.

Untuk membeli kad yang hilang, klik “Beli baki kad di pasaran” di penjuru kiri sebelah atas. Ini membawa anda ke halaman dengan senarai kad anda yang hilang dan kosnya. Klik pada setiap satu untuk mengesahkan pembelian.

Sebaliknya, anda boleh berdagang untuk kad:

 1. Tatal ke bahagian bawah halaman untuk melihat senarai rakan yang memiliki kad yang anda tiada.
 2. Pilih rakan yang anda ingin berdagang dan klik “Tawaran perdagangan” untuk menghantar pertanyaan perdagangan ke peti masuk mereka.
 3. Pilih item daripada inventori anda dan sahkan tawaran itu.
 4. Anda akan menerima pemberitahuan tentang perdagangan yang berjaya. Walau bagaimanapun, jika rakan kongsi dagangan tidak menyukai tawaran itu, mereka boleh membuat tawaran balas dan memulakan semula proses.

Apabila anda menerima kad anda, Steam menghantarnya ke inventori anda. Tetapi ini mungkin mengambil sedikit masa jika anda telah membeli banyak kad.

Semakin anda meningkatkan tahap dan menggunakan Steam secara konsisten, anda layak menerima pek penggalak rawak. Ia mengandungi tiga kad dagangan untuk berdagang atau menghasilkan lebih banyak lencana.

2. Menaik taraf Lencana

Jangan memandang rendah potensi setiap lencana yang anda miliki. Selain daripada membantu anda membuka kunci lebih banyak ciri profil, ia boleh meningkatkan tahap maksimum lima kali ganda. Ini bermakna anda boleh memperoleh 500 mata XP daripada satu lencana. Menaik taraf lencana memerlukan anda menyelesaikan tugas yang berkaitan dengan lencana, seperti kad dagangan dan mengumpul item tertentu.

Ikuti langkah ini untuk meningkatkan lencana anda:

 1. Pergi ke lencana yang ingin anda tingkatkan dan semak huraian untuk mengetahui syarat yang mesti anda penuhi.
 2. Setelah anda memenuhi syarat, klik profil anda dan pilih “Lencana”. Pilih lencana dan klik “Tingkatkan lencana” di bahagian atas.
 3. Mesej pop timbul memaparkan item inventori yang akan anda gunakan dengan menaik taraf. Klik pada “Sahkan” untuk menaik taraf. Lencana anda bergerak ke peringkat seterusnya.

3. Lencana Pendapatan

Steam menghargai konsistensi dan dedikasi kepada platform dengan cara yang berbeza. Satu cara ialah memberi ganjaran kepada lencana bernilai mata XP. Ini adalah cara murah untuk meningkatkan akaun Steam anda kerana anda hanya perlu aktif di platform. Apakah beberapa lencana yang boleh anda perolehi dalam Steam?

 • Tahun lencana perkhidmatan: Adakah anda telah menandakan tarikh anda menyertai Steam? Ini penting kerana anda akan memperoleh lencana setiap tahun dalam masa seperti itu. Lencana ulang tahun pertama bernilai 50 mata XP. Mata XP terus meningkat setiap tahun. Semakin lama anda berkhidmat dalam Steam, semakin tinggi nilai mata lencana anda.
 • Tonggak lencana komuniti: Lencana ini ialah cara Steam berjabat tangan anda kerana aktif. Anda memperolehnya dengan menyelesaikan tugas mudah yang tidak memerlukan wang. Contohnya, bermain permainan percuma, menyiarkan tangkapan skrin atau menambah rakan. Ia mempunyai tiga tahap bernilai 100, 200 dan 500 mata XP.
 • Lencana pengumpul permainan: Memandangkan anda suka permainan, lencana ini tidak sukar dicapai. Ia memerlukan anda mendaftar sebanyak mungkin permainan ke akaun anda, malah permainan percuma yang anda dapat sebagai hadiah. Tahap pertama bernilai 100 mata XP, yang meningkatkan lebih banyak tahap anda.
 • Lencana acara: Pada kali seterusnya anda mendengar tentang acara Steam, tandai kalendar anda. Menyertai acara sedemikian boleh memberi anda lencana acara bernilai 100 mata XP.

4. Membeli Permainan

Membeli permainan ialah cara terakhir dan paling mahal untuk naik level di Steam. Untuk setiap permainan yang anda beli, anda menerima mata XP. Mata yang anda peroleh bergantung pada kos permainan. Walau bagaimanapun, untuk setiap dolar yang anda belanjakan di Steam, anda menerima 100 mata XP. Jadi, anda boleh menganggarkan jumlah mata yang akan anda perolehi.

Apa yang Anda Dapat untuk Meningkatkan Tahap?

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, anda mempunyai kawalan terhad ke atas akaun yang baru dicetak. Walau bagaimanapun, semasa anda naik tahap, anda membuka kunci beberapa lagi pilihan, seperti:

 • Menambahkan sedikit percikan pada akaun anda dengan profil dan latar belakang.
 • Meningkatkan had 2000 rakan setiap akaun dengan lima lagi slot setiap tahap diperoleh.
 • Satu pameran video, tangkapan skrin atau pencapaian bagi setiap 10 tahap yang diperoleh.

Bawa Akaun Steam Anda ke Tahap Seterusnya

Sekarang, anda tahu bahawa elemen utama untuk meningkatkan akaun Steam anda ialah mata XP. Empat kaedah di atas membolehkan anda mengumpul mata XP anda dengan lebih cepat dan membuka kunci lebih banyak pilihan profil. Tetapi tahap yang lebih tinggi memerlukan lebih banyak mata XP, dan anda harus memanfaatkan semua kaedah di atas untuk terus melonjak.

Tahap Steam manakah yang telah anda capai setakat ini? Apakah tahap yang anda mahukan menjelang akhir tahun? Jom bincang perkara ini di ruangan komen di bawah.