Cara Mendayakan Kuki

9

Sesiapa sahaja yang berada dalam talian mungkin telah menjumpai pop timbul yang berbunyi, “Tapak ini menggunakan kuki.” Anda sentiasa diberi pilihan untuk sama ada menerima semua kuki atau menolak semua kuki. Walaupun menerima kuki boleh membantu mencipta pengalaman penyemakan imbas yang lebih mesra pengguna, terdapat cara untuk menghapuskan keperluan untuk sentiasa menandakan anda menerima kuki. Artikel di bawah akan menunjukkan kepada anda cara mendayakan kuki pada peranti, perisian dan penyemak imbas yang berbeza.

Cara Mendayakan Kuki

Cara Mendayakan Kuki pada Google Chrome pada Komputer

 1. Akses Chrome pada komputer anda.
 2. Pergi ke penjuru kanan sebelah atas skrin dan pilih “Lagi” dan kemudian “Tetapan.”
 3. Pilih pilihan privasi dan keselamatan dan pilih “Tetapan tapak”.
 4. Pilih pilihan untuk kuki dan tarikh tapak.
 5. Pilih kuki yang anda mahu dayakan daripada tiga pilihan berbeza:
  • Pilihan 1 – “Benarkan semua kuki.” Pilihan ini akan membenarkan semua kuki dan menjejaki penyemakan imbas anda di semua tapak lain.
  • Pilihan 2 – “Sekat kuki pihak ketiga.” Ini akan membolehkan kuki pada tapak web, sambil melindungi anda daripada dijejaki. Ia mungkin mengehadkan beberapa ciri untuk anda pada tapak web tertentu, tetapi ia memastikan lebih privasi.
  • Pilihan 3 – “Sekat kuki pihak ketiga dalam Inkognito” Pilihan ketiga ini membolehkan anda mendayakan semua kuki, tidak termasuk tetingkap Inkognito.
 6. Jika anda ingin melaraskan kuki anda untuk tapak web tertentu, pergi ke pilihan “Lihat semua data tapak dan kebenaran”. Pilihan ini membolehkan anda memilih tetapan kuki yang hendak digunakan untuk tapak web mana. Sama ada anda ingin sentiasa membenarkan kuki di tapak tertentu, jangan sekali-kali membenarkan kuki pada tapak tertentu atau memadamkan kuki apabila anda menutup tapak tertentu, anda hanya boleh menambah tapak web yang dipilih pada pilihan
  atas.

Mendayakan Kuki melalui Microsoft Edge pada Komputer

 1. Akses aplikasi Microsoft Edge. Jika anda mempunyai Mac, anda akan menemuinya di bawah folder aplikasi anda. Jika anda mempunyai PC, ikon biru dan hijau akan berada dalam menu mula pada Windows.
 2. Pilih menu yang mempunyai tiga titik sebagai ikon (Di bahagian atas sebelah kanan skrin anda).
 3. Tatal ke bawah dan pilih pilihan “Tetapan”.
 4. Di sebelah kiri, pilih pilihan untuk “Kuki dan kebenaran tapak”.
 5. Di bahagian atas sebelah kanan, pilih pilihan untuk mengurus dan memadam data tapak dan kuki.
 6. Pilih suis untuk membenarkan tapak membaca dan menyimpan data kuki. Pastikan suis berwarna biru. Jika suis berwarna kelabu, ini bermakna pilihan itu masih dilumpuhkan.
 7. Anda juga boleh memilih sama ada anda mahu membenarkan kuki pihak ketiga atau tidak.

Cara Mendayakan Kuki dalam Safari pada Mac

Kuki diluluskan secara automatik di Safari. Walau bagaimanapun, anda perlu menghidupkannya semula jika anda telah memilih untuk menyahaktifkannya pada masa lalu.

 1. Pergi ke Safari pada Mac anda dan akses menu di bahagian atas, sebelah kiri tetingkap anda.
 2. Pilih pilihan “Keutamaan.”
 3. Pilih pilihan privasi (ia menyerupai ikon tangan).
 4. Dari sini, anda akan dapat menyahpilih pilihan untuk “Sekat semua kuki”. Jika pilihan ini dinyahpilih, ini bermakna penyemak imbas Safari tidak menyekat kuki anda.
 5. Untuk perlindungan tambahan dan lebih privasi semasa menyemak imbas, anda boleh memilih pilihan “Cegah penjejakan merentas tapak.”

Mendayakan Kuki pada iPhone melalui Safari

 1. Pergi ke Tetapan pada iPhone anda.
 2. Cari Safari sebaik sahaja anda berada dalam menu Tetapan dan ketik pilihan itu.
 3. Cari pilihan untuk menyekat semua kuki. Jika pilihan ini berwarna hijau, maka kuki anda disekat. Untuk membenarkan semua kuki, anda perlu menyahpilih pilihan ini.

Cara Mendayakan Kuki melalui Firefox pada Komputer

 1. Akses apl Firefox. Pada Mac, ia boleh ditemui dalam folder Aplikasi anda. Untuk pengguna Windows, anda akan menemui Firefox dalam menu Mula. Jika anda tidak melihat apl itu, anda mungkin perlu memuat turun apl itu daripada Apple Store atau Google Play.
 2. Pergi ke Tetapan Firefox. Untuk pengguna Mac, klik pilihan Firefox di bahagian atas skrin anda dan pilih Keutamaan. Untuk pengguna Windows, klik ikon dengan tiga garisan mendatar dan pilih “Tetapan.”
 3. Di sebelah kiri skrin, pilih pilihan untuk “Privasi dan Keselamatan.”
 4. Di sini, anda akan dibenarkan untuk memilih daripada tiga proses kuki yang berbeza:
  • Standard: Standard ialah pilihan terbaik untuk kebanyakan pengguna. Ia membenarkan semua kuki, tidak termasuk kuki yang mengesan anda di tapak web lain.
  • Ketat: Keutamaan ini menyerupai pilihan standard; walau bagaimanapun, ia mengehadkan semua kuki pihak ketiga. Pilihan ini mungkin menyukarkan sedikit untuk log masuk ke tapak web lain kerana ia boleh menyekat ciri tertentu.
  • Tersuai: Pilihan ini sesuai untuk pengguna yang berpengetahuan tentang pelbagai bentuk kuki penjejakan. Ia membolehkan anda memilih secara khusus kuki yang anda mahu benarkan dan sekat.

Mendayakan Kuki Melalui Firefox pada Android, iPhone atau iPad

 1. Akses apl Firefox pada peranti pilihan anda.
 2. Pada iPhone, ketik tiga garisan mendatar di bahagian bawah sebelah kanan skrin. Jika anda menggunakan Android, pilih tiga titik di bahagian atas sebelah kanan skrin anda.
 3. Pilih pilihan “Tetapan” di bawah menu.
 4. Pergi ke bahagian Privasi menu dan pilih sama ada “Perlindungan Penjejakan Dipertingkat” atau “Perlindungan Penjejakan.”

Mengapa Kuki Bermanfaat

Tapak web menggunakan kuki untuk mengumpul data tentang setiap individu yang melawat tapak mereka. Maklumat yang syarikat kumpulkan tentang anda melalui kuki ialah nama tapak web yang anda lawati, nama pengguna akaun anda, pilihan tapak web, bilangan pautan yang anda klik dan yang mana pautan itu, bilangan kali anda melawat tapak, dan bagaimana panjang, item yang anda tambahkan pada troli, dan maklumat peribadi anda yang anda masukkan.

Walaupun semua data di atas dikumpul melalui kuki, ia masih boleh memberi manfaat kepada carian web anda:

 • Menyediakan akses laman web penuh. Jika anda tidak menerima kuki di tapak web, anda akan mempunyai akses terhad kepada tapak tersebut. Dengan menerima kuki, anda sentiasa diberikan akses penuh untuk meneroka dan menatal di tapak web mengikut kehendak anda.

 • Pengalaman pengguna yang dipertingkatkan. Apabila kuki didayakan, ia membenarkan tapak web mengingati pilihan anda pada kali berikutnya anda melawati. Maklumat yang dikumpul boleh digunakan untuk meningkatkan pengalaman pengguna anda dengan menyesuaikan pengalaman membeli-belah dan sejarah penyemakan imbas mengikut keperluan individu anda. Ia juga memberi anda akses kepada lebih banyak kandungan yang sesuai dan penting di kawasan tempatan. Ini menawarkan anda pengalaman yang lebih terlibat, mudah dan bermanfaat.

 • Log masuk yang lebih mudah. Memandangkan kuki mengingati maklumat log masuk anda, ia memudahkan untuk mengakses tapak yang anda lawati secara berterusan, atau jika anda cenderung melupakan maklumat log masuk anda dengan agak kerap.

Satu Kuki Pintar

Daripada perkara di atas, mudah untuk menyimpulkan bahawa mendayakan kuki datang dengan banyak kelebihan berbeza yang menawarkan anda pengalaman yang lebih mesra pengguna. Terdapat juga pilihan yang berbeza untuk mendayakan kuki untuk jenis pengguna yang berbeza, bergantung pada keutamaan peribadi setiap orang dan keperluan untuk privasi tambahan.

Pernahkah anda mendayakan atau melumpuhkan kuki pada tapak? Jika ya, apakah pengalaman anda dan pilihan manakah yang anda lebih suka pilih? Komen di bawah.