Cara Menetapkan Pemasa pada Kamera Android

47

Adakah senario ini terdengar biasa? Anda cuba merakam foto kumpulan atau swafoto yang sempurna, tetapi anda nampaknya tidak dapat mencapai kedudukan yang cukup pantas. Nasib baik, kamera telefon Android anda mempunyai ciri pemasa terbina dalam yang membolehkan anda menangguhkan tangkapan selama beberapa saat. Ini bukan sahaja memberi anda masa untuk menenangkan diri, tetapi ia juga memastikan semua orang boleh menjadi sebahagian daripada ingatan.

Cara Menetapkan Pemasa pada Kamera Android

Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara menetapkan pemasa pada kamera Android anda dan menambah cap masa pada foto anda.

Menetapkan Pemasa pada Kamera Android

Menetapkan pemasa pada kamera Android anda adalah mudah dan praktikal. Sama ada anda ingin menangkap foto kumpulan yang menyeronokkan atau tidak dapat dilupakan atau menyempurnakan tangkapan solo, pemasa kamera terbina dalam boleh melakukannya. Membiarkan kamera merakam secara automatik pada pemasa adalah seperti mempunyai jurugambar yang tidak kelihatan sentiasa bersedia untuk mengklik apabila anda berada.

Berikut ialah ringkasan langkah-langkah untuk membolehkan anda meneruskan:

  1. Buka sama ada kamera lalai telefon atau kamera pihak ketiga jika anda telah beralih kepada mana-mana daripada itu. Pastikan anda tidak berada dalam mod panorama, yang boleh menghalang pemasa daripada berfungsi.
  2. Ketik pada ikon gear atau butang menu, bergantung pada model telefon, untuk membuka menu “Tetapan”.
  3. Cari pilihan pemasa dalam menu ini, dan ketik padanya untuk memilih berapa lama anda mahu kelewatan itu bertahan. Anda biasanya boleh memilih antara 2 saat, 5 saat atau 10 saat.
  4. Selepas anda menetapkan pemasa, ketik pengatup, tekan butang kelantangan atau ketik skrin (jika anda menghidupkan fungsi “ketik di mana-mana”).

Kamera akan mengira detik dari masa yang anda pilih. Anda sepatutnya mempunyai lebih daripada cukup masa untuk mengambil kedudukan dan berpose. Bersedia dengan kamera sebelum pemasa kehabisan.

Nota: Sesetengah telefon Android, seperti model Samsung Galaxy, juga mempunyai ciri Perintah Suara yang boleh anda dayakan. Dengan ciri ini, anda boleh menyebut “pemasa” untuk mengaktifkan kelewatan 10 saat. Sebagai alternatif, jika anda ingin mengambil gambar segera dengan suara anda, anda boleh menjerit “tembak”, “tangkap”, “senyum” atau “keju”.

Menambah Cap Masa pada Foto Anda

Selepas menetapkan pemasa pada kamera Android anda, anda tidak perlu selesai dengan meneroka konsep masa melalui gambar anda. Mari terokai cara menambahkan cap masa pada foto anda supaya anda tahu dengan tepat bila ia diambil ketika anda melihatnya.

Walaupun sesetengah telefon Android mempunyai ciri cap masa terbina dalam, yang lain memerlukan apl pihak ketiga untuk mencapai fungsi ini. Berikut ialah beberapa pilihan untuk menambahkan cap masa pada foto anda.

Dengan Ciri Android Terbina Dalam

Sesetengah telefon sudah dilengkapi dengan ciri cap masa. Telefon Motorola yang lebih baharu, contohnya, tetapi ia tidak terhad kepada mereka sahaja. Untuk mendayakannya, anda boleh mencuba perkara berikut:

  1. Buka apl kamera lalai anda.
  2. Ketik “Tetapan.”
  3. Cari pilihan cap masa atau tera air, dan dayakannya.
  4. Ambil gambar untuk mengesahkan bahawa cap waktu itu ada.

Dengan Apl Pihak Ketiga

Jika telefon Android anda tidak mempunyai keupayaan cap masa terbina dalam, anda boleh menggunakan apl pihak ketiga seperti Kamera Cap Masa atau Kamera PhotoStamp. Untuk menggunakannya, muat turun dan pasang daripada Gedung Google Play, benarkan kebenaran dan tukar tetapan cap masa kepada apa sahaja yang anda inginkan.

Timestamp Camera ialah aplikasi kecil serba boleh. Ia memberi anda 61 format cap masa dan membolehkan anda menambah data lokasi masa nyata dan koordinat GPS. Anda boleh melaraskan fon, warna, saiz dan lokasi cap masa pada foto. Ia juga membolehkan anda menambah teks atau emoji tersuai pada tangkapan anda. PhotoStamp Camera ialah satu lagi alternatif yang kukuh, menawarkan antara muka intuitif dan pendekatan yang mudah untuk menambah cap masa pada foto anda.

Alternatif untuk Capan Masa dan Tarikh

Jika anda sedang mencari lebih banyak ciri di luar cap masa, berikan apl kamera tujuan umum seperti Vignette atau Kamera360 pergi. Apl ini menyediakan beberapa pilihan pengeditan foto selain daripada pengecapan, walaupun ia boleh menjadi lebih rumit jika anda baru menggunakan alatan ini.

Vignette ialah aplikasi berbayar yang menyediakan pilihan penyuntingan foto tanpa iklan, komprehensif dan mengagumkan. Ia memberi anda kawalan ke atas perkara seperti kecerahan, kontras dan ketepuan malah membolehkan anda menggunakan sekumpulan penapis unik. Sudah tentu, anda juga boleh menambah cap masa dan pengetegan geo yang boleh disesuaikan, oleh itu sebab apl itu berada dalam senarai ini.

Camera360, sebaliknya, adalah percuma tetapi masih mempunyai banyak ciri. Ia termasuk banyak penapis, kamera kecantikan untuk swafoto yang sempurna dan editor foto berciri penuh. Ia memang mempunyai keluk pembelajaran yang lebih curam, tetapi setelah anda membiasakannya, anda akan menghargai fleksibiliti.

Fakta Seronok Tentang Pemasa dan Cap Masa dalam Fotografi

Kini anda tahu cara menetapkan pemasa untuk foto yang lebih baik dan tidak goyah dan cara menambah cap masa. Tetapi tidak ada salahnya mempelajari lebih lanjut dengan beberapa fakta dan petua menyeronokkan yang berkaitan dengan ciri ini.

Pemasa Kendiri

Ciri pemasa kendiri telah wujud selama beberapa dekad, walaupun dalam kamera analog. Ia merupakan ciri popular untuk mengambil potret diri dan foto kumpulan tanpa memerlukan orang lain untuk menekan pengatup.

Perintah Suara

Ciri Perintah Suara dalam sesetengah telefon Android ialah pilihan bebas tangan yang sangat baik. Ini amat berguna apabila mengambil gambar dalam situasi yang sukar, seperti memakai sarung tangan atau memegang bayi.

Kebaikan

Ramai jurugambar profesional menggunakan pemasa dalam kerja mereka untuk menangkap tangkapan pendedahan yang lama. Dengan pemasa, mereka boleh mengelakkan gegaran kamera yang mungkin berlaku daripada menekan butang pengatup dan mengaburkan imej.

Kegunaan pemasa kamera bukan sahaja terhad kepada fotografi. Ia juga digunakan dalam videografi untuk mencipta video selang masa yang menangkap perubahan perlahan dari semasa ke semasa. Anda mungkin secara tidak sedar telah menemuinya jika anda pernah bosan atau meluangkan masa untuk berehat dengan menonton alam semula jadi time-lapse – seperti rumput yang tumbuh.

Mengapa Bersusah payah Dengan Apl?

Apl Kamera Cap Masa, sebagai contoh, melangkaui menambah cap masa. Ia boleh merakam video dengan tera air masa tepat kepada milisaat. Ia boleh menjadi alat yang sangat baik untuk mendokumentasikan peristiwa pantas atau eksperimen saintifik.

Mengapa Menggunakan Setem Masa?

Dengan cap masa, anda boleh membuat jurnal foto atau diari yang menangkap bukan sahaja “di mana” dan “apa” tetapi juga “bila”. Ini amat berguna untuk mereka yang suka membuat buku skrap atau mendokumentasikan perjalanan mereka.

Juga, jangan lupa tentang kemungkinan kreatif. Anda boleh menggunakan pemasa untuk membuat syot, menyediakan kejutan atau menangkap detik terang. Hitung detik boleh menambah rasa jangkaan, menjadikan foto yang keluar lebih istimewa.

Imej Masa

Menetapkan pemasa atau menambah cap masa pada kamera Android anda mungkin kelihatan seperti butiran kecil, tetapi ia boleh meningkatkan pengambilan foto dengan ketara. Pada kali seterusnya anda melihat peluang merakam foto yang menarik, cuba ciri ini. Jika anda merakam swafoto kumpulan di pesta, mendokumentasikan perjalanan atau hanya bermain-main, ciri berguna ini boleh membantu anda memanfaatkan sepenuhnya kamera telefon anda. Fotografi bukan hanya tentang destinasi (foto) tetapi juga tentang perjalanan (mengambil gambar). Bersedia, tetapkan pemasa itu, tambahkan cap masa itu dan jadikan setiap detik dikira.

Apakah tetapan pemasa yang anda fikir adalah yang terbaik untuk mengambil gambar? Adakah anda menambah cap masa pada gambar anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.